Pirkanmaan kansanedustajat kommentoivat soten kaatumista - Uutiset - Aamulehti

"Mäntän torilla kaverit tulivat sanomaan, että nyt on Sipilä viemässä kirjettä presidentille" – 10 pirkanmaalaista kansanedustajaa kertoo, kuinka he kuulivat erouutisen

Moni pirkanmaalaisista kansanedustajista kuuli hallituksen kaatumisesta viestinten kautta.

8.3.2019 20:08 | Päivitetty 9.3.2019 10:21

Tiina Elovaara (sin):

"Kuulin asiasta aamulla samassa tilanteessa kuin varmaan kaikki muutkin. Tämä on ollut pääministerin henkilökohtainen ratkaisu, ja hän ei ole siitä etukäteen informoinut.

Tällaisessa tilanteessa kun suomen hallitus on kaatunut, on luonnollista että suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja on kutsunut ensi viikolle kaikki puolueet koolle. Kyseessä ei pitäisi olla hallitus-oppositioasetelma millään tavalla, ja ihmettelin suuresti että sdp on jo kieltäytynyt kutsusta. Toivoisin että tässä kohtaa kaikki ryhmät ymmärtäisi että tämä ei ole puoluepolitiikkaa vaan eduskunnan tehtävä koota ryhmät koolle

Meillähän on kokemusta molemmista tavoista [parlamentaarinen ja hallituksen valmistelu], eikä kummallakaan tavalla uudistus ole yksiselitteisesti onnistunut. Tietysti se parlamentaarinen pohja on aina ensisijainen ja suotava, mutta saatamme joutua tilanteeseen jossa on 8-9 eduskuntapuoluetta, ja siellä saattaa olla sellaisia mielipide-eroja, että parlamentaarisuus kaatuu. Se on kuitenkin hyvä lähtökohta."

Pertti Hakanen (kesk):

"Tilanne kiristyi päivä päivältä ja viimeisen vuorokauden aikana alkoi käydä selväksi, että aika tiimalasissa loppuu.

Varmaankin ensi viikolla Antti Kaikkonen kutsuu porukat koolle ja katsotaan, miten työjärjestyksen mukaan edetään. Töitä jatketaan ja toivottavasti kaikki puolueet pystyvät tuomaan nopealla aikataululla omat mallinsa esiin. Katsomme tulevien päivien aikana, miten sitä [maakuntamalli]ratkaisua ja esitystä päivitetään, jotta se istuu tähän tilanteeseen. En näe mitään estettä maakuntamallin eteenpäinviennille ja kehittämiselle.

Kaikki puolueet ovat olleet vuosien aikana mukana valmistelussa. On hieman kulunut fraasi että parlamentaarinen työryhmä tämän ratkaisisi. Kyllä minä rauhassa katson, minkälaiset asetelmat luodaan, jokaisella puolueella on varmaan valmiina omat esityksensä ja hyvä nähdä, miten kansa niitä haastaa."

Harri Jaskari (kok):

"Sain tiedon asiasta, kun keskustelin yhden ministerin kanssa aamulla noin puoli tuntia ennen kuin asia alkoi tulla julkisuuteen. Sen tiesin, että illalla oli keskustan tietty ryhmä ollut kesärannassa, ja jälkeenpäin sain tietää että Juha Sipilä on sanonut jättävänsä hallituksen eroanomuksen.

Nyt pitää ottaa ihan rauhallisesti, tätä ei auta millään tavalla jos alamme riidellä.

Ei tällainen mammuttiuudistus näytä toteutuvan. Varmaankin on syytä miettiä, uudistetaanko vain terveydenhuolto, vai onko tässä sote, mutta ei kuntauudistusta? Kolmanneksi pitää varmaan miettiä, mitä käy valinnanvapaudelle, ja onko ymmärretty oikein, mitä olemme sillä tarkoittaneet, että se ei ole suurten yritysten puolestapuhumista.

Valmistelutyötä on tehty todella paljon. Nyt pitäisi käydä välillä vaalit, ja jokaisen puolueen pitäisi kertoa oma mallinsa. Kun uusi hallitus tulee, sen pitäisi ratkaista miten parlamentaarisesti asiaa ruvetaan miettimään. Nyt, kun jokaisen puolueen pitäisi tehdä oma ehdotuksensa, siinä nähdään myös ovatko ne täysin mahdottomia. Löydämmekö kompromisseja, koska pakko tämä on tehdä."

Anna Kontula (vas):

"Sain tietää asiasta aamulla, tulevaisuusvaliokunnan avoimessa kokouksessa.

Käydään vaalit ensin, ja sitten parlamentaariselta pohjalta aletaan katsoa. Loppujen lopuksi kuitenkin sote-uudistuksen suhteen taustalla on hyvin paljon yksimielisyyttä. Kunhan saamme nämä sote-palveluiden markkinoistamishassutukset pois listalta, luulen että on löydettävissä aika hyvä pohja parlamentaariselle yhteisymmärrykselle."

Sanna Marin (sdp):

"Sain tiedon samalla tavalla kuin varmasti suurin osa kansanedustajista, eli luin STT:n uutisen aiheesta.

Eduskuntavaalit ovat 14.4. Silloin ihmiset äänestävät ja päättävät, mikä puolue lähtee johtamaan hallitusneuvotteluita. Avaimet ovat kansalla.

Sdp ei ole missään vaiheessa hyväksynyt Sipilän sote-mallia, me haluamme toteuttaa sote-uudistuksen sen alkuperäisten tavoitteiden mukaisesti eli kaventaa ihmisten välisiä terveyseroja, parantaa palveluiden yhdenvertaisuutta ja saatavuutta ja sitten toteuttaa integraatio, jonka kautta kustannuksia voidaan pitkällä aikavälillä hillitä.

Me olemme koko ajan peräänkuuluttaneet parlamentaarista yhteistyötä, koska uudistuksen pitää kestää yli hallituskausien. Varmasti on hyvä pyrkiä mahdollisimman laajaan yhteistyöhön, mutta seuraava hallitus katsoo, miten asiassa edetään."

Ilmari Nurminen (sdp):

"Olen sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen, ja tiesin jo kaksi päivää sitten että, sote tulee kaatumaan. Olimme käyneet läpi hallituksen esityksen, ja siinä oli edelleen paljon perustuslaillisia huomioita. Pari päivää hallitus ehkä mietti kenelle syyt laittaa, mutta oli tietysti yllätys, että pääministeri päätti erota. Kuulin asiasta Tampereen kauppahallissa naistenpäivän aamukahvituksella.

Hallitus on alun alkaen toiminut tässä huonosti, ja uudistuksen rakenna on muodostunut lehmänkaupalla. Se ei sinällään ole perustuslain vastainen, ja hallitus olisi voinut viedä tämän eteenpäin, mutta järjestelmä jolla sotea on viety eteenpäin ja rakennettu, sillä on ikäänkuin hakattu perustuslakivaliokunnan lausuntoa. On tullut selvät esitykset, miten esitystä pitää muuttaa, mutta tiesimme, että kun korjauksia ei tehdä perustuslakivaliokunnan esittämällä tavalla, niin sote tulee taas törmäämään seinään.

Keskusta on ehdottanut, että kutsutaan puolueet koolle ja rakennetaan malli. Siihen ei kannata lähteä, vaan ihmisten pitää vaaleissa osoittaa, mitkä puolueet tätä lähtevät johtamaan. Uudistuksen tulevaisuus linjataan vasta hallitusneuvotteluissa. Näkisin, että yhteinen tahtotila on, että uudistus tarvitaan. Mielestäni se voidaan rakentaa nykyisen järjestelmän päälle, ei tarvita mitään täysin uutta järjestelmää vaan korjataan valuvikoja.

Nykyisellä pohjalla ei ole mitään edellytyksiä jatkaa parlamentaarisesti, kun koko vaalikausi on sitä pyydetty. Ainoa keino on lähteä vaalien kautta. Me [sdp] tulemme nostamaan varmasti kärkiteemaksi sen, että voitontavoittelulle on laitettava stoppi."

Olli-Poika Parviainen

(vihr):

"Soten kaatumista olemme aavistelleet jo pidempään, mutta hallituksen kaatuminen tuli viestinten kautta.

Nyt olisi tärkeää, että hyödynnetään tehtyä hyvää valmistelua ja lähdetään rakentamaan sote-palvelua alkuperäisten tavoitteiden eli ihmisten hyvinvoinnin ja sujuvien palveluketjujen ympärille. Tässä oli mukana tunnetusti kaikkea muutakin. Laaja valinnanvapaus on syytä heittää romukoppaan tässä kohtaa. Monituottajamallia on jo sotessa jonkun verran, ja näin on varmasti jatkossakin. Tapa, jolla hallitus asiaa esitti, vaikutti olevan monin osin ongelmallinen. Kun markkinoita avataan laajasti, sen voi tehdä vain kerran, ja mieluummin etenisimme maltillisemmin kokeiluiden kautta.

Tärkeintä olisi huomioida, että kaikki Suomen alueet eivät ole samanlaisia. Maakuntamallissa oli ongelmana se, että samaa sapluunaa yritettiin tunkea joka paikkaan, ja mukaan oli ängetty kaikkea ympäristövalvonnan heikentämisestä työllisyyspalveluihin. Kannatan itse sitä, että toimitaan leveillä hartioilla, sillä se on välttämätöntä monilla alueilla Suomessa. Kutsutaan sitä sitten maakunnaksi tai miksi tahansa, on ehkä sivuseikka.

Itse toivoisin, että ensin kävisimme asiasta aitoa parlamentaarista keskustelua. Parlamentaarinen valmistelu olisi hyvä vaihtoehto, mutta jos näyttää että se ei millään onnistu, seuraavan hallituksen on pakko ottaa ohjat käsiinsä. Tämän hallituskauden uudistuksista suurimmaksi lakiuudistukseksi jäi tiedustelulainsäädännön rakentaminen, ja se tehtiin parlamentaarisesti. Kyllä sitäkin kautta voidaan saada [valmista]."

Arto Pirttilahti (kesk):

"Olin aamulla Mäntän torilla ja kaverit tulivat sanomaan, että nyt on Sipilä viemässä kirjettä presidentille.

Eteenpäin askellus on selkeää: Kukin puolue tuo pöytään näkemyksensä siitä, miten sosiaali- ja terveydenhuolto, kasvupalvelut ja hallintomalli halutaan järjestää.

Onko mallin nimi sitten maakunta, kantoni vai mikä? Perustuslakivaliokunta on määritellyt niin, että hartioiden täytyy olla kuntaa suuremmat, ja päätöksentekokoneiston pitää olla vaaleilla valittu. On kokeiltu suurkuntia ja kuntayhtymiä jo pitkän aikaa, mutta nämä eivät perustuslakivaliokunnalle käyneet.

Vielä hieman sappi kiehuu eduskuntatyöskentelystä. Ei aiemmin ole nähty tällaista jarrutusta valiokuntatyöskentelyssä kuin tämän hallituskauden aikana. Toivon, että ei se tule tavaksi. On määrätynlainen hyökkäys parlamentarismia ja demokratiaa kohtaan, että pidetään pitkiä puheita valiokunnassa, eivätkä asiat pääse eteenpäin."

Arto Satonen (kok):

"Sipilän ilmoituksesta kuulin, kun se tuli tekstiviestinä STT:n kautta, mutta toki jo edellisenä päivänä oli nähtävissä, että eduskunta ei ehdi käsitellä tätä.

Kaikki valmistelu mitä maakunnassa on tehty, ei mene hukkaan, koska uudistus tulee olemaan uuden hallituksen pöydällä. On myös mahdollista, että meillä maakunnassa voidaan vapaaehtoisesti edetä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integroinnissa kuntayhtymäpohjalta, jos kunnat ovat siihen valmiita. Nyt on vaalit, ja kaikki voivat kertoa, miten he ratkaisisivat ongelman. Kansalaisten on hyvä tietää, minkälaisia vaihtoehtoja kukin esittää.

Kyllä parlamentaarinen valmistelu ihan hyvä tapa on, mutta haasteeksi on tullut se, että perustuslaki ja sen nykyinen tulkinta antaa aika ahtaan raon niille ratkaisuille, joita pitäisi tehdä.

Ajat sitten on päätetty, että esimerkiksi erikoissairaanhoito ja terveyskeskuksen vuodeosasto säilyvät pelkästään julkisena palveluna, ja valinnanvapaus olisi koskenut vain perusterveydenhuollon vastaanottotoimintaa. Sitä en näe kovinkaan isona asiana. Hyvä kysymys on, että jos ei tehdä mitään, käykö niin että pienten kuntien on pakko tehdä ulkoistuksia? Toivoisin, että löytyisi ratkaisu, jossa julkinen puoli on selkeästi päätoimijana, mutta yksityinen voi olla täydentävänä. Kaikkein tärkeintä on, että erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto pystytään integroimaan yhteen entistä paremmin.

Pirkanmaalla keskustelussa on oleellista, että tässä ei kaatunut vain sote vaan myös maakuntauudistus. Mikä maakuntien tehtävä on jatkossa? Se on asia johon, uusi hallitus joutuu ottamaan kantaa. Tämä mahdollistaa mielestäni sen, että kun työllisyyskokeilu kaatui, nyt tämä onkin ihan uudessa asennossa. Toivonkin, että kunnille palautetaan se rooli, joka niillä oli työllisyyskokeilussa, ja pidän sitä täysin mahdollisena."

Sami Savio (ps.):

"Kuulin asiasta aamupäivällä, kun STT:n tekstiviesti tuli.

Toivoisin, että sote-asiaa ryhdytään ratkaisemaan parlamentaarisella yhteistyöllä. Hallituksen ero oli lopultakin enemmän Sipilän vaalitemppu, eikä sillä tule todennäköisesti olemaan suuria käytännön vaikutuksia.

Katsotaan, mitä oppeja voidaan ottaa tästä neljästä vuodesta, ja lähdetään sitten rakentamaan. Se ei tapahdu ihan puhtaalta pöydältä, mutta pitkälti alusta se on varmaankin aloitettava. Tämä kausi osoitti, että mitä laajempi pohja ja yhteisymmärrys takana, sitä helpompi sote on viedä eteenpäin."

Edit: 9.3.2019 kello 10.20. Muutettu kansanedustaja Sami Savion kohdalle tieto puolueesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos