Uusi äänestysmuoto käyttöön eduskuntavaaleissa, kun 250 000 ulkomailla asuvaa suomalaista saa lähettää äänensä kirjeellä - Uutiset - Aamulehti

Uusi äänestysmuoto käyttöön eduskuntavaaleissa, kun 250 000 ulkomailla asuvaa suomalaista saa lähettää äänensä kirjeellä – tästä on kyse, jotta surkea äänestysprosentti saadaan ylös

Nyt ulkomailla asuvien suomalaisten ei tarvitse enää äänestää pelkästään edustustoissa tai konsulaateissa. He voivat antaa äänensä kirjeellä.

14.1.2019 20:18

Tämän kevään eduskuntavaaleissa käyttöönotettava uusi äänestysmuoto koskee jopa 250 000 suomalaista, jotka asuvat ulkomailla. He voivat nimittäin antaa äänensä kirjeitse. Tämä on suuri muutos, sillä tähän asti ulkomailla asuvat suomalaiset ovat saaneet äänestää ainoastaan tietyissä paikoissa nykyisessä asuinmaassaan.

Törmäsin itse ongelmaan vuosi sitten presidentinvaaleissa. Asuin yli tuhannen matkustusdollarin päässä äänestyspaikasta, ja opiskelijan ääni jäi antamatta.

Uudistukselle tuntuu olevan selvä tarve, sillä oikeusministeriön mukaan vain 9–10 prosenttia ulkomailla asuvista suomalaisista antaa äänensä.

–Se on todella vähän, sanoo neuvotteleva viranhaltija Heini Huotarinen oikeusministeriöstä

Juuri äänestysaktiivisuuden nostaminen on syy siihen, miksi äänestystapaa nyt muutetaan.

–Juuri se, että lähimpään äänestyspaikkaan voi olla esimerkiksi Yhdysvalloissa tuhansia kilometrejä, on yksi suurista syistä, miksi ääntä ei anneta, Huotarinen sanoo Aamulehdelle.

Normaalipostin mukana kotimaahan

Käytännössä äänestäminen toimii niin, että äänioikeutettu tilaa itselleen äänestysasiakirjat, hoitaa paikalle kaksi todistajaa vaalisalaisuuden varmistamiseksi ja sitten asiakirjat lähetetään niille osoitetuissa kuorissa normaalipostin mukana oikeaan keskusvaalilautakuntaan.

Herää kysymys, onko tässä mahdollisuus jonkinlaisiin väärinkäytöksiin?

–Riskiarviointia on tehty pitkin matkaa ja se on todettu myös hallituksen esityksessä. Kirjeäänestys on ollut käytössä valtaosassa EU-maita, esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa. Siellä kaikki on mennyt aika lailla hyvin eikä merkittäviä väärinkäytöksiä ole raportoitu. Ensisijaisesti tämä uudistus parantaa äänestysaktiivisuutta ulkomailla asuvien suomalaisten keskuudessa, Huotarinen sanoo.

Tarkoituksena on, että eduskuntavaaleista eteenpäin kirjeäänestys ulkomailta on käytössä kaikissa vaaleissa.

Uudistuksesta huolimatta mahdollisuus äänestää nykyiseen tapaan ennakkoon asetuksella säädetyissä ulkomaan edustustoissa ja konsulaateissa säilyy myös jatkossa.

Näin se toimii

Kirjeäänestysasiakirjat on helpointa tilata sähköisen tilauspalvelun kautta osoitteesta vaalit.fi/kirjeaanestys 14.1. alkaen.

Kirjeäänestäminen on mahdollista 14.3. alkaen, kun ehdokasnumerot on vahvistettu.

Asiakirjat voi myös tilata postitse tai sähköpostitse.

Asiakirjat palautetaan omaan keskusvaalilautakuntaan. Kirjettä ei tarvitse kirjata.

Eduskuntavaalien virallinen vaalipäivä on 14. huhtikuuta.

Lähde: Vaalit.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut