Tällainen on pian Suomessa valmistettava Mercedes-Benzin uusi A-sarja - Uutiset - Aamulehti

Auto juttelee, kertoo sään ja oppii kuljettajan kielen vivahteet – Tällainen on pian Suomessa valmistukseen tuleva uusi Mersu

Mercedesin uusi A-sarja tulee Suomessa myyntiin toukokuussa. Hinnat alkavat noin 31 650 eurosta. Oppiva ääniohjaus kuuluu vakiovarusteisiin.

17.4.2018 17:45

–Hey Mercedes!

–Hello. How can I help you?

Näin alkaa keskustelu, jonka voit käydä auton kanssa. Ensin tervehditään, sitten auto jo kysyykin mitä kuljettaja tahtoo.

Mercedes-Benzin uusittu A-sarja esitellään toukokuussa. Mallin valmistus Uudessakaupungissa alkaa vielä tänä vuonna.

Yksi A-Mersun uusista hienouksista on parannettu puheohjaus, joka tulee vakiovarusteena kaikkiin Suomessa myytäviin autoihin. Autolta voi kysellä muun muassa reittiohjeita, ravintolavinkkejä tai säätilaa sekä pyytää pieniä palveluksia:

–Can you open the roof, please?

Eli voitko avata katon, kuuluu etupenkiltä. Ja katso: lasikaton aurinkosuoja liukuu taakse kenenkään siihen käsin koskematta. Vau!

Katso videolta, miten A-sarjan Mersu reagoi Vehon lehdistöpäällikön pyyntöihin:

Rallienglantia, ei suomea

Ääniohjaus on osa uutta MBUX-nimistä käyttöjärjestelmää, joka tuo autoon tekoälyä ja verkottuneet yhteydet. Vastaavia järjestelmiä odotetaan jatkossa yhä useampaan perheautomalliin.

MBUX-toimintojen avulla ohjataan Mersun tietoviihdejärjestelmiä. Monet toiminnoista ovat käytettävissä joko puhetunnistuksen avulla tai perinteisesti kojelaudan laajakuvanäytön kautta.

Auto ymmärtää kaikkiaan 25 eri kieltä. Niiden joukossa ei toistaiseksi ole suomi, mutta ruotsilla jo pärjää – sekä "rallienglannilla", sillä puhetunnistus ei onneksi ole turhan tarkka oikeasta ääntämyksestä.

Ääniohjaus aktivoidaan ohjauspyörän oikean puolan puhenäppäimellä ja sanoilla "Hey Mercedes".

Mitä on rock?

Puheohjaus ymmärtää paitsi suoria käskyjä, myös epäsuoria vihjauksia tai toiveita.

Esimerkki: "I am cold" (minulla on kylmä) saa matkustamon lämpötilan nousemaan yhtä varmasti kuin suora käsky "temperature to 24 degrees" (lämpötila 24 asteeseen).

Ensikoeajolla auton puhetunnistuksen toimintalogiikka oli vielä puolin ja toisin hakusessa. Reitti- ja ravintolavinkit löytyivät englanniksi helposti, mutta esimerkiksi äänentoiston ohjaus osoittautui vaivalloiseksi.

Auto ei tunnistanut sanoja "rock" tai "jazz", mutta poppia sentään löytyi. Myöskään haku esittäjän nimen perusteella (Dire Straits, Madonna) ei ottanut onnistuakseen.

Hauskin oli auton vastaus kysymykseen "how are you" eli kuinka menee. Mercedes totesi voivansa mainiosti, mutta "olo tuntuisi ehkä vieläkin paremmalta, jos minulla olisi tunteet".

Ääniohjauksen vaihtoehtona on perinteinen laajakuvanäyttö, jonka valikoista auton eri tietoviihdejärjestelmät löytyvät.

Oppiva järjestelmä

On hyvä muistaa, että auto on täsmälleen niin "älykäs" kuin se on opetettu olemaan.

Auton kommunikointikyvyt perustuvat koneoppimiseen, jonka edellytykset paranevat koko ajan. Mercedesin pyrkimyksenä on luoda samalla uusi tunneyhteys auton ja omistajan välille.

Ääniohjaus on oppivaa mallia, joten se kykenee omaksumaan kuljettajan itse käyttämiä sanoja, kieltä ja vivahteita.

MBUX-järjestelmän on lisäksi luvassa jatkuvia valmistajan tuottamia päivityksiä ja uutta sisältöä auton elinkaaren aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos