Tässä ovat Suomen suurimmat puolueet kunnittain - Uutiset - Aamulehti

Tässä ovat Suomen äänestyskartan oudot pisteet ja yksinäiset saarekkeet – Suomessa on kaksi kuntaa, joissa kristilliset on suurin puolue

Suomessa on kaksi kuntaa, jossa kristillisdemokraatit on suurin puolue.

Kansanedustaja Peter Östman tulee suomen kristillisdemokraattisimmasta kunnasta. 48,1 prosenttia Luodon kunnan äänioikeutetuista äänesti kristillisiä.

15.4.2019 13:24

Aamulehti

Kun eduskuntavaalien suosituimmat puolueet piirtää Suomen kuntakartalle, värien kirjo noudattaa tuttua kaavaa – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Pohjois-Suomi on Ylä-Savoon asti vihreää eli keskustan kannatusaluetta. Ainoa punainen piste on Kemissä, jossa vasemmistoliitto piti näissäkin vaaleissa suurimman puolueen asemansa.

Vaasa ja sitä ympäröivät rannikkokunnat ovat rkp:n hallitsemaa aluetta – yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Lestadiolainen Luoto on kristillisdemokraattien hallitsema.

Keskustan valtakunta valuu Pohjois-Pohjanmaalta pitkälle Etelä-Pohjanmaalle ja Satakuntaan asti kahta poikkeusta lukuun ottamatta. Lapua on kokoomuslainen ja Laihia perussuomalainen.

Pohjois-Savossa keskustan ylivaltaa vastaan kapinoivat näissä vaaleissa Iisalmi ja sen naapuri Sonkajärvi, joissa komennon otti ennenkuulumattomasti perussuomalaiset.

Pirkanmaalla suurin kummajainen on Parkano, jossa kristilliset nousi suurimmaksi puolueeksi. Perussuomalaisten vyöry näkyi Ylöjärvellä, Orivedellä ja Hämeenkyrössä.

Pääkaupunkiseudulla nähtiin sellainen kummajainen, että Helsingistä tuli vihreä, Espoosta kokoomuslainen, Vantaasta sosialidemokraattinen ja Kauniaisista rkp:läinen. Kun lisäksi Tuusula, Vihti ja Nurmijärvi olivat perussuomalaisia, Uudellamaalla nähdään todellinen arvojen kaleidoskooppi.

Muualla Suomessa erikoisin saareke on Äänekoski. Keskellä keskustan ydinaluetta suurinta suosiota nauttii vasemmistoliitto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos