Pääministeri Juha Sipilä pyytää hallituksen eroa tasavallan presidentiltä - Uutiset - Aamulehti

Hallitus on eronnut – Katso videolta historiallinen hetki, kun presidentti myöntää eron ja Juha Sipilän puhe, vaalit pidetään sovitusti

Juha Sipilää oli Kesärannassa vastassa suuri toimittajajoukko. Sipilä sanoi, että hallitus on nyt eronnut.

8.3.2019 9:40 | Päivitetty 8.3.2019 13:27

Suomen hallitus on eronnut. Juha Sipilä (kesk.) antoi presidentti Sauli Niinistölle hallituksen eronpyynnön perjantaiaamuna. Niinistö myönsi eron. Hallitus jatkaa eduskuntavaaleihin asti toimitusministeristönä.

Hallituksen ero johtuu kaatuneesta sote- ja maakuntauudistuksesta. Sipilä piti tiedotustilaisuuden Kesärannassa pääministerin virka-asunnolla perjantaina aamupäivällä.

–Olen periaatteen mies. Kannan oman vastuuni, Sipilä totesi.

Tässä historiallinen hetki, kun Sipilä antoi hallituksen eronpyynnön:

Keskustan puheenjohtaja sanoi, että hallituksella oli viisi suurta päämäärää ja sote- ja maakuntauudistus oli yksi niistä. Kun se ei mennyt maaliin, Sipilä sanoi tehneensä johtopäätökset.

–Kuuntelin tarkkaan sisäistä ääntäni. Periaatteeni on tulos tai ulos, Sipilä sanoi.

Sipilä myös kommentoi, että hän on pahoillaan kaikkien niiden puolesta, jotka ovat tehneet valtavasti töitä sote-uudistuksen parissa. Nyt aika ei vain enää riittänyt, Sipilä tyytyi toteamaan.

Oikeusministeriö kertoi perjantaina, ettei hallituksen ero vaikuta eduskuntavaalien aikatauluun. Vaalit pidetään 14. huhtikuuta.

Lue myös:

Näin käy, kun hallitus eroaa – kaatunut viimeksi yli 30 vuotta sitten

Entinen pääministeri, kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) piti Sipilän päätöstä ryhdikkäänä. Vanhanen uskoo, että hallitus jatkaa toimitusministeriönä. Vanhasen mukaan päätöksessä ei ole sinänsä dramatiikkaa. Hallitus halusi vain lopettaa sosiaali- ja terveysuudistuksen vatvomisen, Vanhanen arvioi.

Orpo: Se oli pääministerin ratkaisu

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi hallituksen kaatumista eduskunnassa.

Orpon mukaan kyse oli pääministeri Juha Sipilän päätöksestä.

–Se oli pääministeri Sipilän ratkaisu. Olen oppinut pääministeriä tuntemaan, ja osasin odottaa tämäntyyppistä ratkaisua, Orpo sanoi.

–Ei sitä vaikea ollut niellä. Viisi viikkoa vaaleihin, joten asiallisesti tällä ei ole suurta merkitystä. Nyt on vain tärkeää, että pidetään toimintakyky yllä.

Orpo ei suoraan ottanut kantaa siihen, olisivatko hän ja sinisten Sampo Terho halunneet jatkaa hallitustyötä vaalikauden loppuun?

–Emme me häntä estäneet lähtemästä. Kävimme ihan hyvää keskustelua, Orpo muotoili.

Sipilä otti puheensa jälkeen muutaman kysymyksen.

Presidentti Sauli Niinistö myönsi Suomen hallitukselle eron perjantaina noin kello 10.15 Mäntyniemessä.

Lue myös:

Hallituksen ero näin lähellä seuraavia eduskuntavaaleja on hyvin poikkeuksellista – edellisen kerran se tapahtui lähes 100 vuotta sitten

Sipilän perintölistasta jäi uupumaan kallein kruunun jalokivi – vieläkö politiikka kiinnostaa, vai onko nyt kotiinpaluun aika?

Näin Sipilän hallituksen kujanjuoksu eteni – katso tästä keskeisimmät käänteet

Paula Risikko vahvisti ennen puoltapäivää, että sote- ja maakuntauudistuksen käsittely eduskunnassa on lopetettu.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) piti turhana, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti hallituksen eronpyynnön. –Se on hänen oma ratkaisunsa, mutta onko siitä mitään hyötyä kenellekään? Se lyhentää hallituksen tehokasta peliaikaa noin kuukaudella, hän sanoi.

Petteri Orpo (kok.) saapui eduskuntaan perjantaina.

Oikaisu 8.3.2019 kello 10.31: Korjattu toimitusministeriö oikeaan muotoonsa toimitusministeristöksi.

"Hallitusohjelmamme tärkeimpiä tavoitteita on ollut kauan kaivattu sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus. Sitä on valmisteltu Suomessa kaikkiaan toistakymmentä vuotta.

Uudistus on tarpeellinen ennen kaikkea suomalaisten yhdenvertaisten palvelujen ja henkilöstön hyvinvoinnin, mutta myös maamme talouden kestävyyden näkökulmasta. Se kirjattiin hallitusohjelmassa toteutettavaksi maakuntien pohjalta.

Eduskunnan viime viikkojen ja kuukausien tapahtumat ovat tarkkaan tiedossani. Hallitus ja ministeriöt ovat pyrkineet kaikin tavoin tukemaan lakien etenemistä eduskunnassa.

Neljä vuotta sitten vaalien alla, liki päivälleen näihin aikoihin edellinen sote-uudistus kaatui perustuslakivaliokunnan lausuntoon. Silloin esityksen takana olivat kaikki puolueet ja sekään ei tuonut uudistukselle sellaista kantavuutta, että olisi eduskunnassa voinut edetä.

Eduskunnasta viime päivinä saamani tilannekuva velvoittaa minut tekemään johtopäätökset siitä, onko hallituksen merkittävimmällä uudistuksella edellytyksiä edetä vielä tämän jäljellä olevan eduskuntakauden aikana.

Edellytyksiä ei ole. Se on minulle valtava pettymys.

Jälleen nyt perustuslain tulkinnasta nousevat seikat näyttivät tulleen eduskuntatyössä esteeksi. Aikaa uusien esitysten tekemiselle tai ratkaisujen hiomiselle ei enää ole.

Olen sanonut useampaan otteeseen, että olen tullut politiikkaan etsimään ratkaisuja ja laittamaan Suomen kuntoon. Monessa hallitukseni on onnistunut; ennen kaikkea saamaan suomalaisille työtä ja taittamaan valtiomme holtittoman velkaantumisen.

Mutta. Sote-maakuntauudistus on ollut tehtävälistamme yksi keskeinen tavoite. Se on ollut pitkä projekti. Työtä on tehty valtavasti. Ja virheitäkin.

80 prosenttia töistä ja tavoitteista saatiin päätökseen, mutta 1 viidestä tärkeimästä ei tullut valmiiksi.

Tässä Sipilän koko puhe videolla:

Olen myös sanonut, että hallitukseni toimii tulos tai ulos -periaatteella. Olen periaatteen mies. Politiikassa on kannettava vastuu. Se on vastuuta sanoista ja teoista – ja tekemättä jäämisestä. Kuuntelin tarkasti mitä sisäinen ääneni sanoo. Johtopäätökseni on, hallitukseni on jätettävä eronpyyntö. Sen olen juuri äsken tehnyt tasavallan presidentille. Kannan oman vastuuni.

Hallitukseni jatkaa toimitusministeristönä. Ratkaisuni eron suhteen olisi ollut sama, vaikka eduskuntavaaleihin olisi ollut lyhyempi tai pidempi aika jäljellä.

Sote-maakuntauudistusta yritettiin tosissaan, ihan näihin päiviin asti. Kiitän kaikkia niitä tahoja, jotka tekivät parhaansa uudistuksen onnistumisen eteen. Uudistuksen tarve yhteiskunnasta ei ole hävinnyt mihinkään. suomi ei voi jatkaa näin, uudistuksia pitää tehdä. Muuten Suomi ei pärjää.

Tässä yhteydessä lausun kiitoksen kahdeksan ministeriön virkakunnalle tinkimättömästä työstä maakunta- ja sote-uudistuksen puolesta sekä kaikille niille päätoimisesti ja työnsä ohessa sote-maakuntauudistusta valmistelleille virkamiehille eri puolilla Suomea. Olen pahoillani teidän kaikkien puolesta. Tiedän, että ette tehneet tätä työtä pelkästään virkavastuulla, vaan täydestä sydämestä ja uskoen yhteiseen hyvään parantaa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja.

Uudistus viivästyy, kuntien ulkoistukset lisääntyvät, investointien rahoituksen riskit jäävät kunnille, erot palveluiden saatavuudessa kasvavat, tietojärjestelmien epäyhtenäisyys jatkuu jne. Kuntien kyky selvitä palveluista heikkenee radikaalisti. Seuraukset ovat siis mittavat.

Näyttää kuitenkin siltä, että keskustelut eduskuntapuolueiden kanssa matkan varrella ovat osoittaneet, että rakenteen pohjana maakunnan kaltainen toimija saa laajahkon poliittisen tuen. Sen toimivuutta ei myöskään perustuslakivaliokunta lausunnoissaan ole kyseenalaistanut.

Myös kaikkien eduskunnassa on kannettava vastuu - niin soten rakentajien kuin sen vastustajien.

Jatkamme vaalityötä ja maakuntien puolustamista täysillä, sillä tarve sote-uudistukselle ei ole muuttunut. Suomen ja suomalaisten tasa-arvoisten palveluiden kannalta uudistus on välttämätön. Keskustan näkökulmasta on syytä todeta, että maakuntapohjaisuus on tullut jäädäkseen. Lähtöruutuun ei tältä osin ole tarvetta palata, sillä keskustan maakuntamalli on nopeimmin jatkoaskelten pohjaksi taipuva malli. Keskustan päivitetty malli, jolla menemme vaaleihin, esitellään ensi viikolla.

Olen puheenjohtajana täysin sitoutunut koko Suomen puolustamiseen tulevissa vaaleissa. Tällä hallituskaudella sille on luotu pohja. Kivijalka on nyt kunnossa. Tulevaisuudessakin puolustamme maakuntia, alueiden elinvoimaa ja lähipalveluita."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: