Pirkanmaa jäi taas ilman omaa meppiä – Kimmo Sasi: ”Olisin toivonut enemmän ääniä” - Uutiset - Aamulehti

Pirkanmaa jäi taas ilman omaa meppiä – Kimmo Sasi: ”Olisin toivonut enemmän ääniä”

Pirkanmaan ehdokkaista Kimmo Sasi oli ykkönen. Maakunta jäi jälleen ilman omaa meppiä.

Tamperelainen Kimmo Sasi jännitti vaalitulosta kokoomuksen valvojaisissa Helsingissä.

26.5.2019 23:36

Aamulehti

Kokoomuksen Kimmo Sasi oli pirkanmaalaisista ehdokkaista selkeä ykkönen, mutta äänimäärä ei riittänyt europarlamenttiin asti. Näin Pirkanmaa jäi jälleen vaille omaa edustajaa europarlamentissa.

Pirkanmaalaisten äänistä isoimman potin nappasi maakunnan ulkopuolinen ehdokas Eero Heinäluoma (sd.), ja myös Ville Niinistö (vihr.) ja Laura Huhtasaari (ps.) olivat maakunnan äänissä Sasia edellä.

Kokoomukselta valituiksi tulivat Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa. Sasin edellä kokoomuksesta olivat myös Eija-Riitta Korhola ja Aura Salla.

"Olen pettynyt"

Sasin äänimäärä oli 24 137.

– Äänimäärässä tämä on paras vaalitulokseni koskaan, tosin nyt vaalipiiri oli koko valtakunta, Sasi kommentoi ääntenlaskun ollessa vielä kesken.

Komeasta äänipotista huolimatta tavoite jäi saavuttamatta, mikä oli Sasille pettymys.

– Olisin toivonut enemmän ääniä, mutta tulos on se, mikä se on. On selvää, että omalta osaltani olen pettynyt vaalitulokseen. Tavoitteena oli tulla valituksi, Sasi kuvaili tunnelmia.

Kokoomuksen tulosta Sasi piti varsin hyvänä ja nosti esiin myös sen, että myönteisesti EU:hun suhtautuvat puolueet pärjäsivät hyvin.

– Se ehkä heijastaa sitä, että vaikka populismista on paljon puhuttu, totuus on kuitenkin se, että kansalaiset ovat tyytyväisiä EU:n jäsenyyteen, Sasi arvioi.

Keskustelut vaivaavat

Konkaripoliitikko kertoi vaalikampanjan olleen hieno kokemus, koska siinä saa kohdata ihmisiä, puhua asioista, jotka ovat itselle tärkeitä ja vaikuttaa ihmisten käsityksiin asioista.

Sen sijaan vaalikeskusteluita Sasi pitää harmittavan pintapuolisina.

– Puhutaan ilmiöistä, mutta syvällinen ja konkreettisia vaihtoehtoja käsittelevä keskustelu siitä, mitä EU:ssa pitäisi tehdä, se keskustelu aika lailla puuttuu, Sasi kuvailee.

Sasin mukaan jo etukäteen oli tiedossa, että maltilliset ryhmät saavat vahvan enemmistön. Siksi häntä vaivaa se, kuinka paljon keskustelu pyöri esimerkiksi populismin ympärillä.

– Minua jää vaivaamaan vaalikeskustelun pinnallisuus. Liian paljon on puhuttu populismista, joka ei ole ollenkaan sellainen vaara kuin miksi se on pyritty luonnehtimaan.

Sasi olisi kaivannut keskusteluun enemmän konkreettisia toimenpide-ehdotuksia esimerkiksi EU:n puolustusulottuvuuteen tai Puolan ja Unkarin tilanteeseen liittyen.

Yksi pettymys on myös se, että Pirkanmaa jäi jälleen ilman omaa meppiä.

– Oma meppi olisi lenkki, jonka kautta maakunta voi helpommin hoitaa asioita. Kun mepit ovat muista maakunnista, Pirkanmaahan kiinnitetään kyllä huomiota, mutta vastaavaa sitoutumista tähän maakuntaan ei kenenkään mepin osalta ole, Sasi arvioi.

Diplomiekonomi ja varatuomari Sasi oli kansanedustajana kahdeksan kautta eli vuodet 1983–2015. Hän toimi myös liikenne- ja ulkomaankauppaministerinä sekä eurooppaministerinä.

Sasi sanoo, ettei aio edelleenkään jättää politiikkaa, vaan jatkaa työtään erilaisissa taustaryhmissä sekä raporttien, selvitysten ja lainsäädäntöehdotusten parissa.

Tavoitteena on myös saada valmiiksi valtiosääntöoikeutta käsittelevä väitöskirja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos