Vaalikamppailu on nyt kuin ampumahiihdon takaa-ajoa - Uutiset - Aamulehti

Hallituksen ero muutti haastetut haastajiksi – vaalikamppailu onkin nyt kuin ampumahiihdon takaa-ajoa

Kokoomuksen Harri Jaskari (vas.), vihreiden Olli-Poika Parviainen, sdp:n Sanna Marin, kd:n Sari Tanus ja keskustan Jouni Ovaska valmistautuivat Aamulehden vaalitenttiin leppoisissa tunnelmissa.

10.3.2019 19:39

Hallituksen eroaminen muutti vaaliasetelmat hämmentävästi. Kaikki puolueet hyökkäävät nyt suosion perään tavallaan oppositioasemista.

Pirkanmaalla etu kaksinkertaistuu. Täältä kun ei taaskaan ole ollut yhtään ministeriä. Pirkanmaalaiset kansanedustajaehdokkaat voivat siis kertoa mielipiteitä siitä, mitä pitäisi tehdä ilman pakkoa puolustella ja selitellä, mitä on tehty.

Ehkä siksi pirkanmaalaisissa vaalipaneeleissa kinataan, keskeytellään ja huudetaan toisten päälle vähemmän kuin valtakunnallisissa väittelyissä. Aamulehden vaalitoritilaisuudessakin tuli selväksi, että pirkanmaalaisilla on paljon yhteisiä asioita ajettavanaan.

Uusi syy tukea viljelyä

Mutta politiikka on myös erottumisen taitoa. Nostetaanpa siis esimerkkejä sitä, miten panelistit osasivat erottua massasta.

Vasemmistoliiton Anna Kontula kyseenalaisti maakunnallisen hypetyksen. Hänen mukaansa eduskunnassa ollaan koko kansan asialla ja esimerkiksi niin sanottu Suomi-ratakin on puolen valtakunnan eikä pelkän Pirkanmaan asia.

Sinisten Tiina Elovaara uskalsi Kontulan rinnalla kyseenalaistaa "Pirkanmaan oman soten".

Perussuomalaisten Sami Savio taas totesi tyynesti, ettei kaipaa raitiotien jatkamista Tampereelta kotikaupunkinsa Ylöjärvelle.

Kristillisdemokraattien Sari Tanus oli enemmistön valtavirrassa torjuessaan Suomen Nato-jäsenyyden, mutta lisäsi tehosteen: ”Jos olisin Naton johtaja, en hyväksyisi Suomea jäseneksi”.

Kokoomuksen Harri Jaskari puolestaan erottui kahdeksasta ehdokkaasta ainoana Nato-kannattajana, mutta hänkin puhui liittoutumisesta enemmän suuntana kuin selkeänä ratkaisuna.

Kontula kuitenkin erottui massa-ajattelusta useimmin. Hän totesi kääntyneensä ilmastonmuutoksen takia maataloustukien kannattajaksi. Syy: voi olla, että tulevaisuudessa Suomi joutuu ruokkimaan muita, koska niin monessa paikassa maailmalla ruoantuotanto muuttuu mahdottomaksi.

Marinilla alv-idea

Hyvistä yrityksistä huolimatta ketään erottujista ei kuitenkaan voi kruunata väittelyn voittajaksi.

Sosiaalidemokraatti Sanna Marin nimittäin pääsi valtakunnallisia vaalivankkureitakin jo vedettyään keskusteluun etumatkan turvin kuin ampumahiihdon takaa-ajossa. Hän hyödynsi myös kannatusmittausten kärkipuolueen aseman. Etenkin keskustan Jouni Ovaska ja vihreiden Olli-Poika Parviainen löysivät mielellään näkemyksistään yhtymäkohtia demarin kanssa.

Marinilla oli myös esittää uusi avaus: ajatus ”kestävän kehityksen arvonlisäverotuksesta”. Se perustuisi lähtökohtaisesti siihen, että ympäristöystävällisille tuotteille asetettaisiin yleisestä tasosta alennettuja verokantoja.

Sellainen ei välttämättä ole heti sovitettavissa vaikkapa EU-säännöstöön, mutta kun todennäköisin vaalivoittaja esittää hyvältä kuulostavan ajatuksen, eivät mahdollisia tulevia hallitusyhteistyökuvioita haistelevat haastajat ainakaan siltä seisomalta ehdotuksia tyrmää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos