Hallituksen kaaduttua Sipilä matkusti illaksi Forssan Prismaan - Uutiset - Aamulehti

Hallituksen kaaduttua Sipilä matkusti illaksi Forssan Prismaan – Kuvaili tunnelmaa pettyneeksi mutta helpottuneeksi ja kielsi vaalitaktikoinnin

Toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä sai Forssan seudun keskustaväeltä kehut hallituksen eropyynnöstä.

8.3.2019 21:02

Kun hallitus kaatuu, päähallituspuolueen kannattajien suupielet nousevat harvoin ylöspäin. Forssan Prismassa pääministeri Juha Sipilää vastaanottanut keskustaväki kuitenkin hyrisi tyytyväisyyttä. Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila totesi, että perjantai käänsi keskustan vaalivaihteen eteenpäin-asentoon.

Tilaisuudessa Sipilä kielsi vaalitaktikoinnin.

–Ei tällaista asiaa voi kytkeä vaalitaktikointiin. Jos hallitus ei kykene päätöksiin, ei sillä ole olemassaolon oikeutta. Tämä on ollut linja alusta alkaen, Sipilä totesi.

Sipilä vaikutti ulospäin rennolta ja asettui hymyillen selfie-kuviin. Omaa tunnetilaansa hän kuvaili pettyneeksi mutta myös helpottuneeksi.

–Olen pettynyt siitä, ettei sotea saatu maaliin, mutta helpottunut, että uskalsin tehdä päätöksen, joka tuntui sisälläni ainoalta oikealta. En olisi sinut itseni kanssa, jos päätös olisi jäänyt tekemättä, Sipilä totesi.

Päätös hallituksen eropyynnöstä rakentui torstai-illan aikana, kun Sipilä tapasi Kesärannassa soten avainhenkilöitä.

–Kävi selväksi, että aika ei riitä. Mutta kyllä viime yönä mietitytti, onko päätös oikea.

Sipilä myöntää virheet

Sipilä myönsi, että soten kanssa tehtiin virheitä.

–Virhe tuli siinä, että rakennettiin liian laaja valinnanvapaus. Uudistuksesta tuli liian iso yhdessä kaudessa läpivietäväksi.

Sipilän hallitus ei ollut ensimmäinen, jolle sote osoittautui liian haastavaksi tehtäväksi. Uskooko Sipilä, että sote saadaan maaliin seuraavalla vaalikaudella?

–Uskon, että saadaan, jos nyt kesken jääneestä mallista hyödynnetään paloja, joihin lakiteksti on pitkälti kirjoitettu, Mutta jos sotea lähdetään rakentamaan tyhjän päälle, on iso riski, ettei valmista tule.

Keskusta tulee oman sotemallinsa kanssa ulos ensi viikolla.

Sipilä on tullut tunnetuksi tulos tai ulos -periaatteesta. Uskooko hän yhä, että elinkeinoelämästä tuttu toimintamalli soveltuu politiikkaan?

–Uskon. Toivon, että myös tulevat hallitukset asettavat keskeiset tavoitteet, joihin sitoudutaan.

Sipilä muistutti kannattajilleen, että hallituksen viidestä suuresta tavoitteesta toteutui neljä. Tavoitteiden saavuttamista siivitti vahva talouskehitys.

–Hyvää työtä kun jatketaan, saadaan liikkumavaraa myös julkiseen talouteen, Sipilä vakuutti väelleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: