Mitä potilaat ja työntekijät ajattelevat sotesta? - Uutiset - Aamulehti

Soten kaatuminen hämmensi terveyskeskuksen hoitajia: "Asiakkaita varten täällä ollaan eikä osakesalkkuja" – Potilasta huolettaa yksityisen lääkärikäynnin kalleus

Nokian terveyskeskuksen Etelä-Nokian alueen sairaanhoitaja Maija Venäläinen (vas.) ja perushoitaja Jaana Liuttunen toivovat, ettei sote-palveluja tuotettaisi vain voitontavoittelun vuoksi.

8.3.2019 18:08 | Päivitetty 8.3.2019 22:44

Nokian terveyskeskuksen Etelä-Nokian alueen sairaanhoitaja Maija Venäläinen ja perushoitaja Jaana Liuttunen ovat sote-uudistuksen kaatumisesta hämmentyneitä. Koko uudistus on vaikuttanut vuosien mittaan niin epäselvältä, etteivät he ole oikein saaneet käsitystä siitä, miten se lopulta olisi vaikuttanut heidän työhönsä.

–Sote on ollut soutamista ja huopaamista, Venäläinen sanoo.

–Sen tiedän, että sotessa olisimme joutuneet kilpailuun yksityisen sektorin kanssa ja tavallaan myymään työtämme, kun nyt asiakkaat tulevat meille.

Venäläinen ja Liuttunen toivovat, että jos seuraava hallitus lähtee uudistamaan sosiaali- ja terveyspalveluja, se pitäisi tärkeimpänä sitä, että ihmiset saavat palveluja nopeasti ja laadukkaasti.

–Eikä sote-palveluja tuotettaisi vain voitontavoittelun vuoksi. Asiakkaita varten täällä ollaan eikä osakesalkkuja varten.

Nokialainen Leena Palomäki istui perjantaina Nokian terveyskeskuksen ensiavun odotusaulassa odottamassa läheistään vastaanotolta. Hän arvelee, että sote-valmistelussa pohjimmainen ajatus oli hyvä, mutta nyt hanke tarvitsee aikalisän.

Pitkä odotus ensiapuun ja lääkäriin

–Täytyy sanoa, että ei tullut yllätyksenä. Sotea on tehty niin kauan kuin muistia riittää, sanoo nokialainen Leena Palomäki sote-uudistuksen kaatumisesta. Hän istui perjantaina Nokian terveyskeskuksen ensiavun odotusaulassa odottamassa läheistään vastaanotolta.

–Ei hosumalla tule hyvää eikä näin suurta päätöstä pidä lyödä lukkoon siksi, että hallituskausi päättyy.

Vaikka sote nyt kaatuikin, sosiaali- ja terveyspalvelut kaipaavat Palomäen mielestä kohennusta. Hän ottaa esimerkin ensiavusta, jossa on istunut joskus viisikin tuntia odottamassa pääsyä lääkärin vastaanotolle.

–Nyt olemme odottaneet lähes kaksi tuntia. On lääkäri sentään jo käynyt potilaan luona.

Eläkkeellä oleva Palomäki muistaa aikaansa työelämässä, jolloin hän pääsi työterveyslääkärille nopeasti. Nyt hän saattaa joutua odottamaan omalääkärille kolme viikkoa.

–Toisinaan olen tilannut ajan yksityiseltä lääkäriltä, koska sinne pääsee nopeammin. Pelkästään lääkärinpalkkio on kuitenkin satasen korvilla ja jokainen tippa laboratoriossa maksaa erikseen.

Palomäki on tyytyväinen siitä, että hän pääsi mukaan suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeiluun, ja saikin jo palvelua.

–Olin kovin tyytyväinen sekä hoitoon että laskuun.

Jos Niko Kauranen saisi vaikuttaa seuraavaan sote-uudistukseen, hän pitäisi huolta, että lasten päivähoidossa olisi tarpeeksi työntekijöitä. –Välillä näkee, kun päivähoitolapsia menee iso lauma, ja hoitajia on vain kaksi.

"Ei vain särkylääkettä"

Nokialainen Niko Kauranen soitti perjantaina Nokian terveyskeskuksesta aikaa omalääkärille ja sai ajan heti samalle päivälle, ja edelleen lähetteen röntgenkuvaukseen. Hänen mielestään palvelut toimivat Nokialla yllättävän hyvin.

–Asuin aiemmin Tampereella. Jos siellä piti hoitaa vaikkapa hampaita, joutui odottamaan kauan. Lääkärinajan sai, kun voivotteli kovasti.

Kun Kaurasen lapsi tarvitsee lääkäriä, hänet viedään vakuutuksen turvin yksityiselle lääkäriasemalle. Kauranen perustelee tätä sillä, että terveyskeskuksissa avunsaanti välillä kestää, eikä diagnoosia välttämättä saa.

–Toivoisin, että julkisessa terveydenhuollossa tutkittaisiin potilasta paremmin, eikä annettaisi vain särkylääkettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos