Näin helposti säästät autovakuutuksista satasia ja leikkaat veroasi – samaa kikkaa käyttää Autoliiton toimitusjohtaja - Uutiset - Aamulehti

Näin helposti säästät autovakuutuksista satasia ja leikkaat veroasi – samaa kikkaa käyttää Autoliiton toimitusjohtaja

Jos auton käyttöön tulee vähänkään pidempiä taukoja, kannattaa auto siirtää pois liikenteestä.

23.1.2019 8:31

Auton omistajien on maksettava ajoneuvoveroa. Maksettavan veron määrä vaihtelee suuresti.

Pienen, vaikkapa Renault Twingon kaltaisen bensa-auton verot ovat vuodessa vain 150 euron tietämillä. Kun polttoaine muuttuu dieseliksi ja auton koko kasvaa nousee hintakin rajusti.

Opelin dieselkäyttöisen tila-auton, Zafiran päästöt ovat selvästi suuremmat kuin bensakäyttöisellä Twingolla. Kun ajoneuvoveroon vielä leivotaan dieselistä perittävä käyttövoimavero, niin maksu nousee yli 600:aan euroon vuodessa.

Jos kyseessä on vaikkapa yli kymmenen vuotta vanha diesel, jonka päästöt ovat uutta mallia suuremmat, niin Opel Zafiran ajoneuvovero on 690 euroa vuodessa. Käyttövoimaveron osuus tästä on 440 euroa. Päivässä veroja kertyy siis melkein 1,9 euroa.

Tämän lisäksi autosta on maksettava vakuutusyhtiölle pakollinen liikennevakuutus. Monella on myös vapaaehtoinen kasko. Loppusumma verojen kanssa voi olla lähes kolme euroa päivässä.

Tätä laskua voi kuitenkin pienentää merkittävästi.

Jos auton käyttöön tulee vähänkään pidempiä taukoja, kannattaa auto siirtää pois liikenteestä. Se hoituu kätevästi netissä pankkitunnuksilla. Liikenteestä poistaminen maksaa viisi euroa, eli kun kyseessä on isompi auto, niin liikenteestä poisto kannattaa tehdä jo parin päivän ajaksi.

Malliautona toimivan vanhan Zafiran omistaja pääsee voiton puolelle jo kahden päivän jälkeen. Kymmenen päivän liikenteestä poisto tekee 24 euron säästön.

Helppoja liikenteestä poistoja tulee paljon, jos autoa ei tarvitse työmatkoihin, lasten kuljettamiseen tai kaupassa käyntiin.

–Siirrän auton aina vähänkin pidemmän lomamatkan ajaksi aina pois liikenteestä, sanoo autoilijoiden etujärjestön, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Hän laskee, että uuden dieselauton omistaja säästää helposti jopa satoja euroja vuodessa poistamalla silloin tällöin autonsa liikenteestä.

–Ajoneuvovero ja käyttövoimavero voivat olla tuhannen euroa vuodessa. Kun kyseessä on uusi auto, niin vakuutukset saattavat olla yli tuhat euroa. Siitä voi alkaa laskemaan yhden päivän säästöä.

Vuoden 2017 lopulla Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan 3 422 792 rekisteröityä henkilöautoa. Niistä 730 000 oli poistettu liikenteestä. Oletettavasti mukana on paljon muitakin kuin niin sanottuja kesäautoja.

–Uskon, että moni autoilija voisi hyödyntää tätä vielä tehokkaammin. Suurin haaste on, että muistaa ottaa auton takaisin liikenteeseen, ja että kaikki sitä käyttävät tietävät onko auto liikenteessä vai ei, sanoo Nieminen.

Tähän on helppo kehittää yksinkertaisia muistin apuja. Kuskin paikalle voi esimerkiksi laittaa punaisen lätkän, kun auto on poissa liikenteestä.

Tieto auton poistosta liikenteestä ja takaisin liikenteeseen ottamisesta päivittyy Traficomin sivuille 5–10 minuutissa. Auton voi siis ottaa liikennekäyttöön vaikkapa lentokentällä matkalaukkuja odottaessa.

Auton käyttöönotto ei maksa mitään. Kun auton käyttöä säätää, kannattaa kuitenkin muistaa, että pienin perittävä ajoneuvovero on 10 euroa. Esimerkkinä toimivalla Opel Zafiralla se tarkoittaa noin viiden päivänä veroja.

Tosin jos auton ottaa käyttöön vain yhdeksi päiväksi, tulee sekin halvemmaksi kuin auton pitäminen liikennekäytössä viisi päivää, mikäli sillä ei aja taas useaan päivään.

Tarkkojen kannattavuuden aikarajojen laskeminen edellyttää tarkkoja tietoja omasta ajoneuvoverosta ja vakuutuksista. Omat verotiedot löytyvät kätevästi Traficomin sivuilta.

On hyvä muistaa, että poliisi läiskäisi tuhannen euron sakot, jos se huomaa autoilijan ajavan liikenteestä poistetulla ajoneuvolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos