Hallituksen ero näin lähellä seuraavia eduskuntavaaleja on hyvin poikkeuksellista – edellisen kerran se tapahtui lähes 100 vuotta sitten - Uutiset - Aamulehti

Hallituksen ero näin lähellä seuraavia eduskuntavaaleja on hyvin poikkeuksellista – edellisen kerran se tapahtui lähes 100 vuotta sitten

Turun yliopiston poliittisen historian professori Vesa Vares uskoo, että eduskuntavaaleihin liittyvät keskustelut sekä vaalitentit ovat täynnä hallituksen eroa.

8.3.2019 12:13

Juha Sipilä tiedotti perjantaiaamuna jättävänsä presidentti Sauli Niinistölle hallituksen eropyynnön. Niinistö hyväksyi hallituksen eron kello 10.15.

Lue myös: Historiallinen hetki tallentui videolle: Presidentti Niinistö hyväksyi Juha Sipilän hallituksen eronpyynnön – hallitus jatkaa toimitusministeristönä

Hallituksen eron taustalla on kaatumassa oleva sote-uudistus.

Turun yliopiston poliittisen historian professori Vesa Vares kommentoi asiaa tuoreeltaan ja sanoo, että vaikka ero oli hallitukselle arvovaltatappio, pääsee hallitus nyt esittämään oman tulkintansa asiassa.

–Kyseessä oli mielestäni looginen ratkaisu. Jos hallitus olisi vielä jatkanut kiistelyä, olisi sillä ollut konnan rooli. Nyt hallitus voi osoittaa syyttävällä sormella oppositiota.

Vares muistuttaa, että eron myötä hallituksen on nyt helpompi argumentoida siten, että me yritimme, mutta oppositio ei tukenut.

Vares ei ota kantaa siihen, että oliko hallituksen eropyyntö Sipilällä valmiina hihassa.

–On vaikea sanoa, että oliko hallituksen eropyyntö jo työkalupakissa valmiina, mutta pitkään jatkunut kinastelu hallituksen ja opposition välillä antavat tästä suuntaa.

Keskustelu jatkuu ennen ja jälkeen vaalien

Vares uskoo, että seuraavien viikkojen keskustelut ja vaalitentit ovat täynnä hallituksen eroa.

–Asia on varmasti vaalien ykkösaihe ja sen alle tulee jäämään muita asioita aivan varmasti.

Vares ei osaa arvioida kuinka soten käy seuraavan hallituksen käsissä.

–Tätä on täysin mahdotonta sanoa. Soten syntymisen aikataulu riippuu täysin hallituksen kokoonpanosta, joka sen kimppuun vaalien jälkeen käy. Gallup-lukujen valossa hallituspohja on muuttumassa, mutta kukaan ei vielä tiedä millä tavalla.

Lue myös:Näin käy, kun hallitus eroaa – kaatunut viimeksi yli 30 vuotta sitten

Vares muistuttaa, että hallituksen ero näin lähellä vaaleja on tapahtunut vain kerran aikaisemmin.

–Tämä tapahtui vuonna 1922, kuukautta ennen eduskuntavaaleja. Hallituksen ero seurasi tällöin ulkoministeriön saamaa epäluottamuslausetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos