Sote-uudistus kaatui: Kuntien on joka tapauksessa mietittävä, miten kustannuksiin voidaan vaikuttaa - Uutiset - Aamulehti

Pirkanmaalla useassa kunnassa on merkittäviä alijäämiä sote-palveluissa – kuntien on joka tapauksessa mietittävä, miten kustannuksiin voidaan vaikuttaa

Maakuntajohtaja Esa Halme sanoo, että on liian aikaista pohtia, millaisin mallein edetään.

8.3.2019 16:32

Pirkanmaan maakuntajohtajan Esa Halmeen mukaan perustuslain mukaisia vaihtoehtoja on kolme, joiden kautta voidaan edetä.

–Ensimmäinen on nykylain henkinen, jossa kunnat sopivat yhteistyöstä. Jos hallituksella ei ole mallia, miten edetään, niin tämä on ainoa, millä voi hakea kustannustehokkuutta.

Jos hallitus ryhtyy toimiin ja tehdään lakimuutoksia, niin vaihtoehtoja on kaksi, joko nyt yritetyn mallin tapainen, jossa kuntien yläpuolella on jokin itsehallintotaso. Kolmas vaihtoehto on, jossa palvelut ovat valtion vastuulla.

–Kaikki puolueet joutuvat menemään vaaleihin, niin että näyttävät miten ajattelevat, että asia ratkaistaan. En arvuuttele, miten käy, mutta saamme mielenkiintoisen keskustelun, jossa täytyy olla vaihtoehtoja. Mitään itsestään selvää ei ole.

Puolueille yhteinen näkemys kuitenkin on, että palvelut tarvitsevat nykyistä laajemman väestöpohjan.

Pitäisikö Pirkanmaalla alkaa pohtia, miten täällä edetään?

–Kunnat valmistelevat ensi vuoden talousarvioita, niin olisi jossain määrin vastuutonta, jos kunnat eivät kokoontuisi ja keskustelisi, miten he toimivat tilanteessa, jossa uudistusta tulee tai ei tule. Suurella osalla meidän kunnistamme on merkittäviä alijäämiä sosiaali- ja terveyspuolella. Ne eivät katoa, jos mitään ei tehdä.

Onko liitto valmis tulemaan mukaan, jos kunnat päättävät tehdä yhteistyötä?

–Emme tyrkyttäydy, mutta meillä on paljon osaamista, prosessin aikana tullutta tietoa, että täytyy varmistaa, että se on kuntien käytettävissä. Tarvittaessa kerromme millaista osaamista meillä on käytettävissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: