Tampereen pormestari Lauri Lyly sotesta: Näin Tampereella mennään nyt eteenpäin – "Kunnat ottavat nyt enemmän vastuuta" - Uutiset - Aamulehti

Tampereen pormestari Lauri Lyly sotesta: "Kunnat ottavat nyt enemmän vastuuta"

Tampereen pormestari Lauri Lyly sanoo, että lähtökohtana uudistamisessa on oltava palvelut eikä rakenteet.

8.3.2019 11:34 | Päivitetty 8.3.2019 15:47

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) sanoo, että maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen merkitsee nyt sitä, että kunnat ottavat enemmän vastuuta.

–Emme me mihinkään tyhjän päälle putoa. Meillä on kuntavetoinen järjestelmä olemassa. Sen kehittämistä jatketaan. Uskon, että kunnat ottavat nyt enemmän vastuuta tästä eteenpäin ja niille tulee isompi rooli, Lyly kuvailee.

Nyt kaatuneen maakunta- ja sote-uudistuksen ongelmat olivat Lylyn mukaan ennen muuta siinä, että yritettiin haukata liian iso pala kerralla, ja lähdettiin liikkeelle rakenteista eikä palveluista.

–Lähdettiin liikkeelle väärinpäin, kun ensin luotiin rakenteet ja sitten vasta mietittiin niiden töitä. Lähtökohta pitää olla palveluissa ja sitten katsotaan, millainen organisaatio tarvitaan taustalle, Lyly summaa.

Lylyn mukaan uudistuksen valmistelusta jää kuitenkin käteen paljon hyvää, jota voidaan hyödyntää jatkossa.

–Tietopohjaa on kasvatettu todella paljon ja sosiaali- ja terveyspuolen välillä on tehty paljon keskinäistä vuorovaikutusta. Se antaa eväitä tehdä ratkaisuja.

On nostettu esiin myös vaihtoehto, että Pirkanmaalla luotaisiin oma maakunnallinen malli, joka voisi rakentua esimerkiksi yhden kaupungin, Tampereen, pohjalle. Miltä se kuulostaa?

–Kaikkia variaatioita käydään nyt läpi. Terveyspuoli on perinteisesti ollut sellainen, että on menty kuntarajojen yli, ja sosiaalipuoli on ollut kuntakohtaista. Varmaan iso kuva on tässä, ja sitten katsotaan, miten se työnjaollisesti parhaiten voidaan toteuttaa.

Lylyn mukaan Pirkanmaan kuntien ja sairaanhoitopiirin tulee lähteä selvittämään palveluiden kokoamista nykyistä laajemmalle kokonaisuudelle, joka perustuu kuntapohjaiseen malliin. Hän kertoo kutsuvansa nopeasti Pirkanmaan kuntien hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat sekä kuntien johtajat keskustelemaan vaihtoehdoista.

–Ensivaiheessa on tarkasteltava terveydenhuollon palveluita ja laajaa väestöpohjaa vaativia sosiaalihuollon palveluita. Tähän valmisteluun tulisi ohjata kansallisesti rahoitusta vastaavasti kuin nyt maakuntamallin valmisteluun, sanoo Lyly.

Lyly on kuulunut maakuntamallin kriitikoihin samoin kuin esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.), koska he ovat katsoneet, ettei maakuntaratkaisu palvele suuria kaupunkeja.

–Kaupungistuminen ja vetovastuu kaupungeilla sekä kunnilla on niin isossa roolissa, että pitää katsoa, mikä on meillä luonnollisin tapa hoitaa näitä asioita ja tarvitaanko uusia väliportaan hallintorakenteita. Nyt mentiin rakenteet edellä, Lyly muotoilee.

Lylyn mukaan uudistamisen perustan tulee olla ihmisten tasa-arvoisessa hoidossa ja sote-kustannusten kasvun hillitsemisessä, ja jatkotyön tulee lähteä nyt siitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: