Hallituksen ero: Mitä se tarkoittaa? - Uutiset - Aamulehti

Näin käy, kun hallitus eroaa – kaatunut viimeksi yli 30 vuotta sitten

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus eroaa perjantaina 8. maaliskuuta.

8.3.2019 10:06 | Päivitetty 8.3.2019 16:27

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tänään perjantaina pyytänyt hallituksen eroa presidentti Sauli Niinistöltä. Niinistö hyväksyi eronpyynnön kello 10 aamulla Mäntyniemessä.

Mistä tässä on kyse?

Yleensä ero myönnetään, jos hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta. Pääministeri voi kuitenkin tulkita hallituksensa toimintakyvyttömäksi ja pyytää eroa, kuten nyt on tapahtunut.

Perustuslain mukaan tasavallan presidentti voi pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan määrätä ennenaikaiset eduskuntavaalit.

Presidentti Niinistö esitti perjantaina aamulla pyynnön, että Sipilän hallitus jatkaa toimitusministeristönä siihen saakka, kunnes uusi hallitus on saatu muodostettua eduskuntavaalien jälkeen.

Toimitusministeristön hoitaa välttämättömät juoksevat rutiiniasiat ja sellaiset kiireelliset asiat, joiden ratkaisua ei voida siirtää uudelle hallitukselle.

Poliittisia päätöksiä ei tehdä toimitusministeristön aikana, eikä toimitusministeristö toteuta hallitusohjelmaa.

Ministereiden tittelit säilyvät toimitusministeristön aikana ennallaan.

Koska uudet vaalit?

Uudet vaalit järjestetään aikaisintaan ensimmäisenä sunnuntaina 50 päivän kuluttua ja viimeistään ensimmäisenä sunnuntaina 75 päivän kuluttua siitä, kun määräys uusien vaalien toimittamisesta julkaistaan.

Nyt eduskuntavaaleihin on kuitenkin aikaa hieman yli kuukausi, eli alle 50 päivää. Ne järjestetään 14. huhtikuuta, eli 37 päivän kuluttua.

Kaatui viimeksi 1982

Hallitus kaatui Suomessa viimeksi kesken vaalikauden yli 30 vuotta sitten.

Viimeksi hallitus kaatui vuonna 1982. SKDL äänesti omaa hallitustaan vastaan puolustusmäärärahoja koskevassa kiistassa. Pääministeri Kalevi Sorsa (sd.) antoi tovereille lähtöpassit.

Muodollisesti pääministerin vaihtuminen tarkoittaa aina virallisesti koko hallituksen eroa. Viimeksi näin tapahtui edellisellä eduskuntakaudella, kun pääministeri Jyrki Katainen siirtyi EU:n komissioon ja uudeksi pääministeriksi tuli kokoomuksen uusi puheenjohtaja Alexander Stubb. Vaihdos koski vain pääministerin postia.

Ennenaikaiset eduskuntavaalit Suomessa on viimeksi järjestetty vuonna 1975.

Itsenäisellä Suomella on ollut 74 eri hallitusta. Yhden vuoden keski-iän saavuttamiseen hallituksilta meni aina 1980-luvulle saakka. Sisäpoliittisesti repaleisella 1950-luvulla istui 14 eri hallitusta.

Lähteet: Suomen perustuslaki, vaalilaki, Alma Median arkisto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: