Pirkanmaalla käydään nyt valtakunnallisestikin hyvin kiinnostavaa vaalikamppailua ja se näkyy – luvassa on vielä yllätyksiä - Uutiset - Aamulehti

Pirkanmaalla käydään nyt valtakunnallisestikin hyvin kiinnostavaa vaalikamppailua ja se näkyy – luvassa on vielä yllätyksiä

5.4.2019 19:23

Vaalikampanjointi kiihtyy kiintymistään näinä päivinä. Tänä viikonloppuna varmasti kaikki tosissaan eduskuntaan pyrkivät ehdokkaat ovat liikkeellä äänestäjien parissa.

Pirkanmaa on maan kolmanneksi suurin vaalipiiri Uudenmaan ja Helsingin jälkeen ja alueen äänet kelpaisivat kaikille puolueille. Tampereen ja Pirkanmaan kiinnostavuus näkyy myös maan kärkipoliitikkojen liikkeissä. Sdp:n Antti Rinne oli Tampereella viime viikonvaihteessa ja keskustan Juha Sipilä kiersi maakuntaa keskiviikkona. Huomenna lauantaina tahti vain kiihtyy. Niin kokoomuksen Petteri Orpo, sinisten Timo Soini kuin vielä Seitsemän tähden liikettä luotsaava Paavo Väyrynenkin saapuvat Tampereelle.

Aamulehti julkaisi viime sunnuntaina laajan vaalianalyysin, jossa nostettiin esiin suuri määrä nimiä. Varteenotettavia ehdokkaita on huomattavasti enemmän kuin paikkoja. Oman lisänsä tuo äänikynnys eli se äänimäärä, joka riittää yhteen paikkaan. Viime eduskuntavaaleissa Pirkanmaalla äänikynnys oli 4,4 prosenttia. Esimerkiksi sinisten kannatus ei siis välttämättä riitä yhteenkään paikkaan.

Vaalikamppailu on ollut jo tähän saakka erittäin mielenkiintoinen, mutta jos vanhat merkit paikkansa pitävät, yllätyksiä on vielä luvassa. Perinteisesti viimeisistä paikoista on saatettu käydä kamppailua hyvinkin pienten äänimäärien turvin ja poliitikot tietävät sen. Vielä viimeisen viikon aikana voi tapahtua ainakin pieniä muutoksia.

Täällä on myös paljon luopuvien kansanedustajien äänistä jaossa, lisäksi viime vaalikauden aikana tapahtunut perussuomalaisten jakautuminen jätti ison jäljen Pirkanmaalla. Täällä oli jakautumisen jälkeen vain yksi perussuomalaisten edustaja ja kolme sinisten edustajaa.

Voimasuhteet voivat olla reilun viikon kuluttua hyvinkin toisenlaiset.

Kirjoittaja on Aamulehden toimituspäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos