Analyysi: Sote kaatui näyttävästi, mutta uudistuksen tarve ei ole kadonnut mihinkään – Pirkanmaalla on olemassa jo suunnitelma - Uutiset - Aamulehti

Sote kaatui näyttävästi, mutta uudistuksen tarve ei ole kadonnut mihinkään – Pirkanmaalla on olemassa jo suunnitelma

8.3.2019 11:05 | Päivitetty 8.3.2019 12:23

Perjantaina aamulla se sitten koitti, moneen kertaan ennustettu sote-uudistuksen loppu. Ainakin tällä erää.

Vaalien lähestyessä on ollut jo usean viikon ajan nähtävissä, ettei poliittinen yhteisymmärrys riitä uudistuksen läpivientiin tällä hallituskaudella.

Vaikka hallituksen erollakin on spekuloitu aika ajoin, viime hetken eroilmoitusta voidaan pitää pienenä yllätyksenä. Pitkään näytti siltä, että kansanedustajien vaalivapaa vain tulee vastaan ja aika loppuu kesken.

Toisin kuitenkin kävi. Se oli sitten kerrasta poikki, eikä enää tarvitse laskea päiviä ja spekuloida soten aikatauluilla.

Isoja kysymyksiä sen sijaan jää nyt auki ja paljon.

Aivan keskeistä on nyt se, että miten sosiaali- ja terveyspalvelut aiotaan järjestään tulevaisuuden Suomessa. Väestön ikääntyessä tehtävä ei ole helppo.

Seuraavan hallituksen on saatava aikaa jokin muutos. Nykyjärjestelmä on sekä kallis että epätasa-arvoinen. Jos järjestelmää ei saada uudistettua, on vaarana eriarvoistuminen.

Ne joilla on rahaa, saavat hoitoa, muut kamppailevat paikastaan ruuhkautuneiden terveyskeskusten jonoissa. Myös uutiset vanhustenhoidosta kertovat karua kieltään nykytilasta.

Pääoppositiopuolue sdp on ollut kovaääninen hallituksen ajaman sote-uudistuksen vastustaja. Nyt eduskuntavaalikyselyissä kärkipaikalla porskuttavalta sdp:ltä kaivataan ensi tilassa selkeä visio siitä, millainen on sen sotemalli. Puolue julkaisikin perjantaina lyhyen tiivistelmän omasta sotevisiostaan, mutta se jäi vielä liian ylätasolle.

Pirkanmaalla ei olla jäämässä onneksi tyhjän päälle. Pirkanmaalla on jo varauduttu sote- ja maakuntauudistuksen kaatumiseen. Varautuminen aloitettiin, kun alkoi näyttää siltä, että uudistus kariutuu.

Pirkanmaalla harkitaan alueellista mallia, jossa vastuuorganisaatio voisi olla esimerkiksi Tampere. Erilaisia vaihtoehtoja on jo olemassa. Puolueiden pirkanmaalainen piirijohto oli jo ennen perjantain uutispommia kutsuttu soten tiimoilta kokoukseen, joka on kalenteroitu ensi viikon lopulle.

Tampereen seudulla on olemassa jo ajatuksia siitä, miten kunnat voivat tehdä jatkossa yhteistyötä. Vaikuttaa siis siltä, että asioissa päästään maakunnassa eteenpäin, vaikka sote jäisi valtakunnan tasolla. Se on erittäin hyvä asia.

Kirjoittaja on Aamulehden uutisista vastaava toimituspäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: