Vaalitulos oli sinisille odotettuakin karmeampi - Uutiset - Aamulehti

Vaalitulos oli sinisille odotettuakin karmeampi – Jos puolue päättää jatkaa, kuinka moni enää pysyttelee kyydissä?

Kommentti: Eduskuntavaalien tulos oli sinisen tulevaisuuden kannalta lohduton, sillä puolue jäi ilman ainoatakaan edustajanpaikkaa.

Sampo Terho seurasi mietteliäänä ääntenlaskun etenemistä.

15.4.2019 8:06

Sinisen tulevaisuuden menestys jäi eduskuntavaaleissa jopa odotettua heikommaksi. Puolue jäi ilman ainoatakaan kansanedustajaa. Rannalle jäivät siten siniset ministerit puheenjohtaja Sampo Terhon johdolla.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Terhon 3094 ääntä ja puolustusministeri Jussi Niinistön 3193 ääntä eivät nekään riittäneet valtakirjan uusimiseen.

Puolueen on määrä kokoontua tänään keskustelemaan tulevaisuudestaan. Päivä voi antaa osviittaa siitä, jatkuuko tulevaisuus sinisenä vai onko sitä ylipäätään.

– Tämä päätös todennäköisesti tuhoaa poliittisen uramme. Päätös jonka seurauksena meidät tuomitaan pettureiksi ja henkeämme uhataan. Teemme sen silti selkein mielin ja oikeista syistä.

Näin totesi sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo 13. kesäkuuta 2017. Takana oli Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi nostanut perussuomalaisten dramaattinen puoluekokous ja siitä seurannut puolueen jakautuminen. Parikymmentä perussuomalaisten kansanedustajaa erosi puolueesta ja järjestäytyi ensin Uusi vaihtoehto -ryhmäksi ja myöhemmin siniseksi tulevaisuudeksi.

Siinä missä perussuomalaisten kannatus on Halla-ahon johdolla noussut, siniset jämähti tukevasti pohjalukemiin. Puolueen kansanedustajat, ministerit etunenässä ovat olleet tunnetumpia kuin irvileukojen prosenttijengiksi kutsuma puolue.

Puheenjohtaja Terho jaksoi pitkään urhoollisesti ja leikkisästi muistuttaa, että siniset tulee joka tapauksessa saamaan historiansa komeimman äänisaaliin, koska eduskuntavaalit ovat ylipäätään ensimmäiset vaalit, joihin puolue osallistuu.

Totuus valkeni kaikessa karmeudessaan sunnuntai-iltana.

– Olemme yrittäneet kaikkemme, puheenjohtaja Terho huokaisi totuuden alettua valjeta.

Sinisten ongelmaksi koitui se, ettei puolue kahden vuoden aikana löytänyt tyhjää tilaa puoluekentän lokeroista. Puoluetta on kutsuttu eräänlaiseksi perussuomalaisten kevytversioksi, joka on liian lähellä vähän kaikkia. Erottuminen on silloin vaikeaa.

Vaaleihin sininen tulevaisuus lähti turvallisuuskärki edellä. Tavoitteisiin kuuluivat muun muassa poliisien määrän kasvattaminen tuhannella ja hankittavien hävittäjien määrän nostaminen 64:stä koneesta 100:aan.

Sunnuntain vaalituloksen perusteella voi sanoa, ettei puolueen taival ainakaan helpommaksi muutu. Jos matka ylipäätään jatkuu.

Tänään puolue keräilee itseään ja miettii, miten tästä eteenpäin. Jos puolue jatkaa toimintaansa, kuinka moni enää viitsii pysyä mukana. Työntöä muihin puolueisiin alkaa tulla. Perussuomalaisten muistin pituuttakin saattavat jotkut tunnustella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos