Näin voimasuhteet muuttuivat Pirkanmaalla: Tampere ja naapurikunnat saivat lisää edustajia, maakunnan laidat menettivät - Uutiset - Aamulehti

Näin voimasuhteet muuttuivat Pirkanmaalla: Tampere ja naapurikunnat saivat lisää edustajia, maakunnan laidat menettivät

Paikkamäärissä muutokset Pirkanmaalla olivat neljän vuoden takaiseen verrattuna pieniä. Paikkalukujen taustalla tapahtui kuitenkin isoja asioita.

Pirkanmaan Kokoomus ry:n toiminnanjohtaja Jari Porraslampi onnitteli 9103 ääntä kerännyttä valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikosta. Ikonen oli ehdolla ensimmäistä kertaa.

15.4.2019 6:58

Aamulehti

Huippujännittävä vaalitaisto päättyi Pirkanmaalla lopulta siihen, että sdp otti yhden lisäpaikan ja keskusta menetti yhden paikan neljän vuoden takaiseen verrattuna. Siinä olivat muutokset.

Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä ilta oli mielenkiintoisia käänteitä täynnä. Perussuomalaiset onnistui saamaan takaisin kaikki ne paikat, jotka hajoamisessa Pirkanmaalta menetti, sdp:n Sanna Marin sai ennätyksellisen vahvan mandaatin, yksi konkari menetti paikkansa ja seitsemän uutta kansanedustajaa nousi Pirkanmaalta eduskuntaan.

Sdp:n ja kokoomuksen kisa Pirkanmaan suurimman paikasta meni odotetusti sdp:lle, joka sai nyt pitkään tavoittelemansa viidennen kansanedustajan. Kokoomus säilytti neljä paikkaa, ja perussuomalaiset palasi neljän pirkanmaalaisedustajan vahvuuteen.

Keskusta siis menetti yhden paikan, vihreät säilytti kaksi ja vasemmistoliitto sekä kristillisdemokraatit yhden paikan. Aiemmin kolmen edustajan siniset ei onnistunut ylittämään äänikynnystä.

Sdp:n kaikki istuvat kansanedustajat Marin, Pia Viitanen, Jukka Gustafsson ja Ilmari Nurminen uusivat paikkansa, ja viidennen paikan nappasi nokialainen Marko Asell. Asell palaa kansanedustajaksi kahden väliin jääneen kauden jälkeen.

Sdp:n varapuheenjohtajan Sanna Marinin osattiin odottaa olevan Pirkanmaan ääniharava. Marinin suosio on vahva: hänen äänimääränsä oli 19 087.

Tämä on Pirkanmaalla ainakin 2000-luvun ennätys. Aiemmin ennätyksellinen äänimäärä oli kokoomuksen Marja Tiuralla, joka vuoden 2007 eduskuntavaaleissa keräsi yli 17 500 ääntä.

Marinin kannatus osoittaa, että toiselle kaudelle jatkava kansanedustaja on vain vankistanut asemiaan yhtenä valtakunnan politiikan kärkinimistä. Marin itse ei sunnuntaina halunnut edelleenkään puhua ministerinimistä, mutta valtakunnan kolmanneksi eniten ääniä keränneellä edustajalla on ainakin äänestäjiltä vahva mandaatti ministeriksi.

Kokoomuksen ykkösnimi oli ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa ehdolla ollut valtiosihteeri, Tampereen entinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Häntä osattiin veikata todennäköiseksi nousijaksi, ja Ikonen kirikin Pirkanmaalla kertaheitolla ohi kokoomuksen kaikkien neljän istuvan kansanedustajan. Hän keräsi 9 103 ääntä.

Ikonen kertoo, että ensimmäisten ennakkoäänten tultua julki tunteet olivat pinnassa.

– Siinä meinasi itku tulla. Kun olin ensimmäistä kertaa ehdolla, en uskaltanut asettaa mitään konkreettista tavoitetta, Ikonen kuvaili.

Kokoomuksen konkarikansanedustaja Harri Jaskari ei onnistunut uusimaan paikkaansa, mutta tamperelainen Sofia Vikman, sastamalalainen Arto Satonen ja valkeakoskelainen Pauli Kiuru jatkavat.

Marinin tapaan myöskään Ikonen ei halunnut spekuloida ministerivalinnoilla, mutta jos kokoomus on hallituksessa ja ministeripaikkaa tarjotaan, ei siihen Ikosen mukaan voi vastata kieltävästi.

– Olen valtiosihteerinä nähnyt, kuinka olennaista on, että vaikkapa Kesärannan budjettiriihessä viimeisinä tunteina, silloin kun viimeisiä miljoonia jaetaan, on meidän edustajamme istumassa pöydässä. Siksi toivon, että alueelle saadaan ministeri, Ikonen sanoi.

Vihreiden Iiris Suomela sai onnittelut Oras Tynkkyseltä vihreiden vaalitilaisuudessa Tampereen Kehräsaaressa. Suomela nousee edustajaksi, Tynkkynen jäi varasijalle.

Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen Pirkanmaalta oli ps:llä yksi kansanedustaja, vaikka alun perin heitä oli neljä. Ylöjärveläinen Sami Savio saikin odotetusti puolueestaan suurimman äänimäärän Pirkanmaalla.

Uusina niminä perussuomalaisista nousivat eduskuntaan tamperelaiset Sakari Puisto ja Veikko Vallin sekä Veijo Niemi Lempäälästä.

Siniset ei saanut yhtään ehdokasta läpi Pirkanmaalta, joten kansanedustaja Tiina Elovaara ei uusinut paikkaansa. Etukäteen pohdittiin, minne menevät sinisten luopuneiden kansanedustajien Lea Mäkipään ja Martti Mölsän äänet. Näyttää siltä, että selkeää paikallista perijää äänille ei ollut, sillä Parkanon ja Kihniön tai Punkalaitumen suunnalta ei noussut uutta edustajaa.

Tästä seurasi se, että Tampere ympäristökuntineen vankisti paikkamääräänsä, ja maakunnan reuna-alueiden edustajat vähenivät. Vuonna 2015 Tampereelta oli 11 edustajaa, naapurikunnista yksi ja maakunnan laidoilta seitsemän.

Nyt Tampereelta on 12, naapurikunnista kolme ja maakunnan laidoilta neljä.

Keskustan ehdokkaista läpi menivät Mänttä-Vilppulan Arto Pirttilahti, joka uusi paikkansa, ja tamperelainen Jouni Ovaska, joka nousi uutena. Sastamalan Pertti Hakanen ei onnistunut uusimaan paikkaansa, vaan jäi varasijalle. Keskustan edustajista Mikko Alatalo ei ollut ehdolla.

Vihreät säilytti kaksi paikkaansa. Satu Hassi uusi paikkansa ja uutena nousi Iiris Suomela. Vuonna 2015 valittu Olli-Poika Parviainen ei uusinut paikkaansa, eikä Oras Tynkkynen onnistunut palaamaan kansanedustajaksi, vaan jäi varasijalle.

Vasemmistoliitto ei vieläkään onnistunut saamaan toista paikkaa, vaan ainoana kansanedustajana jatkaa Anna Kontula. Varalle nousi yllätysnimi Anne Nyman Nokialta.

Kristillisdemokraatit säilytti paikkansa ja kansanedustajana jatkaa Sari Tanus Tampereelta. Tanus kävi vuonna 2015 tiukkaa kisaa loppumetreille asti Leena Rauhalan kanssa, ja nyt uumoiltiin, toistuuko tilanne parkanolaisen Kauko Turusen kanssa. Äänimäärien ero oli kuitenkin selkeä Tanuksen hyväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: