Soten kaatuminen ei hetkauta Mehiläistä - Uutiset - Aamulehti

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää ei yllättynyt lopputuloksesta: "Soten kaatuminen ei muuta oikeastaan mitään"

Janne-Olli Järvenpään mukaan Mehiläinen on hoitanut perusterveydenhuollon palveluita kuntien kanssa tehtyjen sopimusten kautta jo yli 10 vuotta.

8.3.2019 17:20

Soten kaatuminen ei ollut yllätys Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpäälle.

–Se oli odotettu uutinen. Sillä ei ole meille isoa merkitystä. Julkiset perusterveydenhuollon palvelut, eli terveyskeskusten vastaanottolääkärin palvelut oli tarkoitus sotessa tuoda valinnanvapauden piiriin. Se on toimintaa, jota olemme tehneet jo yli 10 vuotta sopimuksilla kuntien kanssa.

Järvenpään mukaan Mehiläinen vastaa jo nyt yli 150 000 suomalaisen perusterveydenhuollon palveluista julkisesti rahoitettuna. Yritys operoi pariakymmentä julkista terveysasemaa ympäri suomen.

Näistä 150 000 asiakkaasta reilut 10 000 on asiakkaina valinnanvapauspilottien kautta. Pilottien sopimukset ovat Järvenpään mukaan pääsääntöisesti voimassa tämän vuoden loppuun saakka, ja osa tilaajakunnista on halukkaita jatkamaan kokeilua.

–Näen, että soten kaatuminen ei muuta oikeastaan mitään. Jatkamme yhteistyötä kuntien kanssa niin kuin ennenkin ja valinnanvapauskokeilut, joita on käynnistetty, niitä jatketaan.

"Kuntien rajoittamiselta putoaa nyt pohja"

Järvenpään mukaan sotea varten ei tehty Mehiläisessä erityistä suunnittelutyötä, joka nyt uudistuksen kaaduttua olisi tarpeetonta.

–Jos valinnanvapaus olisi tullut perusterveydenhuoltoon, niin meillä olisi jo ollut lääkärikeskukset valmiina. Uusia julkisen palvelun asiakkaita olisi tullut enemmän ja nopeammin, mutta vasta monen vuoden kuluttua.

Vuosia kestänyt sote-uudistuksen vatvominen on Järvenpään mukaan haitannut yhtä lailla yksityisten kuin julkistenkin palveluntuottajien toimintaa.

–Kyllä se haittaa kaikkien palveluntuottajien toimintaa, kun ei tiedetä, millaisen rahoitus- ja järjestämismallin puitteissa tullaan toimimaan. Totta kai epävarmuudesta on haittaa.

Järvenpää näkee, että soten kaatumisella voi olla jopa myönteisiä vaikutuksia Mehiläisen liiketoimintaan.

–Kuntien ulkoistuksia ja perustuslaillista itsemääräämisoikeutta on rajoitettu soten verukkeella tilapäisellä rajoituslailla, niin siltä putoaa nyt pohja. Kunnilla pitää olla oikeus tehdä parhaaksi katsomallaan tavalla, millaisia ulkoistussopimuksia ne haluavatkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: