Tässä jutussa on kaikki oleellinen eurovaaleista Suomesta ja Euroopasta 2019 - Uutiset - Aamulehti

Tässä kaikki kutkuttavasta eurovaali-illasta ja uudet edustajat: Vihreillä hirmuinen kiri kakkoseksi kokoomuksen jälkeen, Eero Heinäluomasta kirkas äänikuningas – äänestysprosentti nousi selvästi

Suomesta valitaan tänään 13 europarlamentaarikkoa Euroopan parlamenttiin. Suomi saa yhden lisäpaikan, kun Britannia eroaa EU:sta.

Eero Heinäluoman (keskellä) henkilökohtainen äänisaalis nousi yli 127 000:nnen. Miapetra Kumpula-Natri (oikealla) säilytti oman paikkansa.

26.5.2019 17:03 | Päivitetty 26.5.2019 23:24

Eurovaalien suurin voittaja Suomessa oli vihreät ja eniten hävisi keskusta. Vihreät kasvatti kannatustaan 6,6 prosenttiyksikköä vuoden 2014 eurovaaleista ja nousi kakkoseksi. Vihreät sai yhden lisäpaikan ja se on kiinni myös 14 paikassa, kun Britannia eroaa EU:sta. Keskusta valahti viidenneksi ja sen kannatuksesta suli 6,1 prosenttiyksikköä. Keskusta menetti yhden paikan.

Pirkanmaan äänestämisestä pääset lukemaan tästä: Tässä ovat Pirkanmaalla ja Tampereella eniten ääniä saaneet ehdokkaat – Kimmo Sasi eniten ääniä saanut pirkanmaalainen, mutta ei näytä pääsevän läpi

Tärpit illasta:

Kokoomus on Suomen suurin eurovaalipuolue. Toiseksi kiri vihreät ja kolmanneksi sdp.

Eniten ääniä keräsi Eero Heinäluoma ja hän on kirkas äänikuningas. Heinäluoma keräsi yli 128 000 ääntä, kun kakkoseksi yltänyt Ville Niinistö sai ääniä reilut 111 000.

Suomalaiset äänestivät viime kertaa innokkaammin: prosentti nousi 42,7:ään.

13 mepistä nyt kuusi on uusia.

Näin eurovaali-ilta eteni:

Europarlamenttiin valitaan: Sirpa Pietikäinen (kok.), Ville Niinistö (vihr.), Eero Heinäluoma (sd.), Laura Huhtasaari (ps.), Mauri Pekkarinen (kesk.), Henna Virkkunen (kok.), Heidi Hautala (vihr.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Petri Sarvamaa (kok.), Teuvo Hakkarainen (ps.), Silvia Modig (vas.), Elsi Katainen (kesk.) ja Nils Torvalds (rkp.). Suomi saa yhden lisäpaikan, kun Britannia eroaa EU:sta. Siinä paikassa on kiinni vihreiden Alviina Alametsä.

23.21 Jännittävien eurovaalien seuranta on päättynyt. Kiitos kaikille seurasta!

23.20 Sdp:n eurovaalivalvojaisissa Helsingissä hurrattiin Eero Heinäluoman (sd.) valtavalle, yli 120 000:n äänimäärälle. Hän nousi vaalien äänikuninkaaksi.

– Unohdetaan Stubb, hehkutti meppipaikkansa uusinut Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

Heinäluoma liikuttui jo, kun ennakkoäänitulos rävähti valkokankaalle.

– Mieletön olo, ja vetää aika lailla nöyräksi, hän kommentoi yli 70 000:ta ennakkoääntä.

Sdp lisäsi kannatustaan, mutta ennakkoäänten lupaapa kolmas paikka jäi haaveeksi. Siinä oli ennakkoäänten perusteella kiinni nuoruuden oikeustuomiot puoluejohdolta ehdokasasettelussa pimittänyt Mikkel Näkkäläjärvi.

Näkkäläjärvi ei halunnut analysoida tuomiokohun vaikutuksia vaalitulokseensa, vaan sanoi iloitsevansa yli 10 000 äänestä. Hän ei osannut kertoa jatkosuunnitelmistaan muuta, kuin että lähtee seuraavaksi pohjoiseen kalastamaan.

Eero Heinäluoman äänipottia puheenjohtaja Antti Rinne piti upeana.

Rinne sanoi, että hänen tavoitteenaan on edelleen, että Suomesta tulee EU:lle naiskomissaari.

– Se ei muutu tämän vaalituloksen myötä, vaikka olisi menty mihin suuntaan.

23.03 Tässä on eurovaalien tulos: kokoomus 20,8 prosenttia ja kolme paikkaa (-1,8 %), vihreät 16 prosenttia ja kaksi paikkaa (+6,7 %), sdp 14,6 prosenttia ja kaksi paikkaa (+2,3 %), perussuomalaiset 13,8 prosenttia ja kaksi paikkaa (+1%), keskusta 13,5 prosenttia ja kaksi paikkaa (-6,1%), vasemmisto 6,9 prosenttia ja yksi paikka (-2,4%) ja rkp 6,3 prosenttia ja yksi paikka (-0,4 %).

22.52Näkökulma: Vihreät etenee nyt vahvasti, mutta sdp:lle eurovaalien tulos on helpotus

22.40 Euroskeptikot ovat kasvattamassa kannatusta monissa maissa EU-vaaleissa, mutta vaalien voittajiksi ovat selviytymässä EU-myönteiset puolueet. Euroopan parlamentti julkaisi ensimmäisen arvionsa uuden parlamentin paikkajaosta puoli kymmenen jälkeen. Suurimpana ryhmänä on pysymässä keskustaoikeistolainen EPP. Arvion mukaan se kuitenkin joutuisi tyytymään noin 170 edustajaan nykyisen 218 paikan sijaan.

Toiseksi suurin ryhmä, sosiaalidemokraattinen S&D, olisi jäämässä noin 150 edustajaan. Sillä on nykyparlamentissa 191 edustajaa.

EPP säilyisi parlamentin suurimpana puolueena, vaikka sen sisällä skismaa aiheuttanut unkarilainen Fidesz jättäisi ryhmän. Parlamentin suurimmalla ryhmällä on merkitystä, koska perinteisesti suurimman ryhmän johtaja on noussut Euroopan komission puheenjohtajaksi.

Vaikka menettelyä on kritisoitu, kunnia olisi nousemassa ennakkosuosikille, EPP:n Manfred Weberille.

Kolmanneksi suurin yhtenäinen ryhmä EU-parlamentissa olisi ennusteen mukaan liberaali Alde, joka yhdessä Ranskan euromielisen En Marche -puolueen kanssa saisi noin 100 paikkaa. Vihreät saisi ennusteen mukaan 70 paikkaa nykyisen 52 sijaan.

Kahteen eri ryhmään hajaantuneet kansallismieliset saisivat ennusteen mukaan yhteensä noin 110 paikkaa.

Parlamentissa istuu 751 meppiä.

22.26 Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto antoi Helsingin Tavastia-klubille kokoontuneille äänekkäille vihreille kiitokset vaalityöstä.

– Mahtavat kiitokset kaikille. Tämä on kaikkien aikojen paras vaalitulos. Ja Alviina, olet kiinni brexit-paikassa, Haavisto kehui.

Kaksi varmasti läpi päässyttä edustajaa ovat Ville Niinistö ja Heidi Hautala. Helsinkiläinen Alviina Alametsä voi päästä euro-parlamenttiin, jos brexit toteutuu.

Haavisto kehui vihreiden menestystä myös Saksassa, Ranskassa, Irlannissa ja Hollannissa.

– Vihreiden paikkamäärä kasvaa 70 paikkaan 52 paikasta.

Vihreiden ääniharava Ville Niinistö oli täynnä työintoa ennakkoäänten julkistamisen jälkeen.

– Tuollaisen äänimäärän edessä tulee olo, että olen saanut vahvan tuen työlleni. Nyt töihin!

Niinistö kehui vihreän aallon kasvua koko Euroopassa.

– Nyt ei saa antaa periksi oikeistopopulistipuolueiden nousulle. Meidän pitää tehdä yhdessä sosiaalisesti oikeudenmukaista politiikkaa. Ihmisoikeuksia ei saa myydä.

Niinistö sanoi tekevänsä Euroopan parlamentissa työtä sen eteen, ettei eriarvoisuus kasva. Hän uskoo, että yhteisen turvallisen tulevaisuuden rakentaminen alkaa nyt.

– Tulevaisuutta ei tehdä rajoja sulkemalla.

Niinistö arveli saamansa palautteen perusteella, että hyvän vaalituloksen taustalla on nuorten lähtö vaaliuurnille.

– Lisäksi palautetta on tullut eläkkeellä olevilta rouvilta. He halusivat antaa äänensä lastenlastensa tulevaisuudelle. Vihreiden nousun taustalla on nuoret ja maailmanparantajamummot, Niinistö summasi.

22.24 Moninkertainen ministeri, keskustan entinen puheenjohtaja, moninkertainen Euroopan parlamentin jäsen, pitkäaikainen kansanedustaja ja niin edelleen. Paavo Väyrynen, 72, on eittämättä yksi Suomen legendaarisimmista ja kiistellyimmistä poliitikoista.

Nyt vuosikymmeniä jatkunut ura on pahasti alamäessä. Kevään eduskuntavaaleissa Väyrynen sai vain 1235 ääntä ja jäi valitsematta. Nyt Euroopan parlamentin vaaleissa hän keräsi alle 14 000 ääntä. Se on hurja pudotus vuoden 2014 Euroopan parlamentin vaaleista, joissa Väyrynen keskustan riveissä sai melkein 70 000 ääntä.

Tietysti noin 14 000 ääntä on kelpo suoritus vaaleissa, mutta koska Väyrysen Seitsemän tähden liikkeen muut ehdokkaat keräsivät vaatimattomasti ääniä, jää Väyrynen hyvin kauas parlamenttipaikasta.

22.08 Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi on nousemassa takaisin eduskuntaan, kun Teuvo Hakkarainen suuntaa kohti Brysseliä.

22 Keskustan vaalivalvojaisissa eurovaalien tulos ei aiheuttanut suuria tunteenpurkauksia, eikä yllätystä. Väki oli kuunnellut ennakkopuheita ja kannatusmittauksia herkin korvin. Yhden parlamentaarikon pestin menetys oli odotettu. Puolue menetti kolmesta mepistä yhden. Läpi ovat menossa nykyinen europarlamentaarikko Elsi Katainen sekä uutena Mauri Pekkarinen, joka kokosi komean äänisaaliin.

Puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä kuvaili tulosta illalla näin:

– Aika lailla odotusten raameissa tämä on, kun ajatellaan ennakko-odotuksia, hän toteaa viitaten eduskuntavaalien tulokseen ja kannatusmittauksiin.

Sipilä jatkoi, että tuloksesta näkyy ehdokkaiden iso henkilökohtainen panos vaalityöhön.

– Osa on jo syksystä lähtien valmistautunut vaaliin.

Pekkarisen iso äänimäärä ei ollut Sipilälle yllätys.

– Kentällä oli käsin kosketeltavissa se, että puolueen peruskannattajat lähtevät liikkeelle. Pekkarisella on ylivoimainen kokemus, niin kyllähän se näkyy hänen äänimäärässään.

21.55 Niin sanotussa brexit-paikassa on tällä hetkellä kiinni vihreiden Alviina Alametsä. Brexit-paikka tarkoittaa sitä, että Suomi saa 14:nnen mepin, kun Britannia eroaa EU:sta. Alametsä oli koululaisena paikalla vuonna 2008 Jokelan koulussa, jossa tapahtui useita kuolonuhreja vaatinut koulusurma.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo onnitteli meppi-paikkansa säilyttävää Petri Sarvamaata.

21.53 Kokoomus sai eurovaaleissa kolme meppiä läpi. He ovat istuvat parlamentaarikot Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen.

– Ei isoja yllätyksiä ollut. Kokoomuksen istuvat mepit pitävät paikkansa, mikä oli melko odotettua. Ikinä ei voi omasta paikastaan olla varma, mutta istuvat mepit ovat etulyöntiasemassa. Ihmiset ajattelevat, että poliitikot, jotka jo ovat siellä, ovat verkostoituneita ja sisällä asioissa, Virkkunen pohti.

Kokoomuksen valvojaisissa moni oli iloinen myös Sdp:n ja vihreiden menestyksestä, koska nekin ovat EU-myönteisiä puolueita.

– Eurooppaa haastetaan kovaa niin ulkoa kuin sisältä. Suomalaiset antoivat äänensä nyt todella vahvalle, yhtenäiselle Euroopalle, joka puolustaa demokraattisia arvoja. Se on suomalaisilta selvä viesti. Olen tyytyväinen tästä viestistä. En halua, että ääriryhmät saavat liikaa jalansijaa, Virkkunen mietti.

Sirpa Pietikäinen painotti sitä, että EU:n on tartuttava ekologisiin haasteisiin.

– Tunnelmat ovat hyvät, koska moni ihminen antoi luottamuksen näkemykselle ekologisesta, inhimillisestä ja vauraasta Euroopasta. Tämä antaa viestin siitä, että ilmastonmuutos halutaan ratkaista ja ongelmiin tarttua. Ja myös reilumpaa Eurooppaa halutaan, Pietikäinen sanoi.

Pietikäinen korosti myös sitä, että tehtävää on paljon.

21.47 Espanjassa sosialistit olivat ovensuukyselyn perusteella nousemassa suurimmaksi puolueeksi. Pääministeri Pedro Sanchezin puolue oli keräämässä yli 28 prosenttia äänistä, viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin viisi vuotta sitten. Oikeistolainen kansanpuolue PP otti yli kuusi prosenttiyksikköä takapakkia ja oli jäämässä alle 20 prosentin.

Entinen Katalonian johtaja Carles Puigdemont oli myös saamassa paikan parlamenttiin. Hänen ehdokkuudestaan väännettiin pitkään oikeudessa, mutta tuomioistuin linjasi kuun alussa, että Belgiassa asuva separatistijohtaja voi olla vaaleissa ehdolla.

21.43 Sdp:n selkeä ääniharava Eero Heinäluoma kertoi tuntemuksistaan puolueensa vaalivalvojaisissa.

– Mieletön olo ja vetää aika lailla nöyräksi. Henkilökohtainen ennakkoäänten määrä oli huikea, liikuttunut Heinäluoma kommentoi yli 70 000 äänen ennakkoäänitulosta.

Kun äänistä oli laskettu reilut 87 prosenttia, Heinäluoman äänisaalis oli jo lähes 116 000.

Sitä, että puheenjohtaja Antti Rinteen tavoitteena on saada Suomesta naiskomissaari, Heinäluoma kommentoi kuten ennenkin.

– Minusta olisi hyvä, että kaikki EU-maat nimeäisivät komissaariehdokkaakseen sekä miehen että naisen. Silloin voitaisiin koko komission koostumuksessa ottaa huomioon myös tasa-arvonäkökohdat ja saada hyvä komissio, jossa on hyvä salkkujako, asiantuntemusta ja molemmat sukupuolet tasapuolisesti edustettuna, Heinäluoma sanoi.

Miapetra Kumpula-Natri ei kommentoinut mitenkään sitä, että Rinne pitää kiinni tavoitteesta saada Suomesta naiskomissaari.

– Olen koittanut kertoa ihmisille, että eurovaalit eivät ole osa nimityspolitiikkaa. Kun nimeni on pyörinyt keskusteluissa, on tullut paljon ihmisiä sanomaan, että ethän sano ei, jos kysytään. Sen olen luvannut.

– Olen todella ylpeä pitkäaikaisesta työkaveristani Eero Heinäluomasta, jonka äänisaalis tulee menemään yli 100 000:n, Kumpula-Natri sanoi.

21.40 Parlamentin paikat ovat tässä vaiheessa jakautumassa seuraavasti: EPP 173 paikkaa, S&D 147 paikkaa, ALDE 102 paikkaa, Vihreät 71 paikkaa, EKR 58 paikkaa, KVE 57 paikkaa, EFDD 56 paikkaa, GUE/NGL 42 paikkaa ja SM sekä muut puolueet yhteensä 45 paikkaa. Käytännössä siis voimasuhteet parlamentissa ovat säilymässä kärjen osalta hyvin samanlaisena kuin aiemmin.

21.39 Äänestysaktiivisuus on nousussa useassa EU-maassa, mukaan lukien Ranskassa. Ranskalaisista äänesti noin puolet, mikä on maan korkein luku EU-vaaleissa 20 vuoteen.

21.35 Paikat ovat jakautumassa seuraavasti Suomessa: kokoomus kolme paikkaa (muutos 0 vuoteen 2014), sdp kaksi paikkaa (0), vihreät kaksi paikkaa (+1), keskusta kaksi paikkaa (-1), perussuomalaiset kaksi paikkaa (0), vasemmistoliitto yksi paikka (0) ja rkp yksi paikka (0).

Laura Huhtasaari perussuomalaisista nousee mepiksi parlamenttiin.

21.15 Ylen hetki sitten julkaiseman ennusteen mukaan kokoomus säilyttää paikkansa suurimpana puolueena eurovaaleissa 20,4 prosentin kannatuksella. Vihreät olisi toinen 15,2 prosentin kannatuksella ja demarit kolmas 15 prosentin kannatuksella. Perussuomalaiset olisi neljäs 14,3 prosentin kannatuksella, keskusta viides 13,7 prosentin kannatuksella, vasemmisto kuudes 6,9 prosentin kannatuksella sekä rkp seitsemäs 6,3 prosentin kannatuksella ja kd kahdeksas 4,9 prosentin kannatuksella.

21.12 Oikeistopopulistinen Marine Le Penin puolue on kahden ennusteen mukaan Ranskan EU-vaalien voittaja 24 prosentilla. Toisena 22,5 prosentilla ovat EU-myönteisen Emmanuel Macronin listan mepit. Oikeistopopulistien ja Macronin EU-myönteisten välille ennakoitiin etukäteen kovaa kamppailua. Vihreä puolue EEVL on myös ennusteiden mukaan vaalivoittaja noin 12 prosentilla, kun se sai viime vaaleissa 8,9 prosenttia äänistä.

21.03 Kun äänistä on laskettu reilut 62 prosenttia, mepeiksi ollaan valitsemassa seuraavat henkilöt Suomessa: Sirpa Pietikäinen (kok), Eero Heinäluoma (sd), Mauri Pekkarinen (kesk), Ville Niinistö (vihr), Laura Huhtasaari (ps), Petri Sarvamaa (kok), Miapetra Kumpula-Natri (sd), Elsi Katainen (kesk), Silvia Modig (vas), Heidi Hautala (vihr), Teuvo Hakkarainen (ps), Henna Virkkunen (kok) ja Nils Torvalds (rkp). Uudet kasvot kursiivilla.

Kokoomus ja puheenjohtaja Petteri Orpo ovat odotetusti Suomen suosituin puolue eurovaaleissa ennakkoäänten perusteella.

20.55 Äänestysprosentti on Suomessa 42,7 eli enemmän kuin viime kerralla. Viimeksi äänestysprosentti oli 39,1. Vuonna 2014 koko EU:n äänestysprosentti oli 42,6 prosenttia eli Suomi pääsi viime vaalikerran keskiarvon yläpuolelle.

20.54 Kun äänistä on laskettu 56,3 prosenttia tilanne on tämä: kokoomus (19,9 %), sdp (16), keskusta (14,8), vihreät (13,8).

20.52 Ja näin on äänestetty Euroopan mielenkiintoisissa maissa:

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit sekä sosiaalidemokraatit ovat ovensuukyselyjen mukaan menettämässä kannatustaan. Suurimmaksi puolueeksi on kuitenkin selviytymässä kristillisdemokraatit 28 prosentin kannatuksella.

Toiseksi ovat nousemassa vihreät 22 prosentin kannatuksella. Vihreät oli suosituin puolue alle 44-vuotiaiden joukossa. Viime vaaleissa puolueen kannatus oli runsaat 10 prosenttia.

Samoin sosiaalidemokraattien jälkeen neljänneksi tulossa oleva Vaihtoehto Saksalle on lisäämässä kannatustaan seitsemästä prosentista 10 prosenttiin.

Hallituskriisistä kärsineessä Itävallassa voittajaksi on selviytymässä liittokansleri Sebastian Kurzin ÖVP, joka saa ovensuukyselyjen mukaan noin 35 prosenttia äänistä.

Entisen hallituskumppanin, videoskandaalissa ryvettyneen FPÖ:n kannatus on jäämässä noin 18 prosenttiin. Ennen skandaalin alkua kansallismielisen puolueen gallup-kannatus oli jopa 25 prosenttia Euronewsin mukaan.

Unkarissa Viktor Orbanin Fidesz on saamassa viime vaalien tapaan hieman yli puolet maan äänistä, kertoo paikallinen kysely. Fideszin paikoilla on Euroopan parlamentissa suuri merkitys, sillä se on toistaiseksi eristetty suurimmasta euroryhmästä EPP:stä. Euroopan komission puheenjohtajaksi on perinteisesti ollut ensimmäisenä ehdolla suurimman ryhmän johtaja.

Vihreiden Ville Niinistö on yksi tämän vaalivuoden ääniharavista heti Eero Heinäluoman (sd) jälkeen.

20.35 Tilanne elää sitä mukaa, kun ääniä lasketaan. Puoli yhdeksältä tilanne on se, että sdp ei olisikaan saamassa yhtä lisäpaikkaa, vaan rkp olisikin säilyttämässä yhden paikkansa.

20.29 Perussuomalaisista Pirkko Ruohonen-Lerner on putoamassa pois meppipaikalta. Perussuomalaiset ovat saamassa kaksi paikkaa, kuten edellisissäkin vaaleissa. Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen ovat näillä näkymin puolueen kaksi meppiä.

20.24 Kun äänistä on laskettu hieman vajaa puolet, suurimman kannatuksen lisäyksen ovat tekemässä sdp (+4,4) ja vihreät (+5,1). Kokoomus, joka on tällä hetkellä suurin puolue, on menettämässä kannatustaan viime vaaleista 1,6 prosenttiyksikköä. Keskusta jatkaa eduskuntavaalien linjalla ja puolue on tässä vaiheessa romahtanut viime vaaleista kuusi prosenttiyksikköä.

20.07 Pirkanmaan ehdokkaista eniten ennakkoääniä sai Kimmo Sasi (kok), noin 13 000. Vihreiden nuori komeetta Iiris Suomela on saanut ennakkoääniä vain reilut pari tuhatta. Olli-Poika Parviainen (vihr) sai ennakkoääniä vajaat 4 000 eli selvästi Suomelaa enemmän. Eduskuntavaaleissa kävi toisin päin, kun Parviainen menetti paikkansa ja Suomela nousi eduskuntaan ensimmäiselle kaudelle. Perussuomalaisten Veikko Vallin puolestaan keräsi ennakkoon ääniä reilut 1500. Kaisa Penny (sd) keräsi ennakkoon ääniä yli 1800. Lue lisää, miten Pirkanmaa äänestä: Kimmo Sasi eniten ennakkoääniä saanut pirkanmaalainen, mutta ei näytä pääsevän läpi – Tässä ovat Pirkanmaalla eniten ennakkoääniä saaneet ehdokkaat

20.05 Ennakkoäänten perusteella mepeiksi valittaisiin seuraavat 13 nimeä: Sirpa Pietikäinen (kok), Eero Heinäluoma (sd), Ville Niinistö (vihr), Mauri Pekkarinen (kesk), Laura Huhtasaari (ps), Petri Sarvamaa (kok), Miapetra Kumpula-Natri (sd), Silvia Modig (vas), Heidi Hautala (vihr), Henna Virkkunen (kok), Elsi Katainen (kesk), Teuvo Hakkarainen (ps), Mikkel Näkkäläjärvi (sd).

20.04 Sdp:n Eero Heinäluoma on nousemassa ennakkoäänten perusteella ylivoimaiseksi äänikuninkaaksi. Hän sai yli 70 000 ennakkoääntä. Toisena on vihreiden Ville Niinistö yli 49 000 äänellä. Kolmantena on perussuomalaisten Laura Huhtasaari noin 45 000 ennakkoäänellä.

Sdp:n Eero Heinäluoma oli ennakkoäänten ehdoton äänikuningas.

20.03 Ennakkoäänten tulokset ovat nyt julki. Eniten ääniä suomalaispuolueista ovat saaneet järjestyksessä: Kokoomus 20,9, sdp 16,7, vihreät 14,4, keskusta 13,7, perussuomalaiset 13,1, vasemmistoliitto 7,4, rkp 5,3 ja kd 5,3.

Kokoomukselle on tulossa kolme paikkaa, mikä on sama kuin neljä vuotta sitten. Demarit on kasvattamassa paikkamääräänsä yhdellä kolmeen, vihreille on tulossa yksi lisäpaikka eli kaikkiaan kaksi paikkaa, keskusta on menettämässä yhden paikan ja jäämässä kahteen, perussuomalaiset säilyttävät kaksi paikkaa, vasemmisto yhden paikan ja kristillisdemokraatit ovat menettämässä ainoan paikkansa.

19.51 Kokoomus viettää vaalivalvojaisia Helsingissä Ravintola Maxinessa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo olevansa pettynyt, jos kokoomus ei ole eurovaalien suosituin puolue.

– On se pettymys, jos niin kävisi. Odotan hyvää tulosta illalta, kun ajattelen gallupeja, meidän listaa, ehdokkaiden tekemää työtä ja asetelmaa, jossa kokoomus on mielestäni onnistunut puolustamaan vahvaa Euroopan unionia, Orpo kertoi Lännen Medialle saapuessaan vaalivalvojaisiin.

Kovaksi haastajaksi Orpo kokee perussuomalaiset.

– Täytyy ottaa huomioon, että eduskuntavaaleissa nähtiin Perussuomalaisten kova nousu, joka on jatkunut gallupeissa sen jälkeen. Olemme kuitenkin olleet yhtä poikkeusta lukuun ottamatta suosituin puolue eurovaaleissa, Orpo pohtii.

Kokoomuksen valvojaisissa on mukana puoluejohdon lisäksi useita eurovaaliehdokkaita. Monet ehdokkaat tulevat puolueen valvojaisiin vasta myöhemmin illalla. Esimerkiksi Sirpa Pietikäinen ja Petri Sarvamaa ovat paikalla ennakkotietojen mukaan kello 22 alkaen, jolloin vaalituloksen pitäisi olla melko selvä.

19.51 Hallitusneuvotteluja käytiin myös eurovaalipäivänä. Sdp:n eurovaalivalvojaisiin Helsingissä saapunut hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) kertoi, että puheenjohtajien pöydässä tehtiin sunnuntaina harppaus eteenpäin talouspolitiikan kokonaisuudessa. Rinne odottaa sdp:lle viimekertaisia eurovaaleja parempaa menestystä. Silloin vaalit menivät puolueella surkeasti.

Sdp sai vuoden 2014 eurovaaleissa vain 12,3 prosentin kannatuksen ja kaksi paikkaa. Heistä Miapetra Kumpula-Natri tavoittelee nyt jatkokautta, mutta Liisa Jaakonsaari ei ole enää ehdolla.

– Kolme paikkaa on nyt tavoitteena, mutta saattaa olla, ettei toteudu, Rinne sanoi kello 19:n jälkeen.

Antti Rinne oli aloittanut puheenjohtajana juuri ennen edellisiä eurovaaleja. Hän ajoi itseään sisään EU-asioihin lukemalla tuhatsivuista paperinivaskaa.

– Nyt en ole enää ollut EU-vaalitenteissä tuppisuuna kuten silloin.

Rinne sanoi päättävänsä lähipäivinä, kenestä tulee Suomen EU-komissaariehdokas. Paikka kuuluu pääministeripuolueelle. Rinne on puhunut naisehdokkaan puolesta, mutta ei ole ottanut kantaa nimiin.

Sdp:n eurovaalivalvojaisia vietetään Helsingissä yökerho Virgin Oilissa. Kun samassa paikassa vietettiin huhtikuussa sdp:n eduskuntavaalivalvojaisia, illan suurimmat aplodit sai Suomen naisten jääkiekon MM-kisojen loppuottelussa tekemä voittomaali, joka videotarkastuksen jälkeen kuitenkin hylättiin.

Rinne ei ottanut kantaa, kumpi saa tänään valvojaisten kovimmat aplodit, sdp:n vaalitulos vai jääkiekko.

– Jos Suomi voittaa, varmaan tulee kovat aplodit.

19.47 Ennakkotietojen perusteella europarlamenttivaalien äänestysaktiivisuus on nousemassa viime vaaleista. Tietoja kasvaneesta äänestysinnosta on monista maista. Europe Elects -sivusto kertoo, että Saksassa äänestysaktiivisuus on alustavan tiedon mukaan noin 59 prosenttia. Luku olisi 10 prosenttiyksikköä suurempi kuin viime vaaleissa ja korkein 25 vuoteen.

Espanjassa puolestaan äänestysaktiivisuus oli kuuden aikaan 14 prosenttiyksikköä suurempi kuin viisi vuotta aiemmin vastaavaan aikaan. Verkkolehti Politicon mukaan Ranskassa ohitettiin viime vaalien äänestysprosentti 42% iltapäiväviiden aikoihin.

Äänestysinto EU-vaaleissa on ollut perinteisesti laimeaa niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Vuonna 2014 koko EU:n äänestysprosentti oli 42,6 prosenttia. Suomalaiset jäivät niukasti tämän alle 39,1 prosentilla.

19.43 Saksassa ovat nousussa vihreät ja kansallismieliset. Myös ensimmäiset arviot paikkojen jakaantumisista olivat saatavilla seitsemän jälkeen Suomen aikaan. Liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit sekä sosiaalidemokraatit ovat menettämässä kannatustaan. Ennakkokyselyiden mukaan sosiaalidemokraattien kannatus on putoamassa jopa puolella viime vaaleista. Suurimmaksi puolueeksi on kuitenkin selviytymässä kristillisdemokraatit 28 prosentin kannatuksella. Toiseksi ovat nousemassa vihreät 22 prosentin kannatuksella. Viime vaaleissa puolueen kannatus oli runsaat 10 prosenttia. Samoin sosiaalidemokraattien jälkeen neljänneksi tulossa oleva Vaihtoehto Saksalle on lisäämässä kannatustaan seitsemästä prosentista 10 prosenttiin.

19.36 Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Ylen haastattelussa, että iso mielenkiinto keskittyy nyt siihen, miten EU-vastaiset voimat näkyvät parlamentin tulevassa kokoonpanossa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka oli viime vaalien ääniharava, kommentoi, että kolmas paikka perussuomalaisille on realistinen, mutta se vaatii sen, että puolueen kannattajat ovat lähteneet vaaliuurnille.

19.35 Kohun keskellä olleesta Itävallasta kuuluu ennakkoarvioiden mukaan, että maata johtavan konservatiivipuolueen kannatus on suurinta eurovaalisunnuntaina, uutistoimisto Reuters kertoo. Toiseksi on kirimässä sosialidemokraattinen puolue ja kolmannelle sijalle olisi nousemassa oikeistolainen vapauspuolue. Vapauspuolueen Heinz-Christian Strache joutui eroamaan videokohun takia. Videolla näyttää siltä, että hän on ottamassa lahjuksia venäläisnaiselta. Konservatiivipuolueen johtaja ja liittokansleri Sebastian Kurz joutuu vastaamaan epäluottamuslauseeseen maanantaina parlamentissa. Tällä hetkellä näyttää siis siltä, ettei pääpuolue ole kärsinyt kohun keskellä eikä Itävallassa nähdä suurta oikeistonousua.

18.49 Pirkanmaan tilanne on mielenkiintoinen. Politiikan toimittaja Matti Mörttinen kolumnoi aiemmin tällä viikolla, että pieni mahdollisuus tähän on olemassa. Nimittäin vihreille ennustetaan vaalivoittoa ja tämä voisi tarkoittaa sitä, että vihreät saavat kolmannen paikan. Yhdeksi nimeksi on heitetty tamperelainen uusi kansanedustaja Iiris Suomela. Vihreiden ehdottomat kärkinimet ovat istuva meppi Heidi Hautala ja Ville Niinistö. Pirkanmaalta on muuten meppien pöydissä istunut aiemmin neljä henkilöä: Marjatta Stenius-Kaukonen (vas.), Jyrki Otila (kok.), Inna Ilivitzky (vas.) ja Satu Hassi (vihr.).

18.45 Mielenkiintoista on nähdä muun muassa se, miten Suomessa käy keskustan, joka romahti historiallisesti eduskuntavaaleissa. Ketkä puolestaan ovat ääniharavat? Mahdollisia vaihtoehtoja ovat muun muassa uusina mepeiksi ponnistavat perussuomalaisten Laura Huhtasaari, sdp:n Eero Heinäluoma ja vihreiden Ville Niinistö.

18.27 Tässä tuhti paketti eurovaalien ennakkoasetelmista: Eurovaalit 2019: Ehdokkaat, aikataulut ja kaikki mitä europarlamenttivaaleista tarvitsee tietää

17.55 Aamulehden politiikan toimittaja Matti Mörttinen keräsi 100 syytä, miksi eurovaaleissa kannattaa äänestää. Löydät ne täältä: Tässä on 100 syytä äänestää EU-vaaleissa viimeistään nyt

17.49 Tällä hetkellä Suomen mepit ovat siis:

Jussi Halla-aho, Euroopan konservatiivit ja reformistit (ECR) - Perussuomalaiset (luopuu)

Heidi Hautala, Vihreät / Euroopan vapaa allianssi (Greens/EFA) - Vihreä liitto

Liisa Jaakonsaari, Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä (S&D) - Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (luopuu)

Anneli Jäätteenmäki, Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) - Suomen Keskusta (luopuu)

Elsi Katainen, Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) - Suomen Keskusta

Miapetra Kumpula-Natri, Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä (S&D) - Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

Merja Kyllönen, Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä / Pohjoismaiden vihreä vasemmisto (GUE/NGL) - Vasemmistoliitto (ehdokkaana, mutta ilmoittanut, ettei ota paikkaa vastaan)

Sirpa Pietikäinen, Euroopan kansanpuolueen ryhmä (kristillisdemokraatit) (EPP) - Kansallinen Kokoomus

Pirkko Ruohonen-Lerner, Euroopan konservatiivit ja reformistit (ECR) - Perussuomalaiset

Petri Sarvamaa, Euroopan kansanpuolueen ryhmä (kristillisdemokraatit) (EPP) - Kansallinen Kokoomus

Nils Torvalds, Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) - Svenska folkpartiet

Mirja Vehkaperä, Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) - Suomen Keskusta

Henna Virkkunen, Euroopan kansanpuolueen ryhmä (kristillisdemokraatit) (EPP) - Kansallinen Kokoomus

17.42 Euroopassa seurataan nyt tiiviisti varsinkin kahta asiaa: Miten EU-eroa tekevässä Britanniassa äänestetään ja millaisen nousun tekevät oikeistopopulistit? Ennusteiden mukaan parlamentin kaksi suurinta ryhmää heikkenee samalla, kun kolmanneksi suurimman ryhmän asemasta taistelevat keskenään hyvin erilaiset kansallismieliset ja liberaalit ryhmät. Parlamentissa istuu 751 meppiä. Suurin ryhmä on keskustaoikeistolainen EPP, jolla on 218 paikkaa, mukana kokoomuksen edustajat. Toiseksi suurin on sosiaalidemokraattinen S&D, jolla on 191 edustajaa, mukaan lukien sdp:n mepit. Eri maiden gallupeista koostettujen ennusteiden mukaan EPP olisi yhä uuden parlamentin suurin, mutta se saisi vain 170–180 meppiä. S&D:n kooksi ennakoidaan noin 150 edustajaa. Molemmat siis menettäisivät muutaman kymmentä paikkaa.

17.32 Oikeistopopulistisille puolueille on ennustettu hyvää menestystä useissa maissa. Suomessa tähän joukkueen luetaan perussuomalaiset, joiden ehdokkaista vahvoilla lienee ainakin Laura Huhtasaari. Oikeistopuolueiden keskinäisiä välejä ovat hiertäneet erimielisyydet siitä, mihin ryhmään kukin puolue tulevassa parlamentissa kuuluu.

Huhtasaari on yksi vaaleissa ehdolla olevista niin sanotuista tuplaehdokkaista, jotka olivat ehdolla myös eduskuntavaaleissa. Esimerkiksi vasemmistoliitoliiton Merja Kyllönen on kertonut aikovansa jatkaa eduskunnassa, vaikka tulisi valituksi parlamenttiin. Puolueiden puheenjohtajista on ehdolla kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Stubb ja Halla-aho kärjessä viime vaaleissa

Vuonna 2014 eurovaaleissa voittajia olivat Suomessa perussuomalaiset ja vasemmistoliitto. Perussuomalaiset saivat vaalissa yhden lisäpaikan nostaen europarlamenttipaikkojensa lukumäärän kahteen. Vasemmistoliitto sai yhden paikan europarlamenttiin ja puolueen kannatus nousi 9,3 prosenttiin. Lukema on 3,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä europarlamenttivaaleissa.

Kyseisten vaalien suurimmat häviäjät olivat puolestaan sdp ja vihreät. Sdp sai vaaleissa 12,3 prosentin kannatuksen. Se on 5,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisissä europarlamenttivaaleissa. Ääniosuuden pienenemisestä huolimatta puolue säilytti kaksi paikkaansa europarlamentissa. Vihreiden ääniosuus pieneni 3,1 prosenttiyksikköä ja puolue menetti toisen paikkansa europarlamentissa.

Vuoden 2014 europarlamenttivaalien ääniharava oli Alexander Stubb (kok), joka sai 148 190 ääntä. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho sai toiseksi eniten (80 772) ja keskustan Olli Rehn kolmanneksi eniten ääniä (70 398). Eniten ääniä saanut naisehdokas, Suomen Kristillisdemokraattien Sari Essayah (61 264) ei tullut valituksi. Europarlamenttiin valittiin Suomesta 13 edustajaa.

Vuonna 2014 europarlamenttivaalien äänestysprosentti oli 41,0, mikä on 0,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa. Vilkkaimmin äänestettiin Ahvenanmaan vaalipiirissä, jossa äänestysaktiivisuus nousi peräti 57,5 prosenttiin.

Italian sisäministeri puuhaa kansallismielisille yhteistä ryhmää

Kansallismielisille puolueille on ennustettu menestystä eurovaaleissa useissa maissa. Osa kansallismielisistä puolueista on mukana Italian sisäministerin, oikeistolaista La Lega -puoluetta johtavan Matteo Salvinin hankkeessa, jonka tarkoituksena on muodostaa parlamenttiin laaja kansallismielisten puolueiden ryhmä. Myös perussuomalaiset on osallistunut keskusteluihin toisin kuin ruotsidemokraatit, jonka johtaja Jimmie Åkesson on arvostellut Salvinin La Legaa kytköksistä Venäjään. Edellisessä parlamentissa nationalistit olivat jakaantuneet useaan eri ryhmään.

Populistien noususta huolimatta mielipidemittaukset ennustavat koko Euroopan tasolla vaalivoittoa keskusta-oikeistolaiselle EPP-ryhmälle, johon Suomesta kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit.

EPP:n kärkiehdokas Manfred Weber on siten vahva ehdokas EU-komission seuraavaksi puheenjohtajaksi. Varmaa Weberin valinta ei silti ole, vaikka EPP voittaisi, sillä komission puheenjohtajasta päättävät jäsenmaat, minkä lisäksi vaaditaan parlamentin hyväksyntä. Kärkiehdokasmenettely on saanut osakseen myös kritiikkiä. Joidenkin arvioiden mukaan on jopa todennäköistä, että kärkiehdokas on joku muu kuin Weber.

Miten lasketaan?

Europarlamenttivaalien tuloksen määräytymisessä käytetään laskentamenetelmää, jonka mukaan ensimmäisessä vaiheessa lasketaan kunkin ryhmittymän eli vaaliliittoon kuulumattoman puolueen, vaaliliiton, yhteislistan sekä yhteislistaan kuulumattoman valitsijayhdistyksen koko maassa saama kokonaisäänimäärä.

Laskennan toisessa vaiheessa asetetaan kussakin ryhmittymässä ehdokkaat paremmuusjärjestykseen heidän saamiensa äänimäärien perusteella.

Kolmannessa vaiheessa annetaan kullekin ehdokkaalle vertausluvut siten, että ryhmittymän eniten ääniä saanut ehdokas saa vertausluvukseen ryhmittymän koko äänimäärän. Vastaavasti toiseksi eniten ääniä saanut ehdokas saa vertausluvukseen puolet ryhmittymän äänimäärästä, kolmanneksi tullut ehdokas kolmanneksen, neljänneksi tullut ehdokas neljänneksen ja niin edelleen.

Viimeisessä laskennan vaiheessa kaikki ehdokkaat asetetaan vertauslukujen mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Kyseistä listasta valitaan Euroopan parlamentin jäseniksi 13 parhaan vertausluvun saanutta ehdokasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: