Sipilälle tuli hallituksen kaatumisen jälkeen 11 142,33 euron arvoitus - Uutiset - Aamulehti

Sipilälle tuli hallituksen kaatumisen jälkeen 11 142,33 euron arvoitus – Vaalikentillä kiertävä puheenjohtaja nukkui Raumalla kuin pikkupoika

Aina paikalla. Satu Uutaniemi antoi Aina-koiran kanssa Juha Sipilälle samoja terveisiä kuin viisi vuotta sitten Eetunaukiolla Porissa. Vanhusten kotihoitoon pitäisi saada hänen mielestään uusia malleja. Liian sairauskeskeisen toiminnan sijaan pitäisi kyetä tarjoamaan apua, yksinäisyyteen, ravitsemukseen ja normaaliin arkeen.

10.3.2019 19:46

Viime viikkojen poliittisen showpainin ja dramaattisen hallituseron marinoima keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä jatkoi poliittista hengennostatuskierrostaan sunnuntaina Satakunnassa.

Satakuntalaiset näkivät miehen freesimpänä kuin aiemmissa kiertuekohteissa Hämeessä ja Varsinais-Suomessa. Syynä tähän oli yöpyminen Raumalla.

–Nukuin siellä kuin pikkupoika iltayhdeksästä aamuyhdeksään.

Päivän teki rivakaksi myös eurajokelaisen marketin kuppilassa kansan keskuudessa nautittu lounas.

Sipilän kiertueturinat olivat tuttua kauraa. Keskustan suliksi hattuun nousivat niin työpaikkojen lisäykset kuin julkisen talouden tasapainotukset. Sotea hän vertasi jo kuluneesti putkiremonttiin.

Viime perjantain hallituksen eroinfossa Sipilä totesi, että soten kaatumisen takia "kuntien kyky selviytyä palveluista heikkenee raskaasti".

Kuntaliitossa on arveltu, että kuntien talous on heikentynyt raskaasti jo aiemmin kilpailukykysopimuksen takia, kun niiden valtionosuuksia alennettiin.

Kuntaliiton Kuntatalousyksikön johtaja Ilari Soosalu on arvioinut Kuntalehdessä, että kikyn negatiivinen vaikutus kuntatalouteen oli viime vuonna noin 115 miljoonaa euroa. Tavallisille ihmisille kiky on merkinnyt korotuspaineita kunnallisverotukseen.

Sipilä antaa Kuntaliiton tuskittelun kuitenkin valua kuin veden hanhen selästä.

–Kunnat eivät ota huomioon, että kuntien kulut tässä tipahtivat. Sen myötä sieltä otettiin sopimuksen rahoittamiseen. Tässä jää siis toinen puoli kokonaan sanomatta. Totta kai tässä on kunnilta otettu, mutta se on palautunut kunnille pienentyneinä kuluina. On täysin käsittämätöntä, että tämä nousee esille jatkuvasti.

–Kuntien rahoitusasema on parantunut merkittävästi työllisyyden kasvun myötä. Silloinhan kuntien kuten valtionkin verotulot kasvavat. On pidetty kynsin hampain kiinni, että kuntien rahoitusasema säilyy hyvänä. Kaikki päätökset mitä on tehty, on kompensoitu kunnille.

–Nyt on kyllä iso riski, jos ei saada sellaista hallituspohjaa aikaiseksi, joka tekee sote-uudistuksen loppuun.

Sipilää kuunteli sunnuntaina runsaslukuinen yleisö.

Toimitusministeristö on monelle outo termi, vaikka sellaisia itse asiassa on aina ennen uusien hallitusten muodostamista. Yksi asia on tässäkin kuitenkin Sipilälle uppo-outo.

Tiedättekö saatteko edelleen hallituksen eron jälkeen edelleen pääministerin palkkiota 11 142,33 euroa kuukaudessa?

–En tiedä mikä on käytäntö. Täytyy ottaa selvää.

Tämän jälkeen Sipilä tottelee sisäistä ääntään ja lähtee omiensa pariin.

Pomarkun ruokakaupan pihassa oli jo väkeä vastassa, kun Sipilä saapui.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: