Aamulehti seuraa sotepäivän ja hallituksen eron nostattamia aaltoja 8.3.2019 - Uutiset - Aamulehti

Näin historiallinen sote-päivä eteni: Soten kaatuminen oli monelle pettymys, mutta myös odotettavissa – keräsimme yhteen kiinnostavimmat kommentit

Perhe ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) oli hyvin pettynyt sote- ja maakuntauudistuksen kaatumiseen.

8.3.2019 8:35 | Päivitetty 8.3.2019 16:17

Perjantai jää historian kirjoihin päivänä, jolloin yksi Suomen suurimmista projekteista sote- ja maakuntauudistus kaatui ja hallitus jätti eronpyyntönsä tasavallan presidentille.

Aamulehti seurasi perjantain tapahtumia tässä jutussa.

Kello 16.45:

Valtionvarainministeriö kertoo tiedotteessaan, että maakunta- ja sote-uudistus ajetaan hallitusti alas. Tuleva hallitus päättää, jatketaanko uudistamiseen liittyvää työtä.

VM: Sote-uudistuksen valmistelu ajetaan alas – keskustan toive työn jatkamisesta ei toteudu

Kello 16.14:

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marinin Twitter-kommentti ihmetyttää esimerkiksi sinisten Tiina Elovaaraa. Sanna Marin kommentoi Twitterissä, että Sipilän johdolla ei voida enää kokoontua pohtimaan soten jatkoa.

Sanna Marinin kommentti sote-uudistuksen jatkosta ihmetyttää: ”En voi uskoa todeksi”

Kello 15.41:

Pirkanmaan sote-palveluiden suunnittelussa oltiin jo lähes maalissa, kertoo Pirkanmaan sosiaali- ja terveyspalveluiden muutosjohtaja Jaakko Herrala. Herralan mielestä kaikkein huonoin vaihtoehto on, että ratkaisut venyvät vuoden vaihteen yli. Hänen mukaansa jokainen viivästynyt vuosi tarkoittaa, että Pirkanmaa menettää satoja miljoonia euroja vuodessa säästöpotentiaalia.

Kysyimme mitä soten kaatuminen tarkoittaa Pirkanmaan kannalta – ratkaisujen viivästyminen on huonoin vaihtoehto: "Jokainen vuosi menetämme satoja miljoonia säästöpotentiaalia"

Kello 13.49:

Perhe ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) oli tietenkin hyvin pettynyt sote- ja maakuntauudistuksen kaatumiseen.

–On aika tyhjä olo, mutta henkisesti tähän on osannut valmistautua, että näinkin voi käydä.

Saarikko sanoi, että uudistus kaatui siihen, ettei aika riittänyt enää niiden perustuslaillisten ongelmien korjaamiseen, joita erityisesti valinnanvapaudessa oli.

–Minusta pääministeri Sipilän ratkaisu jättää hallituksen eronpyyntö oli suoraselkäinen ja ainut vaihtoehto, kun ottaa huomioon, kuinka johdonmukaisesti Sipilä oli aina kuvannut uudistuksen merkityksen hallitukselle.

Kello 13.49:

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsuu eduskuntapuolueet koolle ensi viikolle. Tarkoitus on pohtia soten tulevaisuutta. Kaikkonen ei suostunut ottamaan kantaa pääministeri Sipilän jatkoon keskustan puheenjohtajana.

Kello 13.17:

–Toivoimme soten toteutumista, sillä yhteiskuntamme tarvitsee uudistusta. Väestön ikääntyessä palvelutarve kasvaa ja kaupungistumisen jatkuminen tuo omat haasteensa. Keskustelu rakenneuudistuksen tarpeesta tulee jatkumaan, Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen kommentoi Aamulehdelle.

Aaltosen mukaan kyse ei ole siitä, miten nykyinen palvelutaso saadaan ylläpidettyä vähemmällä rahalla, vaan siitä, miten tulevaan kestävyysvajeeseen varaudutaan.

Toimitusjohtajan mukaan Pihlajalinnalla on hyvät lähtökohdat vastata kuntakentän tarpeisiin ja toimia ympäristössä, jossa sote-uudistusta ei tehdä.

Lue koko haastattelu tästä.

Kello 12.08:

Tällaisia reaktioita soten kaatuminen on aiheuttanut Pirkanmaaalla:

Tampereen pormestari Lauri Lyly sotesta: "Kunnat ottavat nyt enemmän vastuuta"

Sote kaatui näyttävästi, mutta uudistuksen tarve ei ole kadonnut mihinkään – Pirkanmaalla on olemassa jo suunnitelma

Tämä jäi kahden ja puolen vuoden sote-puurtamisesta käteen: Pirkanmaalla on valmiita malleja sovellettavaksi sote-palveluihin

Kello 11.38:

Eduskunnan puheenjohtaja Paula Risikko kertoi odotetusti perjantaina medialle eduskunnassa, ettei eduskunta käsittele enää sote- ja maakuntauudistusta. Valmistelu on siis lopetettu tältä hallituskaudelta.

Puheenjohtajaneuvosto kokoontui puimaan asiaa kello 10. Vain hetkeä ennen tuli valtioneuvoston tiedote, että pääministeri Juha Sipilä pyytää hallituksen eroa presidentiltä. Risikolta kysyttiin, oliko hänellä ennakkotietoa asiasta. Risikko sanoi, että ei varsinaisesti.

Risikko kertoi, että puheenjohtajaneuvosto sai asiasta ilmoituksen STT:n tekstiviestipalvelun kautta. Risikko sanoo, että puheenjohtajaneuvoston oli alun perin määrä käsitellä aikatauluja liittyen sote- ja maakuntauudistukseen, mutta neuvoston asialista tietenkin muuttui ilmoituksen jälkeen.

Hän sanoi, ettei asialla tarvitse enää spekuloida. Risikko ei myöskään ottanut kantaa siihen, oliko Sipilän omaehtoinen eroilmoitus helpottava asia vai ei.

–En katso, mikä on helppo tai vaikea asia. Asialla ei tarvitse enää spekuloida, Risikko kommentoi toimittajajoukolle.

Kello 11.21:

Sote-uudistukseen kaavailtu valinnanvapaus oli hankkeen suurin ongelma. Tätä mieltä on sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.).

–Eri tahoilla oli tarpeita laajentaa valinnanvapautta. Se vei ison osan tämän hallituskauden työajasta, Heikkinen sanoo Is-tv:n haastattelussa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta olisi Heikkisen mielestä tarvinnut myös enemmän tukea eduskunnan johdolta, jotta sote-uudistusta olisi voitu viedä päämäärätietoisemmin eteenpäin.

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan olisi järkevää, että ensi vaiheessa keskityttäisiin vain sote-palveluiden siirtoon maakunnille ja maakuntien muut tehtävät arvioidaan vasta myöhemmin.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ei näe sote-paketin kaatumista katastrofina. Hänen mielestään hallitus yritti viedä uudistusta läpi liian järeänä kokonaisuutena. Uudistuksessa olisi pitänyt keskittyä keskeisiin tavoitteisiin.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayhin mielestä virhe sote-valmistelussa tapahtui siinä vaiheessa, kun mukaan tuli ongelmallinen valinnanvapausmalli ja maakuntarakenne.

Kello 10.49:

Pirkanmaalla on tehty sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen eteen työtä kaksi ja puoli vuotta. Muutosjohtaja Päivi Nurminen sanoo, että valmistelu ei ole mennyt hukkaan, vaan malleja voidaan hyödyntää tulevaisuudessakin. Hänen mukaansa Pirkanmaan muutostyöryhmä aikoo nyt paketoida tehdyn työn niin, että niitä voidaan hyödyntää jatkovalmisteluissa. Lue koko haastattelu.

Kello 10.24:

Suomen hallitus on nyt eronnut. Se johtuu siitä, että sote- ja maakuntauudistus kaatui. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenen, kansanedustaja Pekka Puskan (kesk.) mukaan sote kaatui opposition vastustukseen ja kokoomuksen valinnanvapausmalliin.

Kello 9.50:

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suurin hanke on siis saamassa lopullisen naulan arkkuunsa tänään. Ylen mukaan perustuslakivaliokunta on lopettanut asian käsittelyn.

Eduskunnan puheenjohtajaneuvosto kokoontuu tänään sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun lopettamiseksi kello 10.

Kokouksen oli alunperin määrä alkaa kello 12.30, mutta puheenjohtaja Paula Risikko (kok.) vahvisti aamulla, että kokous alkaa jo kello 10.

Kello 9.06:

Perustuslakivaliokunnan käsittelemä lakipaketti maakuntien tehtävistä on sidottu soteen eli ilman sitä sote-uudistusta ei saada tehtyä loppuun.

Aiemmin:

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo väläytti sote- ja maakuntauudistuksen lopullista kohtaloa eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

–Se on tällä hetkellä eduskunnan käsissä, ja varmasti lähipäivinä, ehkä huomenna, meillä on tarkempaa tietoa siitä, miten eteenpäin päästään, Orpo sanoi.

Yleinen käsitys eduskunnassa on, että uudistuksen tiellä on edelleen niin suuria ongelmia, ettei aika yksinkertaisesti riitä, ei vaikka istuntokauttsa ja istuntopäiviä lisättäisiinkin.

Iltalehden tietojen mukaan uudistus kuopattiin henkisesti puheenjohtajaneuvostossa jo tiistaina. Eduskunta myös luopui alkuviikosta lauantaille varatusta ylimääräisestä istuntopäivästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos