Pirkkalan hävittäjätesteissä tuli esiin puutteita koneissa – Gripenillä eniten tekemistä - Uutiset - Aamulehti

Pirkkalan hävittäjätesteissä tuli esiin puutteita koneissa – Gripenillä eniten tekemistä

Puolustusministeriön Lauri Puranen sanoo, että tiedossa oli, että osassa koneista ei ole vielä kaikkia ominaisuuksia.

Lauri Puranen, HX-hankkeen vetäjä, puolustusministeriö

2.3.2020 12:03 | Päivitetty 2.3.2020 12:04

Hävittäjähankinnan ensimmäinen testausvaihe on ohi. Testeihin osallistuivat kaikki viisi ehdokasta: Saab Gripen, Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale sekä Lockheed Martin F-35 ja Boeingin Super Hornet.

Mitä testeissä haluttiin varmistaa, HX-hankkeen vetäjä Lauri Puranen puolustusministeriöstä?

– Teknisillä testeillä haluttiin varmistaa, vastaako järjestelmien todellinen suorituskyky tarjouspyynnössä annettua tietoa: esimerkiksi sitä, näkeekö tutka niin pitkälle kuin on luvattu, ja toimivatko häirintäjärjestelmät. Tässä vaiheessa koneita ei vertailla keskenään.

Täyttyivätkö tarjouspyynnöissä esitetyt lupaukset?

– Osin täyttyivät, osin eivät. Kaikkea tietoa ei ole vielä analysoitu. Aina tulee yllätyksiä, mutta se tiedettiin, että osassa koneita on vielä puutteita. Ensimmäiset koneet tulevat Suomeen vuonna 2025. Siihen mennessä kaikkien koneiden pitää olla luvatussa kunnossa.

Millaisia yllätyksiä testeissä ilmeni?

– Tilannetta sotki esimerkiksi se, että F-35-hävittäjiä piti tulla neljä. Niitä tulikin vain kaksi, ja toiseen tuli tekninen vika. Se ei päässyt lentämään kaikkia lentoja. Toisella lennettiin kaikki lennot.

Saab Gripenin operatiivinen valmius on ollut kysymysmerkki. Miten kommentoitte?

– Gripen on hävittäjistä tuorein ja prototyyppivaiheessa. Gripeniltä puuttuu järjestelmiä, mutta tekemistä riittää vielä kaikilla ehdokkailla, ehkä Gripenillä muita enemmän.

Jättääkö joku vielä kisan kesken?

– Tuskin. Nämä koelennot olivat sen verran kalliita.

Miten varsinainen päätös syntyy?

– Hankkeessa valmistellaan suorituskykyyn perustuva esitys, joka menee ilmavoimien komentajalle ja häneltä pääesikunnalle. Pääesikunta lähettää puolustusvoimien esityksen puolustusministeriölle. HX-hankkeen päätöksen tekee valtioneuvosto puolustusministerin esityksestä.

Voiko lopullisessa esityksessä olla mukana kaksi hävittäjää?

– Lopulliseen esitykseen tulee yksi hävittäjä. Valtioneuvosto voi muuttaa ennen lopullista esittelyä puolustushallinnon esitystä. Kun tuomme lopullisen esityksen hallituksen päätettäväksi, silloin tiedämme, että se myös menee läpi.

Suomen uusi hävittäjä on joku näistä – Tutustu tästä kaikkiin viiteen hävittäjäehdokkaaseen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut