Oras Tynkkynen Tampereelta asettuu vihreiden eduskuntavaaliehdokkaaksi Pirkanmaalla - Uutiset - Aamulehti

41-vuotiasta konkaripoliitikkoa ei enää pojitella ja nyt hän haluaa takaisin eduskuntaan – Oras Tynkkynen tukisi yrittäjyyttä, mutta ei köyhimpien kustannuksella

Kansanedustajaehdokas Oras Tynkkynen nousi varasijalta eduskuntaan 2004. Tynkkynen jättäytyi eduskunnasta 11 vuoden jälkeen vuonna 2015. Hän jäi varasijalle vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa.­

19.12.2018 6:03

Vihreiden Oras Tynkkynen, 41, Tampereelta tähtää ensi kevään vaaleissa Pirkanmaalta eduskuntaan. Pontimena on Suomen tuleva EU-puheenjohtajuuskausi.

–Euroopan suuntaan voi vaikuttaa puheenjohtajuuskauden vuoksi mahdollisesti jopa enemmän Suomesta, hän sanoo.

Tynkkynen pitää ensi kesänä alkavaa puheenjohtajuutta historiallisena ja jopa ainutkertaisena.

–Emme edes tiedä, säilyykö kiertävä puheenjohtajuusmalli enää siihen asti, kun olisi Suomen seuraava vuoro, hän sanoo.

Lue lisää:Eduskuntavaalit 2019: Aikataulut, Pirkanmaan ehdokkaat ja kaikki mitä vaaleista tarvitsee tietää

Kohti perustuloa

Tynkkynen jatkaa työtään ilmasto-ongelmien ratkaisemiseksi, mihin Suomen puheenjohtajuuskausi istuu hänen mielestään hyvin. Silloin päätetään lainsäädäntöaloitteet tekevän komission viisivuotistyöohjelmasta. Kauteen osuu myös seuraava YK:n ilmastokokous sekä päätökset EU:n päästötavoitteista ja ehkä pitkänaikavälin ilmastostrategiasta.

Jos vihreät nousisi hallitukseen, vaikuttaminen saisi lisäkierteen. Tynkkynen pitää hallituspaikkaa mahdollisena, sillä puolueen nousujohteinen kannatus voisi tuoda historiallisen hyvän vaalituloksen.

Aiemmilla kausillaan Tynkkynen oli ilmastokysymysten lisäksi aktiivinen energia-, liikenne- ja ympäristöpolitiikassa sekä ajoi yhtenä tasa-arvoisen avioliittolain maahan. Oma konsulttiyrittäjyys nostaa nyt myös yrittäjyyden Tynkkysen asialistalle. Kuulostaa nykyhallitukselta?

–En voi tukea sen tekemiä rajuja koulutus- ja sosiaaliturvaleikkauksia. Niin paljon kuin kannatan yrittämisen edellytysten parantamista, se ei voi tapahtua kaikkein köyhimpien kustannuksella, hän sanoo.

Tynkkynen kannattaa perustuloa ja hän ottaisi askeleet kohti sitä mukaan, kun päätetään sosiaaliturvan uudistuksesta.

Sotessa hän sen sijaan noudattaisi nykyisen hallitusohjelman linjauksia. Hän unohtaisi lupauksen maakuntamallista keskustalle ja markkinaehtoistamisesta kokoomukselle.

Ei enää pojittelua

Välivuosinaan Tynkkynen on istunut Tampereen kaupunginvaltuustossa ja Euroopan vihreiden hallituksessa. Hän on toiminut Sitrassa hiilineutraalin kiertotalouden vanhempana neuvonantajana. Vielä neljä vuotta sitten Tynkkystä pojiteltiin.

–Nyt se ei enää oikein onnistu, hän sanoo.

Nyt hän on haastattelussa rennompi kuin eduskunta-aikanaan. Tynkkynen hymyilee ajatukselle ja kertoo, että siltä tuntuu myös hänestä. Hän sanoo, että pitkässä eduskuntarupeamassa syntynyt yliviretila on hellittänyt.

–Työmäärästä on eduskunnassa vähän aikaa toipua ja julkinen paine on 24/7.

Silti raivokkaankin viestin lähettäjä ansaitsee hänen mielestään asiallisen vastauksen.

–Viestien taustalla on halu tulla kuulluksi ja kokemus, että lähettäjä ei saa näkemyksiään otetuksi huomioon. Päättäjät ovat isossa vastuussa siitä, miksi isokin osa suomalaista kokee näin.

Oras Tynkkynen

Syntynyt: 25.9.1977 Jyväskylässä.

Koti: Tampereella.

Kansanedustaja 2004–2015.

Nousi varasijalta eduskuntaan 2004, kun Satu Hassi valittiin europarlamenttiin.

Europarlamenttiin varasijalle kevään 2014 vaaleissa.

Sitran resurssiviisas ja hiilineutraali yhteiskunta -teeman vanhempi neuvonantaja 9/2014–

Tyrsky-Konsultointi Oy:n perustaja ja osakas 1/2014– ja hallituksen puheenjohtaja 5/2015–.

Euroopan vihreiden hallituksen jäsen.

Kaupunginvaltuutettu Tampereella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?