Tampereen ja Helsingin välillä voi pian liikkua ennennäkemättömän pitkiä rekkaletkoja – Jopa 200 metrin pituisille saattueiden testaamiseen tuli määräraha - Uutiset - Aamulehti

Tampereen ja Helsingin välillä voi pian liikkua ennennäkemättömän pitkiä rekkaletkoja – Näin paljon rahaa ja luontoa säästyisi

Yksi saattueajoa testanneista autonvalmistajista on Mercedes-Benz. Tavoitteena on, että samaan saattueeseen voisivat liittyä kaikki ajoneuvot merkistä riippumatta.

5.11.2018 6:42 | Päivitetty 5.11.2018 6:52

Kolmostiellä voi pian liikkua ennen näkemättömän pitkiä ajoneuvoyhdistelmiä ja -jonoja.

Pirkanmaan ely-keskukselle on myönnetty 300 000 euron EU-tuki raskaiden ajoneuvoyhdistelmien saattueajon (platooning) testaamiseksi.

Saattueiden muodostamista ja niissä ajamista kokeillaan Tampereen ja Helsingin välisellä moottoritiellä. Pirkanmaa tekee hankkeessa yhteistyötä Uudenmaan ely-keskuksen kanssa.

Hanke ajoittuu vuosille 2019–2021, ja sen rahoitus tarkentuu jatkossa.

Kolmesta viiteen autoa

Saattueajossa puoliperävaunu- tai täysperävaunullisista kuorma-autoista muodostetaan tielle jono, joka liikkuu pitkälti letkan ensimmäisen eli johtoauton muille autoille välittämän tiedon perusteella.

Jokaisessa ajoneuvoyhdistelmässä on yhä oma kuljettaja, mutta etäisyydet voivat olla tavanomaista lyhyemmät. Kaikki autot esimerkiksi jarruttavat ja kiihdyttävät samanaikaisesti.

–Letkassa olevien yhdistelmien määrä voisi olla vaikka 3–5, liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Harri Vitikka Pirkanmaan ely-keskuksesta visioi.

Jopa 34-metrisiä rekkoja

Viiden yhdistelmäajoneuvon saattueen pituus olisi toista sataa metriä.

Suomessa on lisäksi käynnissä hanke, jossa täysperävaunuyhdistelmän suurin sallittu pituus nousisi 25,50 metristä 34,5 metriin – siis yhdeksällä metrillä.

–Tavoite on, että letkan voisi muodostaa normaaleista yhden kontin puoliperävaunuista, mutta se toimisi samalla tavalla 34-metrisillekin yhdistelmille.

Polttoainetta säästyy

Saattueajotestissä haetaan kokemuksia letkan vaikutuksista tienpitoon ja liikenneturvallisuuteen.

Yksi selvitettävistä kysymyksistä on, miten rekkaletka voidaan tarpeen mukaan katkaista eritasoliittymien ramppien kohdalla eli miten auto voi erota jonosta tai liittyä siihen ajon aikana.

Saattueajossa liikkuvien kuljetusten lasketaan tuovan kuljetusyrittäjille 10–15 prosentin polttoainesäästöt. Päästöt pienenevät saman verran.

Robotit jonoon ja liikkeelle

Toistaiseksi toteutetuissa ja nyt suunnitellussa saattueajossa lopullinen vastuu ajamisesta jää kuljettajalle. Tulevaisuuden saattueisiin on hahmoteltu myös itsenäisesti kulkevia robottirekkoja.

Vitikan mukaan kuljetusliikkeet ovat jo ilmaisseet kiinnostusta pirkanmaalaiseen letkakokeiluun.

–Säästöt tulisivat siitä, että lähellä ajettaessa takana tulevan kulutus pienenee.

–Tulevaisuudessa takana olevien kuljettajien ajamista ei ehkä enää laskettaisi osaksi ajoaikaa, tai sitten autot kulkisivat täysin ilman kuljettajaa.

Laaja yhteistyö

Itämeren alueen saattueajohankkeessa on mukana 14 osanottajaa kahdeksasta maasta.

Projektia johtaa Hampurin satama, suomalainen partneri on Pirkanmaan ely-keskus.

Saattueajolla (platooning) kehitetään kaupan ja teollisuuden kuljetuksien ympäristöystävällisyyttä ja tehokkuutta.

Pirkanmaan elyn johtama WP3-työpaketti kulkee nimellä "Capacity building for sustainable last mile solutions".

Euroopassa tavoite on, että vuonna 2023 merkkiriippumattomat rekkasaattueet voivat ylittää valtioiden rajat moottoriteitä pitkin ilman eri toimenpiteitä.

Suomi on viime vuosina pyrkinyt aktiivisesti mukaan kansainväliseen platooning-yhteistyöhön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos