Turvavyön veroinen parannus? EU valmistelee lakimuutosta, joka toisi automaattisen hätäjarrujärjestelmän pakolliseksi uusiin autoihin - Uutiset - Aamulehti

Turvavyön veroinen parannus? EU valmistelee lakimuutosta, joka toisi automaattisen hätäjarrujärjestelmän pakolliseksi uusiin autoihin

Automaattista hätäjarrutusta luonnehditaan yhdeksi autojen merkittävimmistä turvallisuusinnovaatioista. Sen uskotaan vähentävän esimerkiksi jalankulkuonnettomuuksia kymmenillä prosenteilla.

26.2.2019 18:24

EU valmistelee parhaillaan lakiuudistusta, joka tuo automaattisen hätäjarrutusjärjestelmän pakolliseksi uusiin henkilö- ja pakettiautoihin.

Hätäjarrutusjärjestelmä on ollut pakollinen uusille kaksi- ja kolmiakselisille kuorma- ja linja-autoille jo marraskuusta 2015 alkaen. Järjestelmän on arvioitu vähentävän jalankulkija- ja peräänajo-onnettomuuksia yli 40 prosentilla.

Automaattista hätäjarrutusta luonnehditaan autojen merkittävimmäksi turvallisuusinnovaatioksi sitten ajovakauden hallintajärjestelmän (ESC) ja turvavyön. Myös kuljettajaa avustava kaistanpitojärjestelmä on tulossa pakolliseksi varusteeksi uusiin henkilö- ja pakettiautoihin.

Henkilö-, paketti-, kuorma- ja linja-autoihin on lisäksi tulossa vakiovarusteiksi muun muassa alkolukkovalmius, kuljettajan vireystilaa tarkkaileva järjestelmä, peruutustutka, hätäjarrutuksen merkkivalo ja onnettomuustilanteiden tiedot tallettava järjestelmä.

Kuorma- ja linja-autoissa edellytetään erityisesti jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden havainnointia parantavaa kamera- ja sensoriteknologiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: