Näin Timo Soini kommentoi poisjääntiään: Helpotti kuin ripillä käynti – kehottaa lukemaan blogistaan myös rivien välit - Uutiset - Aamulehti

Näin Timo Soini kommentoi poisjääntiään: Helpotti kuin ripillä käynti – kehottaa lukemaan blogistaan myös rivien välit

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on tehnyt päätöksensä. Eduskunta jää.

5.3.2019 8:41

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoo suuret uutisensa blogissaan. Hänen ilmoitustaan siitä, ollako vai eikö olla ehdoilla vaaleissa, ja missä vaaleissa on odotettu kuin kuuta nousemaan.

Nyt tuo uutinen singahti ilmoille tiistaina, kuten ulkoministeri lupasi Lännen Median haastattelussa viikonvaihteessa.

Soini lupaili jo lokakuussa, että hän tekee päätöksensä ehdokkuudesta joulun kieppeillä. Päätös jäi kuitenkin viime tippaan eli päivään, jolloin eduskuntavaalien ehdokaslistat on jätettävä.

Oliko viime tippaan jättäminen merkki siitä, että päätös oli erityisen vaikea? Todennäköisesti.

Soini viestitti hetki sitten, että päätös helpotti kuin ripillä käynti.

Uusi aika alkoi Jyväskylästä

Soini kertoi kaksi vuotta sitten samoihin aikoihin maaliskuuta väistyvänsä perussuomalaisten johdosta ja loppu on historiaa.

Puolueen johtoon ei valittu Jyväskylän puoluekokouksessa Soinin perintöprinssi Sampo Terhoa (sin), vaan Jussi Halla-aho.

Tämän jälkeen puolue jakaantui ja Soini, Terho sekä muut puolueen ministerit ja joukko muita kansanedustajia perusti uuden ryhmän.

Episodista on kirjoitettu paljon ja mietitty etenkin sitä, oliko Soinilla ja kumppaneilla takuuvarma suunnitelma B takataskussaan. Yksiselitteistä vastausta ei tähän ole saatu. Lisätietoja asiaan on luvassa torstaina, kun puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoo oman versionsa uutuuskirjassaan.

Aamulehtihaastatteli Soinia heinäkuussa 2017: Tällöin hän kommentoi puolueen kaappausta ja pohti omaa tulevaisuuttaan.

 

Tiina-vaimo tukena

Soinin päätös tukeutuu vahvasti hänen Tiina-vaimoonsa. Soini on tokaissut, ettei hän kauheasti muita kuuntele, mutta vaimoaan kylläkin. –Hän on viisas ihminen.

Puoliso oli pääosassa myös silloin, kun jaettiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen salkkuja.

Soini otti monien yllätykseksi ulkoministerin salkun. Myöhemmin hän kertoi, että oli mennyt neuvotteluista ulos porttikäytävään jutellakseen puhelimessa vaimonsa kanssa.

Viikonvaihteen haastattelussa Soini myönsi tehneensä oikean ratkaisun neljä vuotta sitten. Ulkoministerin pesti sopi hänelle kuin nenä päähän.

Soinia voi tituleerata jytkyjen isäksi, sillä hän siivitti perussuomalaiset useisiin vaalivoittoihin. Henkilökohtaiset äänipotit ovat mojovia.

Esimerkiksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Soini sai Suomen suurimman äänimäärän, eli reippaat 43 000 ääntä. Tosin presidentinvaaleissa vuonna 2012 äänisaalis jäi alle kymmeneen prosenttiin.

 

500 matkapäivää

Soinin ratkaisua uumoiltiin pitkään, mutta loppujen lopuksi eduskunnassa vetäytyminen ei ole yllätys. Takana on vuosikymmenten työ politiikassa, puolueen dramaattinen jakaantuminen ja nyt työtä 24/7 ulkoministerin pestissä. Soini laski, että matkapäiviä on takana viisi sataa. Aikamoinen määrä.

Syksyllä Soini pohti, että jos hän on ehdolla, niin hän tulee valituksi.

–Joku kysyi, pelkäänkö, ettei minua valitakaan. Vastasin, että en pelkää. Lakkasin pelkäämästä silloin, kun voitin pelkoni Veikko Vennamoa kohtaan.

Vennamo on Soinin poliittisen elämän oppi-isä. Soini veti puoluetta 20 vuotta eli saman verran kuin Vennamo.

 

Vaikea hallitustaival

Tie hallituksessa ei ole ollut helppo. Puolue lähti kokonaisena hallitusvastuuseen, vaikka moni aiheellisesti epäilikin, että töyssyjä on matkassa.

Soini ajatteli, että puolue pitää vetää hallitukseen. On näytettävä, ettei kyse ole vain onnenkantamoisesta. Perussuomalaistenkin pitää todistaa, että he kykenevät päättämään asioista. Tapahtumat puoluekokouksessa kertovat, että reki oli liian raskas. Jo pitkin kevättä oli kuultu soraääniä ryhmästä, kun hallitus alkoi toteuttaa uudistuksiaan.

Sinisten tukena

Sinisen tulevaisuuden vaalityötä Soini lupaa tukevansa. Gallupit eivät ole olleet suosiollisia sinisille.

Soini ei mittauksia hermoile. Hänen mukaansa luvut voivat mennä monta volttia suuntaansa, koska normi-ihminen miettii kolmisen kuukautta ennen vaaleja äänestystä. Sitä ennen kaikki on tunnelmointia.

Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että monelle Soini on edelleen yhtä kuin perussuomalaiset. Hänet sekoitetaan tämän tästä perussuomalaisiin. Viime kesänä Porin raveissa kuuluttaja totesi, että palkinnon jakaa perussuomalaisten Soini.

On totta, että uusi puolue on monelle vieras, sen värikkään jäsenet ovat sitä vastoin tuttukin tutumpia.

 

Ristiriitainen persoona

Ulkoministerin lempieläin on leijonauros.

Omanlaisensa leijonakuningas hän on ollut kaikki politiikan vuotensa. Toisille Soini on ristiriitainen persoona, mutta kylmäksi hän ei jätä ketään.

Matkan varrella Soini on herättänyt paljon kritiikkiä päivityksillään. Ulkoministerin osallistuminen abortin vastaiseen kynttiläkulkueeseen aiheutti rajun reaktion kotimaassa.

Aiemmin hän oli kirjoittanut Argentiinan olevan hieno maa, kun se kiristi aborttilainsäädäntöään.

Soinin sanomisia puitiin eduskunnassa luottamuslauseen muodossa. Soini selvisi kuivin jaloin. Hän vetosi uskontoonsa, katolilaisuuteen.

Soini sai silloin myös moitteet oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä, vaikka ratkaisun mukaan mitään laitonta ei ollut tapahtunut.

Sosiaalisessa mediassa Soinia parjataan edelleen takinkääntäjäksi kesän 2017 tapahtumien jäljiltä. Osa on soinilaisia, tapahtui mitä tahansa.

Ainakin osa sinisistä olisi toivonut Soinia ehdokkuutta. Äänikuninkaana tunnettu Soini olisi tuonut vetoapua puolueelle.

Mitä seuraavaksi?

Soini jatko on auki. Blogista ei suoraan selviä se, aikooko hän olla mahdollisesti ehdolla eurovaaleissa.

Kun kysyn tätä Soinilta, niin hän kehottaa lukemaan blogistaan myös rivien välit. Ja kun ne lukee, niin jäähyväisethän sieltä pistää silmään.

Julkisuudessa Soinille on soviteltu hänen itse lanseeraamaansa hillotolppaa milloin suurlähettilään muodossa ja milloin mitäkin.

Soini kertoi, että on hän sen tyyppinen ihminen, joka ei ole toimettomana.

Perästä siis kuuluu. 

Timo Soini pähkinänkuoressa

Timo Soinin perheeseen kuuluvat vaimo Tiina sekä lapset Toivo ja Silja.

Lapset ovat aikuisiässä.

Mieluisin kuukausi vuodesta on toukokuu. Silloin on Soinin syntymäpäivä ja hääpäivä.

Jos hän olisi eläin, niin valinta olisi urosleijona tai Suomen hevonen.

Hän on kirjoittanut kirjat Maisterisjätkä ja Peruspomo.

Asuu Espoon Iivisniemessä, kesäkoti Sastamalassa.

Jännittävä muisto nuoruusvuosilta on, kun Soini asteli SMP:n puoluetoimistoon 16-vuotiaana lukiolaisena.

Seuraa jalkapalloa.

Syntynyt Raumalla vuonna 1962.

Kansanedustaja 2003-2009 ja uudelleen vuodesta 2011.

Euroopan parlamentin jäsen 2009-2011.

Ulkoministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa vuodesta 2015.

 

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut