Kunhan naapuri pysyy loitolla – Realismi näkyy alle kolmekymppisten unelmissa - Uutiset - Aamulehti

Kunhan naapuri pysyy loitolla – Realismi näkyy alle kolmekymppisten unelmissa

Viliina Varis on tällä hetkellä töissä jäätelökahvilassa. Jos hänen unelmansa toteutuvat, jäätelötiski vaihtuu tulevaisuudessa kirurgin hommiin.­

22.11.2017 7:36

Asuisin vanhalla maatilalla kohtalaisen lähellä kaupunkia, ehkä Tamperetta, mutta paikassa, jossa olisi luonnon rauhaa, rantasauna ja hyvät kalavedet. Kuin mökki ja omakotitalo yhdistettynä.

Idyllistä, mutta mahdollista toteuttaa. Tämän tyyppisiä olivat monen pirkanmaalaisen 18–30-vuotiaan vastaukset, kun heiltä kyseltiin unelmia. Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kyselyyn vastasi huhti–toukokuussa lähes 2 200 väestörekisteristä satunnaisesti mukaan otettua nuorta aikuista.

–Vaikka ne ovat unelmia, niin niissä on yllättävän paljonkin realismia. Niitä lottovoittounelmiakin oli jokunen joukossa, mutta pääsääntöisesti unelmoidaan asioista, jotka ovat oikeasti toteutettavissa, tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmonen kertoo.

Tutkimukseen satunnaisesti väestötietojärjestelmän kautta valitut 25 000 pirkanmaalaista 18–30-vuotiasta saivat kotiinsa keväällä kirjeen, jossa oli ohjeet tutkimukseen osallistumiseen verkossa. Mukaan valikoiduilta kysyttiin heidän unelmatulevaisuudestaan niin toimeentulon, asumisen kuin elämäntavankin saroilla.

Yrittäjyys ja luovat alat kiinnostavat

Luovat alat, yrittäjyys ja epätyypilliset työmuodot korostuivat nuorten toimeentulounelmissa.

–Yrittäjyys näyttäytyi suurempana kuin se tällä hetkellä on. Se oli työmarkkina-asemana 16 prosenttia. Luovuus, taiteellisuus ja vapaus korostuivat myös, tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmonen kertoo.

Vastaajat kirjoittivat avoimiin kysymyksiin hyvin eripituisia ja erinäköisiä tarinoita.

–Osa vastasi yhdellä sanalla, osalla oli hyvinkin pitkiä vastauksia. Ei niistä ihan romaania saa, mutta melkein.

Tutkimusjohtajan mukaan yhteiskunnalla on tekemistä, jotta tutkimuksen osallistujien unelmat saisivat vastinetta.

–Esimerkiksi työmarkkinoilla on toimeentulon lähteiden joustava yhdistely tosi iso juttu. Kaikilla alueilla palkkatyötilaisuuksia ei ole tarjolla yhtä hyvin.

Maaseudulla ei kaivata naapureita

Omakotitalo on yhä suomalaisten haave. 67 prosenttia, eli kaksi kolmesta nuoresta aikuisesta pitää tutkimuksen mukaan omakotitaloa unelmien asumismuotonaan.

–Oli nähtävissä siirtymää maaseutumaisempaan suuntaan, halutaan väljyyttä ja omaa rauhaa.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, kuinka kaukana omakotiasumisesta unelmoivat haluavat lähimmän naapurinsa asuvan. Ydinkeskustassa asumista miettivät eivät sallisi naapurinsa asuvan alle 54 metrin päässä heistä. Lähiössä metrimäärä oli 88 ja kaupungin läheisellä maaseudulla 255 metriä. Harvaan asutulla maaseudulla naapureiden halutaan asuvan keskimäärin vähintään 1,2 kilometrin päässä vastaajien unelmatalosta. Nuorten aikuisten unelmat eivät siis kohtaa hyvin nykyistä kaavoitusfilosofiaa.

Kerrostalossa haluaisi asua 19 prosenttia 18–30-vuotiaista.

Pirkanmaan kunnista kaksi oli keskimääräistä suositumpia unelmien asuinkuntana: Punkalaidun ja Vesilahti.

–Ne nousivat nykyiseen kokoonsa verrattuna hyvin suosituiksi unelmien kohteena. Pienten kuntien kohdalla tuloksia ei kuitenkaan voi yleistää, koska vastauksia on niin vähän.

Pirkanmaalaiset ovat kotiseutu-uskollisia. Kaksi kolmesta näkee Pirkanmaan unelmissaankin kotimaakuntanaan. Kaupungin ydinkeskustassa asumisesta unelmoi vain 13 prosenttia. Unelmatulevaisuudessaan ydinkeskustan ulkopuolella taajama-alueella asuu puolet vastaajista ja kaupungin läheisellä maaseutualueella joka neljäs. Harvaan asutulle maaseudulle haikailee 8 prosenttia vastaajista.

–Unelmien kirjo on suuri, unelmat ovat henkilökohtaisia. Alueellisesti on hyvä, että kaikenlaisista ja kaikista alueista unelmoidaan.

Valtakunnallisesta tutkimuksesta tuttuja tuloksia

Vuonna 2014 Tulevaisuuden tutkimuskeskus teki samantyyppisen tutkimuksen valtakunnallisesti. Kuhmonen kertoo, että jo silloin mietittiin, että jokin alue voitaisiin ottaa tarkempaan syyniin.

Pirkanmaa soveltui hyvin tutkimukseen, koska maakunnasta löytyy sekä iso kaupunkiseutu että maakunnan reuna-alueilta hyvin maaseutumaista, syrjäistäkin maaseutua.

–Täältä löytyy kaikki aluetyypit aika hyvin. Valtakunnallisen tutkimuksen tulokset olivat hyvin samansuuntaisia kuin uuden Pirkanmaan tutkimuksenkin.

TULOS-tutkimus

Pirkanmaan ELY-keskuksen rahoittama, tänä vuonna toteutettu hanke.

Toteuttajana Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus.

Kyselytutkimus 18–30-vuotiaille toteutettiin huhti–toukokuussa.

Kyselyn sai 25 000 ikäluokkaan kuuluvaa pirkanmaalaista.

Kyselyyn vastasi 2 179 pirkanmaalaista, joista tamperelaisia oli 1 331.

Tutkimuksessa 18–30-vuotiaat kertoivat, miltä heidän unelmiensa tulevaisuus näyttää.

Osallistujissa oli naisia vähän enemmän kuin miehiä, mutta tulokset painotettiin kunnittain vastaamaan väestöä.

Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi kuntien vetovoimatekijöitä mietittäessä ja työmarkkinoiden kehittämisessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?