Tämä jäi kahden ja puolen vuoden sote-puurtamisesta käteen: Pirkanmaalla on valmiita malleja sovellettavaksi sote-palveluihin - Uutiset - Aamulehti

Tämä jäi kahden ja puolen vuoden sote-puurtamisesta käteen: Pirkanmaalla on valmiita malleja sovellettavaksi sote-palveluihin

Pirkanmaan muutosjohtaja Päivi Nurminen sanoo, että valmistelu ei mene hukkaan.

8.3.2019 10:38

Pirkanmaalla on tehty sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen eteen työtä kaksi ja puoli vuotta. Muutosjohtaja Päivi Nurminen sanoo, että valmistelu ei ole mennyt hukkaan, vaan malleja voidaan hyödyntää tulevaisuudessakin.

–Meillä on valmiita ehdotuksia jatkotoimenpiteistä, mitä Pirkanmaan sote-palveluiden kokoamiseksi pitäisi tehdä. Kahdessa ja puolessa vuodessa on syntynyt esimerkiksi malli lasten ja nuorten perheiden palveluista, ikäihmisten palveluista on aika valmiita malleja ja sitten päihde- ja mielenterveyspalveluista on syntynyt ajatus siitä, millainen maakunnallinen rakenne voisi olla, Nurminen sanoo.

Hänen mukaansa Pirkanmaan muutostyöryhmä aikoo nyt paketoida tehdyn työn niin, että niitä voidaan hyödyntää jatkovalmisteluissa.

–Vastuulliset kunnat voivat sitten pohtia, miten jatketaan.

Nurminen uskoo, että kunnissa on syntynyt kahden ja puolen vuoden aikana kiinnostusta jatkaa asian valmistelua.

–Kysymys tietenkin, on kuka rahoittaa, jos valtio tippuu tästä pois.

Mallit on kuitenkin rakennettu maakuntavetoisiksi. Nurmisen mukaan perusnäkemys on, että jos tehtävät siirretään kunnilta pois, täytyy kuitenkin olla jokin demokraattinen malli, jolla palveluita hallinnoidaan.

Eri asia on, jos kunnat päättävät yhdessä lähteä viemään uudistusta eteenpäin esimerkiksi sairaanhoitopiirin kokoisella alueella.

–Jos ei kansallisesti tule mallia, kuntien pitää olla kuskin paikalla ja näkemystä pitää löytyä.

Nurmisen mukaan tehdyt mallit voidaan tällöin hyödyntää.

–Toivon että saamme aikaa, että voimme muokata mallit niin, että niistä on helppo ottaa jatkovalmisteluvastuu.

Pirkanmaan muutosvalmisteluorganisaatio toimii valtion rahoituksella, jota on myönnetty kesäkuun loppuun asti. Nurmisen mukaan useilla organisaatiossa työskentelevillä on olemassa paikka johon palata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos