Antti Rinne, käsiisi rysähti juuri kolmen miljardin kirous - Uutiset - Aamulehti

Antti Rinne, käsiisi rysähti juuri kolmen miljardin kirous

8.3.2019 15:53

Hallitus eroaa ja sote kaatuu. Tämä varmasti herättää oppositiossa riemua. Yllättävintä tässä vaiheessa lienee, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti sanansa. Hänhän lupasi, että sote on hallitukselle elonkysymys.

Puolueet ovat jo vaalimoodissa. Ehdokkaat pääsevät nyt tavallista nopeammin vaalikentille.

Soten kaatuminen on iso juttu, olipa sotesta mitä mieltä vain. Se osoittaa, ettei suomalainen yhteiskunta pysty tuottamaan järjestelmätason muutoksia. Tällä hallituskaudella kyky tehdä isoja päätöksiä on entisestään heikentynyt.

Antti Rinne on Suomen seuraava pääministeri, jos puolueiden kannatusgallupeja on uskominen. Hän ei puhalla nyt kaatunutta sotemallia eloon, vaan alkaa rakentaa sote aivan uudella pohjalla. Se on hyvä ja huono asia, sillä onhan näitä malleja jo rakenneltu useamman puolueyhdistelmän voimin. Yksikään ei ole toteutunut.

Yhtä asiaa eivät valtaan pyrkivät puolueet ensi kuohunnassa tule helposti ajatelleeksi.

Sipilän sote antoi kansainvälisille luottoluokittajille kolmen miljardin euron lupauksen. Kolme miljardia oli se summa, jolla uudistuksen piti hillitä sosiaali- ja terveydenhuollon menojen valtavaa kasvua. Lupauksen nielaisivat kaikki keskeiset tahot, kuten Moody´s, Standard&Poor´s ja OECD.

Kolme miljardia oli toiveiden varaan rakennettu unelma. Sen paikkansapitävyyttä ei kukaan voinut todistaa, mutta kysymys olikin ennen kaikkea tarinasta, jonka mukaan Suomi tekee kaikkensa vanhushuipusta selviytyäkseen.

Nyt tämä tarina kaatui. Antti Rinteen –tai kuka seuraavaa hallitusta johtaakaan –pitää rakentaa uusi uskottava tarina kansainvälisiä luottoluokittajia varten. Nämä Suomen kansantalouden jättimäistä velkaa ja kustannustaakkaa työkseen pohtivat tahot ovat entistä skeptisempiä Suomen kyvystä uudistaa ruostuneita rakenteitaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: