Emeritusprofessori Olavi Borg on kuollut - Uutiset - Aamulehti

Emeritusprofessori Olavi Borg on kuollut – hän tuli tunnetuksi sanavalmiina politiikan kommentaattorina

Olavi Borg kuvattiin 26. maaliskuuta vuonna 2015.

27.3.2020 12:36 | Päivitetty 27.3.2020 13:38

Aamulehti

Emeritusprofessori Olavi Borg on kuollut. Hän kuoli kotonaan Tampereella torstaina 26. maaliskuuta 2020 pitkäaikaisen sairauden heikentämänä. Borg oli kuollessaan 84-vuotias.

Borg toimi Tampereen yliopiston valtio-opin professorina vuosina 1973−1998 ja kahdesti sekä yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan dekaanina että yliopiston vararehtorina.

Akateemisen uransa rinnalla Borg oli Liberaalisen Kansanpuolueen aktiivipoliitikko ja tunnettu politiikan kommentaattori. Hän toimi kaudella 1972-1975 Liberaalisen Kansanpuolueen kansanedustajana Hämeen pohjoisesta vaalipiiristä. Aamulehden toimittaja Seppo Saari kuvasi haastattelussaan 29.3.2005 Borgin päätymistä Liberaaliseen Kansanpuolueeseen:

”Olavi Borgin isä oli janakkalalainen pientilallinen, joka äänesti perinteisesti maalaisliittoa. Olavi kävi oppikoulunsa Hämeenlinnassa ja asui viikot kortteerissa. Kouluisä, lääkäriperheen pää, sattui kannattamaan Suomen kansanpuoluetta, kuten uskonnonopettajakin, myöhempi kansanedustaja ja ministeri Juho Tenhiälä.”

”- Imin kai heiltä vapaamielisyyden ja ståhlbergiläisen hengen vaikutteita. Hämeenlinnassa kansanpuoluetta kannatettiin alussa vankasti. Aate eli vahvassa myötätuulessa.”

”Vuonna 1964 Olavi Borg ja edesmennyt kirjailija Kyösti Skyttä joutuivat osin tietämättään samaan seuraan johtavien kansanpuoluelaisten kanssa. Oltiin perustamassa K. J. Ståhlbergin säätiötä, jonka varapuheenjohtaja Borg edelleen on. Kysymys olikin myös politiikasta, ei vain aatteesta. Mitä tehdä, kun tieto julkistetaan seuraavan päivän Hesarissa, kaverukset pohtivat. Johtopäätös oli, että molemmat liittyivät puolueeseen.”

”Nuoresta tohtorista kasvoi aktiivinen vaikuttaja. Borg päätyi kansanedustajaksi ja liberaalien monivuotiseksi varapuheenjohtajaksi. Kasvot tulivat tunnetuiksi televisiossa panelistina ja vaaliasiantuntijana.”

Saaren haastattelussa Borg ei suoranaisesti murehtinut puolueensa kohtaloa, vaan muotoili tilanteen tiedemiesmäisen viileästi.

”- Liberaalinen kansanpuolue teki tavallaan itsensä tarpeettomaksi, koska kaikki muut puolueet omivat runsaasti aatteitamme. Jokainen haluaa tunnustaa itsensä nyt liberaaliksi.”

Kanttia olla eri mieltä

Borg oli myös Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen vuosina 1969–2000 ja kaupunginhallituksen jäsen 1986–1988.

Eläköidyttyään Borg kirjoitti useita muistelmateoksia, joissa hän kuvasi elämänkaartaan, akateemista uraansa ja toimintaansa politiikassa.

Borg oli pystyvä ja halukas sanankäyttäjä myös eläkkeellä. Kun Tarja Halonen valittiin vuonna 2006 toiselle presidenttikaudelleen, Borg toivoi Aamulehden kolumnissaan 5.2.2006 suomalaisilta poliitikoilta kykyä olla myös eri mieltä asioista:

”Suomi on historiallisista syistä poikkeuksellisen yhteistyöhakuinen maa, poliittisia vastakohtaisuuksia on kartettu ehkä nyt jo liiankin kanssa.”

”Politiikassa täytyy näet olla myös kanttia olla eri mieltä, osoittaa omaa suuntaa ja pitää siitä kiinni vastustuksesta huolimatta. Muuten kaikki on yhdentekevää mössöä. Siitähän poliitikkoja juuri on syytetty.”

”Olisi hienoa, jos Suomessa rohjettaisiin vihdoinkin ajatella, että hallitukset voidaan muodostaa vaihtelevasti erilaisen rungon varaan. Silloin päästään aidosti vertailemaan niiden aikaansaannoksia: punamultaa, sinipunaa, porvarillista ja miksei myös vasemmiston ja vihreiden hallitusta.””

”Ei eurosuomalainen ole enää peloteltavissa nimillä ja väreillä. Niin perusteellisesti ne menivät äskeisissä vaaleissa tehosekoittimeen: punaisesta tuli sininen ja sinivalkoisesta melkein punainen! Siinä sitä keskustelua kahvipöytään.”

Borgin toive on toteutunut hämmästyttävän tarkasti, suorastaan profeetallisesti. Niin tarkasti valtio-opin emeritusprofessori näki myös tulevaisuuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: