Poliisi pääsi läpi, mutta nimi saattoi yllättää, nuoren Iiris Suomelan voitto ja saadaanko nyt oma ministeri? Tässä on kuusi kiinnostavaa yksityiskohtaa Pirkanmaan vaalituloksesta - Uutiset - Aamulehti

Poliisi pääsi läpi, mutta nimi saattoi yllättää, nuoren Iiris Suomelan voitto ja saadaanko nyt oma ministeri? Tässä on kuusi kiinnostavaa yksityiskohtaa Pirkanmaan vaalituloksesta

Kommentti: Eduskuntavaalien tulokseen liittyy suuri määrä kiinnostavia yksityiskohtia Pirkanmaalla.

15.4.2019 10:50

Eduskuntavaalien tulos on Pirkanmaalaisittain kiinnostava ja hieman yllätyksellinenkin.

Läpi meni seitsemän uutta ehdokasta. Se tarkoittaa myös sitä, että vahvoja nimiä jäi valitsematta.

Pirkanmaan vaalitulokseen liittyy lukuisia kiinnostavia yksityiskohtia. Tässä muutama esimerkki.

1. Poliisi meni läpi, mutta nimi saattaa olla joillekin yllätys.

Vaalikampanjoinnin aikana Pirkanmaalla rikosylikomisario Jari Kinnusen (kok.) nimi nousi esiin mahdollisten yllättäjien listoilla. Uudessa eduskunnassa nähdään Pirkanmaalainen poliisi, mutta ei Kinnunen. Perussuomalaisten ehdokas, ylikonstaapeli Veijo Niemi Lempäälästä nousi loppukirillä eduskuntaan. Hän maakunnan viimeinen läpimenijä.

2. Suhteellisen vaalitavan vaikutus.

Tämäkin liittyy Veijo Niemeen. Perussuomalaisten ehdokas tuli valituksi korkeamman vertausluvun turvin läpi, vaikka henkilökohtaisessa äänimäärässä mitattuna hänen edellään oli neljä ehdokasta.

Veijo Niemi sai 3702 ääntä. Vastaavasti vihreiden Oras Tynkkynen kokosi 4300 ääntä, kokoomuksen Jari Kinnunen 4153 ääntä, samoin kokoomuksen Juho Ojares 3908 ääntä ja keskustan Pertti Hakanen 3852 ääntä.

3. Vihreiden Iiris Suomelan nousu.

24-vuotias Tampereen kaupunginvaltuutettu nousi nuorisovaalien kärkeen Pirkanmaalla. Menestys jatkui myös varsinaisissa vaaleissa ja Suomela nousi vihreiden ykkösnimeksi Pirkanmaalla 4872 äänen turvin. Se on kova saavutus, sillä vastassa oli monta varsin tuttua vihreää nimeä. Eroa vihreiden Pirkanmaan kakkoseen, kokeneeseen Satu Hassiin, on ennen tarkastuslaskentaa vain 39 ääntä. Valitsematta jääneet kokeneet vihreät tamperelaismiehet Oras Tynkkynen ja Olli-Poika Parviainen jäivät jo kauemmas.

4. Keskittäminen ei riittänyt.

Pirkanmaan pohjoisosissa on aiemminkin totuttu keskittämään ääniä oman alueen ehdokkaille. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa perussuomalaisten sittemmin sinistynyt ehdokas Lea Mäkipää oli varsinainen äänirohmu Kihniössä.

Näissä vaaleissa vastaava ilmiö nähtiin naapurikunnassa Parkanossa. Siellä kristillisdemokraattien Kauko Turunen keräsi valtavan henkilökohtaisen äänipotin, 1660 ääntä, kun seuraavaksi eniten ääniä saanut ehdokas Sami Savio sai 161 ääntä.

Turusen vauhdittamana kristilliset sai 46,5 prosenttia Parkanon äänistä ja oli kaupungin suurin puolue. Puolueen ääniosuus muuten nousi viime eduskuntavaaleihin nähden Parkanossa 43,6 prosenttiyksikköä. Kova kannatus kotikaupungissa ei kuitenkaan riittänyt viemään Turusta eduskuntaan, vaan Sari Tanus jatkaa puolueen pirkanmaalaisena kansanedustajana.

5. Sinisten romahdus.

Edellisessä eduskunnassa oli kolme sinisten kansanedustajaa Pirkanmaalta. Heistä Martti Mölsä ja Lea Mäkipää eivät enää asettuneet ehdolle. Tiina Elovaaralla äänimäärä ei riittänyt läpimenoon. Sinisten kannatus oli Pirkanmaalla hyvin vaatimaton, vain reilun prosentin.

Paikat palautuivat perussuomalaisille. Perussuomalaisten saalis Pirkanmaalta on nimittäin neljä paikkaa. Se on tismalleen saman verran kuin neljä vuotta sitten.

6. Pirkanmaata ei voi sivuuttaa salkkuja jaettaessa.

Pirkanmalla on nyt erittäin hyvät mahdollisuudet saada ministeri. Vahvoja nimiä ovat varsinkin sdp:n Sanna Marin ja kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen. Myös perussuomalaisten ääniharava Sami Savio voisi tulla kyseeseen salkkuja jaettaessa, jos puolue hallitukseen päätyisi.

Pirkanmaalaisin lasein voidaan todeta, että on suuri vääryys, jos maakunta jäisi ilman omaa ministeriä. Pirkanmaa on maan kolmanneksi suurin vaalipiiri Uudenmaan ja Helsingin jälkeen. Sen pitäisi myös näkyä.

Kirjoittaja on uutisista vastaava toimituspäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos