Autovero- ja käyttövoimakeskustelu on hidastanut suomalaisten ostopäätöksiä: moni on siirtänyt tuntuvasti autonhankintaa - Uutiset - Aamulehti

Autovero- ja käyttövoimakeskustelu on hidastanut suomalaisten ostopäätöksiä: moni on siirtänyt tuntuvasti autonhankintaa

Ympäristö edellä. Tuoreen barometrin mukaan vähäiset päästöt ovat suurin syy sähkö-, kaasu- tai hybridiauton hankintaan.

3.5.2019 11:03

Käyttövoimakeskustelu viivyttänyt ostopäätöksiä autoveroakin enemmän.

Julkinen autovero- ja käyttövoimakeskustelu on tuntuvasti siirtänyt monen suomalaisen autonhankintaa, ilmenee Danske Bankin tuoreesta autobarometristä.

Reilusti yli kolmannes kyselyyn vastanneista kokee, että keskustelu autoverosta on hidastanut ostopäätöksen tekoa. Autoveron poistamista tai laskemista koskevat puheet ovat vaikeuttaneet kaikkiaan 36 prosentin päätöksentekoa.

Lyhytaikaisia vaikutukset ovat 18 prosentin kohdalla. He kertovat ostavansa uuden auton joka tapauksessa vuoden sisällä.

Sen sijaan yhtä suuri osuus vastaajista kertoo harkitsevansa koko hankinnan siirtämistä kauemmas tulevaisuuteen.

Vielä verotustakin enemmän ostoaikeisiin vaikuttavat autojen käyttövoimaan liittyvät kysymykset. Vajaat puolet (45 prosenttia) vastanneista katsoo, että debatti bensiinin, dieselin ja vaihtoehtoisten käyttövoimien välillä on haitannut autonhankintaa.

Kolmanneksen kohdalla vaikutukset ovat lyhytaikaisia ja autokaupoilla käydään joka tapauksessa vuoden kuluessa. Viidentoista prosentin kohdalla hankintapäätös siirtyy jo pitemmälle tulevaisuuteen.

– Autoveron kohdalla odotin jopa suurempia vaikutuksia, Danske Bankin finanssijohtaja Altti Kuuri kommentoi tuloksia.

Selvityksen mukaan vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimivien autojen hinta, rajallinen toimintamatka ja latausinfran ohuus epäilyttävät kuluttajia eniten.

Tärkeimpiä hankintasyitä ovat puolestaan ympäristöystävällisyys sekä pienemmät polttoainekustannukset.

– Kiinnostusta on etenkin ympäristönäkökulmasta, mutta toisaalta pohditaan, sopivatko vaihtoehtoiset voimanlähteet juuri omiin tarkoituksiin. Onko autolla riittävä kantama ja löytyykö latauspisteitä riittävästi, Kuuri tiivistää.

– Vaalien alla keskusteltiin paljon ympäristöystävällisemmistä autoista. Mielestäni pitäisi kuitenkin miettiä latausinfran saamista kuntoon, jotta se ei hidastaisi muihin käyttövoimiin siirtymistä, Kuuri toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: