Hanna julistettiin vahingossa kuolleeksi – ei saanut äänestää eurovaaleissa - Uutiset - Aamulehti

Suomalaisnaisen ei annettu äänestää sunnuntaina eurovaaleissa – syynä maistraatin hyytävä virhe

Tuusniemeläinen Hanna Miettinen alkaa heti maanantaina selvittää, miten pääsisi takaisin elävien kirjoihin.

Pohjoissavolainen Hanna Miettinen ei saanut käyttää sunnuntaina äänioikeuttaan maistraatin tekemän virheen takia. Hänet oli kirjattu kuolleeksi.

26.5.2019 15:24

Tuusniemeläinen Hanna Miettinen aikoi sunnuntaina mennä ensimmäistä kertaa elämässään äänestämään eurovaaleissa.

Hän meni aamupäivällä pohjoissavolaisen kunnan äänestyspisteelle ja näytti vaalivirkailijalle henkilöllisyystodistuksensa.

Miettinen on hiljattain vaihtanut sukunimensä, joten kun häntä ei ensin löytynyt järjestelmästä vanhalla sukunimellä, yritettiin uudella. Sekin veti vesiperän. Miettisen nimeä ei ollut äänioikeutettujen listalla.

Lopulta virkailija kysyi Miettiseltä, onko hän saanut postissa ilmoituksen siitä, että hänellä on vaaleissa äänioikeus.

– Sanoin siihen, että no miksi ei olisi äänioikeutta? Olen Suomen kansalainen ja ennenkin äänestänyt, herranjestas.

Miettisen nimeä ei kuitenkaan vain löytynyt järjestelmästä, eikä hänen voitu antaa äänestää.

– Sitten mieleen muistui se parin viikon takainen maistraatin kirje, jossa kerrottiin, että minut on merkitty kuolleeksi, Miettinen kertoo epäuskoisena.

Hän oli saanut toukokuun alkupuolella maistraatilta pahoittelevan kirjeen, jossa kerrottiin häneen kohdistuneesta varsin hyytävästä virheestä.

– Itä-Suomen maistraatissa on valitettavasti tapahtunut virhe, jonka seurauksena kirkosta eroamisen yhteydessä Teidän tietoihinne on väestötietojärjestelmään merkitty kuolintieto, Miettisen saamassa kirjeessä lukee.

Maistraatin mukaan virhe tapahtui, kun Miettisen ilmoitusta kirkosta eroamisesta tallennettiin vahingossa väärällä sovelluksella. Virhe korjattiin heti väestötietojärjestelmään, mutta vahinko oli jo tapahtunut.

– Vaikka tieto on korjattu, tästä voi aiheutua teille vielä myöhemmin haittaa. Tieto on saattanut siirtyä sellaisille tahoille, joita korjaustoimet eivät tavoita ja joudutte mahdollisesti myöhemmin oikaisemaan tietojanne, kirjeessä lukee.

Oletettavasti yksi näistä tahoista on kansallinen äänestysjärjestelmä.

– Olin aika ällikällä lyöty, että miten tuo voi olla edes mahdollista. Luulisi, että jos sattuu tuollainen erehdys, niin pidetään huoli että kaikki viranomaiset saavat tietää, Miettinen ihmettelee.

Miettinen sanoo ottavansa heti maanantaina selvää, mihin kaikkialle hänen kuolintietonsa on mahdollisesti levinnyt ja varmistaa, että hän pääsee takaisin elävien kirjoihin.

Eniten kuitenkin harmittaa se, että todennäköisesti maistraatin virheen vuoksi hän menetti äänioikeutensa näissä vaaleissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos