Eduskuntavaalit 2019: Aikataulut, ehdokkaat ja kaikki oleellinen - Uutiset - Aamulehti

Eduskuntavaalit 2019: Aikataulut, lopputulos, Pirkanmaan ehdokkaat ja kaikki mitä vaaleista tarvitsee tietää

Pirkanmaan ääniharavat. Sdp:n Sanna Marin ja Ilmari Nurminen siivittivät osaltaan puolueensa vaalivoittoon Pirkanmaalla.

21.11.2018 13:01 | Päivitetty 15.4.2019 11:21

Eduskuntavaalit järjestettiin sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019. Eduskuntavaaleissa valittiin 200 kansanedustajaa eduskuntaan, joka muun muassa säätää lait, päättää valtiontaloudesta sekä valitsee pääministerin. Pirkanmaalta valittiin 19 kansanedustajaa.

Tutustu lopputulokseen tarkemmin Aamulehden tulospalvelusta.

Näin kävi koko maassa

Vaalien suurin puolue oli 17,7 prosentin kannatuksella sdp, joka sai eduskunnasta 40 paikkaa. Se oli kuusi paikkaa enemmän kuin edellisvaaleissa. Hallitusneuvotteluihin lähdettiin sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen johdolla.

Toiseksi sijoittui 17,5 prosentin kannatuksella perussuomalaiset, joka sai 39 paikkaa ja siten yhden enemmän kuin vuonna 2015.

Kolmen suurimman joukkoon demareiden ja perussuomalaisten kannoille sijoittui 17 prosentin kannatuksella kokoomus. Puolue sai 38 paikkaa eli yhden lisää.

Neljäs ja suurimman vaalitappion kärsinyt puolue oli 13,8 prosentin kannatuksella keskusta, joka menetti 18 paikkaa ja sai tyytyä 31 paikkaan.

Vihreät sai viisi lisäpaikkaa eli 20 paikkaa 11,5 prosentin kannatuksella.

Vasemmistoliitto sai neljä lisäpaikkaa eli 16 paikkaa 8,2 prosentin kannatuksella.

Rkp piti 9 paikkaansa 4,5 prosentin kannatuksella ja kristilliset 5 paikkaansa 3,9 prosentin kannatuksella.

Liike nyt sai yhden paikan (Harry "Hjallis" Harkimo). Ahvenanmaan kansanedustajana jatkoi Mats Löfström.

Siniset ei saanut ainuttakaan kansanedustajaa.

Koko maan äänikuningas oli Jussi Halla-aho (ps.) yli 30 000 äänellä ja äänikuningatar Li Andersson (vas.) yli 24 000 äänellä.

Äänestysprosentti oli 72.

Pirkanmaalla sdp ykkönen

Pirkanmaalla sdp oli selvä vaalivoittaja 22,1 prosentin kannatuksella ja viidellä kansanedustajalla.

Toinen oli kokoomus 18,5 prosentin kannatuksella ja neljällä paikalla.

Perussuomalaiset sai 17,3 prosentin kannatuksella niin ikään neljä paikkaa.

Vihreät sai 12,4 prosentin kannatuksella kaksi paikkaa.

Myös keskusta sai kaksi paikkaa, 8,9 prosentin kannatuksella.

Vasemmistoliitto sai paikan 8,1 prosentin kannatuksella ja kristillisdemokraatit paikan 5,7 prosentin kannatuksella.

Pirkanmaa sai 7 uutta edustajaa

Pirkanmaan vaalipiiristä valittiin seitsemän uutta kansanedustajaa ja siis 19 yhteensä.

Nimet ja tarkemmat esittelyt näet täältä:

Uusissa edustajissa kaksi tohtoria, opiskelija, opettaja, poliisi, liikunnanohjaaja ja yrittäjä – tässä ovat kaikki Pirkanmaalta valitut 19 kansanedustajaa

Aikataulut ja äänestäminen

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä oli sunnuntai 14. huhtikuuta 2019. Silloin saattoi äänestää äänioikeusrekisteriin ja postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin merkityssä äänestyspaikassa kello 9–20. Tulokset oli määrä vahvistaa 17. huhtikuuta 2019, mutta alustava tulos oli selvillä jo vaalipäivän iltana.

Ennakkoäänestys kotimaassa oli 3.–9. huhtikuuta ja ulkomailla 3.–6. huhtikuuta 2019. Ennakkoäänestys tapahtui missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Poikkeustapauksissa oli mahdollista äänestää myös laitoksissa kuten sairaaloissa, vanhainkodeissa tai vankiloissa. Liikuntarajoitteisilla oli mahdollisuus äänestää kotona ja ulkomailla olevan laivan henkilökunnalla laivassa. Vaalien ajan ulkomailla asuvien ja oleskelevien oli mahdollista äänestää kirjeellä.

Lue lisää: Tässä ovat kaikki Pirkanmaan ennakkoäänestyspaikat

Lue lisää:Uusi äänestysmuoto käyttöön eduskuntavaaleissa, kun 250 000 ulkomailla asuvaa suomalaista saa lähettää äänensä kirjeellä – tästä on kyse, jotta surkea äänestysprosentti saadaan ylös

Aamulehti seurasi vaaleja tiiviisti

Aamulehti seurasi eduskuntavaaleja tiiviisti vuonna 2019. Eduskuntavaaleihin liittyvät Aamulehden jutut löydät myös täältä: aamulehti.fi/eduskuntavaalit. Vaali-iltana 14. huhtikuuta Aamulehti tarjosi tilaajilleen suoran vaalilähetyksen osoitteessa aamulehti.fi ja uutissovelluksessa. Useita tunteja kestävä lähetys alkoi kello 19.30 ja kesti yli viisi tuntia.

Lue lisää:Pirkanmaalla on edessä erittäin tiukka vaalitaistelu – Tästä joukosta löytyvät voittajat ja häviäjät

Lue lisää:Sdp putosi alle 20 prosentin Alman gallupissa – kokoomus menetti lisää, perussuomalaiset jatkoi nousuaan

Lue lisää:Politiikan tutkija ennustaa todellista vaalitrilleriä – sdp:n etumatka voi kaventua olemattomaksi loppusuoralla

Löydä ehdokas Aamulehden vaalikoneesta

Aamulehden vaalikone oli täällä: aamulehti.fi/vaalikone. Vaalikoneessa äänestäjä vastasi erilaisiin kysymyksiin. Vaalikone kertoi, kuka siihen vastanneista ehdokkaista on äänestäjän kanssa eniten samaa mieltä asioista.

Lue lisää:Pitäisikö raitiotietä jatkaa lähikuntiin? Pitäisikö kaikkien suomalaisten saada perustuloa? – Aamulehden vaalikoneessa on mukana yli 2 000 ehdokkaan tiedot

Tässä ovat Pirkanmaan ehdokkaat

Ehdokashakemukset oli jätettävä 5. maaliskuuta 2019. Ehdokasasettelu vahvistettiin 14. maaliskuuta 2019. Tästä näet Pirkanmaan vahvistetut kansanedustajaehdokkaat.

Lue lisää: Aamulehti selvitti: Näin korkeat äänikynnykset sinisten on ylitettävä seuraavissa eduskuntavaaleissa – Tiina Elovaaran tilanne vaikea

Pienpuolueita vaaliliittoon

Pirkanmaalla eläinoikeuspuolue, feministinen puolue ja Suomen kommunistinen puolue yrittivät tavoitella paikkaa teknisellä vaaliliitolla.

Lue lisää:Eläinoikeuspuolue, Feministinen puolue ja Suomen kommunistinen puolue vaaliliittoon Pirkanmaalla

Lisäksi kansalaispuolue oli solminut teknisen vaaliliiton Pirkanmaalla Suomen kansa ensin -puolueen kanssa.

Lue lisää: TV-sarja Latelasta tuttu Lauri Huttunen lähti eduskuntavaaliehdokkaaksi Nokialta

Liberaalipuolue ja Piraattipuolue olivat nekin solmineet vaaliliiton.

Liike nyt asetti ehdokkaita

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kokoomuksen listoilta eduskuntaan valittu Harry "Hjallis" Harkimo oli yksi Liike Nytin kansanedustajaehdokkaista. Sen sijaan Liike Nytin toinen kärkihahmo, sdp:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner ei asettunut ehdokkaaksi.

Lue lisää: Hjallis Harkimon Liike Nytin ykkösteema on oma sote-malli – ei maakuntia, paljon vaikutteita Ruotsista

Lue lisää:Hjallis Harkimon Liike Nyt julkisti eduskuntavaaliehdokkaansa – Pirkanmaalla ehdolle lähtevät nämä viisi nimeä

Aamulehden vaalitori 10.3.2019 Ideaparkissa

Aamulehti järjesti vaalitorin Lempäälän Ideaparkin Keskusaukiolla sunnuntaina 10. maaliskuuta kello 13–17. Vaalitorin huipennus oli kello 15 alkanut Aamulehden eduskuntavaalitentti, jossa vastakkain ovat nimekkäät ehdokkaat kaikista niistä puolueista, joilla on tällä hetkellä kansanedustaja Pirkanmaalta. Mukana olivat Harri Jaskari kokoomuksesta, Sanna Marin sdp:stä, Sami Savio perussuomalaisista, Jouni Ovaska keskustasta, Olli-Poika Parviainen vihreistä, Anna Kontula vasemmistoliitosta, Sari Tanus kristillisdemokraateista ja Tiina Elovaara sinisistä. Kaikki olivat tuolloin istuvia pirkanmaalaisia kansanedustajia, paitsi Ovaska, joka on keskustan entinen puoluesihteeri, varakansanedustaja ja keskustan Tampereen valtuustoryhmän vetäjä. Sittemmin Ovaska pääsi eduskuntaan, mutta Parviainen, Elovaara ja Jaskari putosivat.

Noin puolitoista tuntia kestävä vaalitentti lähetettiin suorana Aamulehden uutissovelluksessa ja osoitteessa aamulehti.fi.

Lue lisää:Aamulehden vaalitori on lähtölaukaus eduskuntavaaleille – Vaalitentissä kohtaavat nimekkäät kansanedustajaehdokkaat Pirkanmaalta

Lue lisää:Lukiolaisen kysymys sai aikaan kiivaan väännön Aamulehden vaalitentissä Ideaparkissa – Katso videolta koko kahdeksan nimekkään ehdokkaan tentti

Anna-Kaisa Ikonen (kok.) sai uusista ehdokkaista selvästi eniten ääniä Pirkanmaalla ja nousi eduskuntaan.

Eduskuntavaalit 2015: Marin oli ääniharava

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Pirkanmaan ääniharava oli sdp:n Sanna Marin, joka jyräsi eduskuntaan 10 911 äänen voimin. Sofia Vikman (kok.) sai 9473, Pia Viitanen (sd.) 8472 ja Anna Kontula (vas.) 7769 ääntä. Miehistä eniten ääniä sai Jukka Gustafsson (sd.), 6792 ääntä.

Eduskuntaan valittiin Pirkanmaalta yhteensä 19 kansanedustajaa, edellä mainittujen lisäksi Mikko Alatalo (kesk.), Arto Pirttilahti (kesk.), Satu Hassi (vihr.), Lea Mäkipää (ps./sin.), Pauli Kiuru (kok.), Harri Jaskari (kok.), Arto Satonen (kok.), Sami Savio (ps.), Ilmari Nurminen (sd.), Martti Mölsä (ps./sin.), Pertti Hakanen (kesk.), Olli-Poika Parviainen (vihr.), Tiina Elovaara (ps./sin.) ja Sari Tanus (kd.).

Näin edustajat kommentoivat jatkohalujaan elokuussa 2018.

Puolueista Pirkanmaalla eniten kannatusta sai kokoomus (19,7 prosenttia), sitten sdp (19,5 prosenttia), perussuomalaiset (17,8 prosenttia), keskusta (16,6 prosenttia), vihreät (10,3 prosenttia), vasemmistoliitto (7,8 prosenttia) ja kristillisdemokraatit (4,9 prosenttia). Muut puolueet eivät saaneet kansanedustajia Pirkanmaalta.

Eduskunnan tehtävät: säätää lait ja päättää taloudesta

Eduskunta käyttää lainsäädäntövaltaa. Uuden lain säätäminen edellyttää hallituksen esitystä, kansanedustajan lakialoitetta tai vähintään 50 000 äänioikeutetun suomalaisen tekemää kansalaisaloitetta. Lakiesitykset käsitellään eduskunnan valiokunnissa sekä lopulta täysistunnossa.

Eduskunta päättää myös vuosittain valtion talousarviosta ja valvoo sen noudattamista.

Lisäksi eduskunta hyväksyy Suomen kansainväliset velvoitteet ja niiden irtisanomisen sekä osallistuu Euroopan unionissa tehtävien päätösten valmisteluun kotimaassa.

Ketkä olivat vaalikelpoisia?

Eduskuntavaaleissa vaalikelpoisia olivat kaikki äänioikeutetut, jotka eivät ole holhouksen alaisia.

Kansanedustajaksi ei voida valita sotilasvirassa olevaa henkilöä. Kansanedustaja ei myöskään voi olla oikeuskansleri, eduskunnan oikeusasiavaltuutettu, korkeimman oikeuden tai korkeimman hallinto-oikeuden jäsen ja valtakunnansyyttäjä.

Ehdokas saattoi asettautua ehdokkaaksi missä tahansa vaalipiirissä kotikunnastaan riippumatta.

Ehdokasasettelu

Eduskuntavaaleissa ehdokkaita saattoivat asettaa puoluerekisteriin merkityt puolueet sekä vähintään 100 äänioikeutetun perustamat valitsijayhdistykset.

Puolue saattoi asettaa vaalipiirissä enintään 14 ehdokasta tai enintään niin monta ehdokasta kuin vaalipiiristä valitaan edustajia. Puolueet saattoivat muodostaa keskenään vaaliliittoja. Vaaliliitolla sai olla yhtä monta ehdokasta kuin yksittäisellä puolueellakin. Sama koski valitsijayhdistysten yhteislistoja.

Eduskuntapuolueiden listoille ehdokkaaksi pääsee yleensä vain puolueessa näyttöjä antaneita tai muuten tunnettuja poliitikkoja.

Ehdokkaiden enimmäismäärät (ja valittavien edustajien määrät) eri vaalipiireissä:

Helsingin vaalipiiri 22

Uudenmaan vaalipiiri 36

Varsinais-Suomen vaalipiiri 17

Satakunnan vaalipiiri 14

Hämeen vaalipiiri 14

Pirkanmaan vaalipiiri 19

Kaakkois-Suomen vaalipiiri 17

Savo-Karjalan vaalipiiri 15

Vaasan vaalipiiri 16

Keski-Suomen vaalipiiri 14

Oulun vaalipiiri 18

Lapin vaalipiiri 14

Ahvenanmaan maakunnan vaalipiirissä voi yhteislistalla olla enintään neljä ehdokasta.

Vaalipiiristä valittavien edustajien määrä riippuu vaalipiirin asukasluvusta.

Eduskuntavaalien tulokset

Eduskuntavaaleissa ennakkoääntenlaskenta aloitetaan vaalipiirilautakunnissa vaalipäivänä aikaisintaan kello 15, tai erityisestä syystä aikaisintaan kello 12. Tavoitteena on, että ennakkoäänestyksen tulos on valmis vaalipäivänä viimeistään kello 20.

Vaalipäivän ääniä aletaan laskea heti, kun vaalihuoneistot ovat kello 20 sulkeutuneet.

Kansanedustajat valitaan seuraavasti:

1. Lasketaan kunkin ryhmittymän (puolue, vaaliliitto, valitsijayhdistys) saama kokonaisäänimäärä.

2. Asetetaan ehdokkaat äänimäärien perusteella paremmuusjärjestykseen.

3. Kullekin ehdokkaalle lasketaan vertausluku. Eniten ääniä saanut saa ryhmittymän koko äänimäärän, toiseksi eniten ääniä saanut puolet siitä, kolmanneksi tullut kolmanneksen ja näin edelleen.

4. Suurimman vertausluvun saaneet valitaan edustajiksi.

Näin ollen on mahdollista, että eduskuntaan valitaan ehdokkaita, jotka ovat saaneet vähemmän ääniä kuin jotkut ulkopuolelle jääneet.

Tämä on Aamulehden Tästä on kyse -artikkeli, joka kertoo pirkanmaalaisittain kaiken oleellisen eduskuntavaaleista 2019. Artikkelia päivitetään aina tarvittaessa. Artikkelissa on käytetty lähteenä muun muassa oikeusministeriön vaalisivuja.

Muokattu 14.3.2019 klo 14.42: Ehdokaslistat on kauttaaltaan päivitetty ehdokasasettelun vahvistuttua.

Oikaisu 26.3.2019 klo 10.04: Viljami Kaskiluodon ja Timo Lahdenmäen ehdokasluvut olivat väärinpäin. Tosiasiassa Kaskiluodon numero on 22 ja Lahdenmäen 21.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut