Tältä vuosi 1918 näyttää väreissä: Aamulehti julkaisee viisi pysäyttävää kuvaa - Uutiset - Aamulehti

Tältä vuosi 1918 näyttää väreissä: Aamulehti julkaisee viisi pysäyttävää kuvaa – "Menneisyys herää uudella tavalla eloon"

Vuoden 1918 valokuvat heräävät uudella tavalla eloon, kun ne näkee väreissä. Tämä kuva on Punaisen ristin kenttäsairaalasta. Kuvan väritys: Jussi Luostarinen­

15.4.2018 9:00

Sisällissota ravisteli Suomea sata vuotta sitten. Vuoden 1918 tapahtumat voivat nykyihmisestä tuntua kaukaisilta, koska niitä katsotaan useimmiten mustavalkoisten valokuvien kautta.

Miltä tapahtumat näyttäisivät väreissä?

Aamulehti julkaisee tulevalla viikolla viisi historiallisesti merkittävää valokuvaa vuodelta 1918 väritettyinä. Tarkoituksena on tehdä historiaa uudella tavalla eläväksi. Kuvista neljä on otettu Tampereella. Yhden kuvauspaikka on arvoitus.

Katso sarjan ennakkovideolta ensimmäinen kuvapari ja tutkija Antti Liuttusen johdatus aiheeseen:

Alkuperäiset mustavalkokuvat ovat peräisin Museokeskus Vapriikin arkistosta. Ne on väritetty kuvankäsittelyohjelmilla.

Vapriikin tutkija Antti Liuttunen pitää väritettyjä kuvia mielenkiintoisina.

–Vaikka nämä sisällissotakuvat ovat hyvin tuttuja ja niitä on tullut vuosien saatossa tullut katseltua monelta kantilta, niin kyllähän väritetyt valokuvat herättävät historian ja menneisyyden ihan uudella tavalla eloon. Itse kuulun sukupolveen, joka on tottunut ajattelemaan historiaa harmaan sävyissä, Liuttunen sanoo.

Vapriikin tutkija Antti Liuttunen pitelee käsissään sotasairaalassa otettua, väritettyä valokuvaa.­

Kuvat väritti Aamulehden pyynnöstä helsinkiläinen Jussi Luostarinen, joka harrastaa vanhojen kuvien värittämistä. Hän on harrastanut kuvankäsittelyä pitkään ja on kiinnostunut erityisesti sotahistoriasta.

Luostarinen on aiemmin värittänyt ja julkaissut lähes sata kuvaa sosiaalisessa mediassa.

–Tässä työssä kiehtoo se, että tavallaan pääsee kuvan tapahtumien keskelle. Samalla mustavalkokuvassa piilossa olleet yksityiskohdat tulevat hienosti esiin ja kuva saa värityksen jälkeen tavallaan uuden elämän, Luostarinen sanoo.

Jussi Luostarinen harrastaa vanhojen valokuvien värittämistä.­

Värityksessä mustavalkokuva korjataan ja väritetään digitaalisesti käyttäen erilaisia kuvankäsittelyohjelmia. Värittäminen eli digitaalinen maalaaminen on tarkkaa käsityötä. Se vaatii myös runsaasti taustatutkimuksen tekoa. Väritykseen liittyy väistämättä aina jonkin verran myös tulkintaa.

–Valokuviahan on väritetty niin kauan kuin valokuvaus tekniikkana on ollut olemassa. Se oli hyvin suosittukin tapa siihen asti, kun värifilmi alkoi yleistyä. Eli tässä on palattu valokuvauksen alkuaikoihin, tutkija Antti Liuttunen sanoo.

Vuoden 1918 kuvista paljastui värityksen myötä kiinnostavia yksityiskohtia. Esimerkiksi eräässä tunnetussa kuvassa Keskustorilla sijaitsevan talon katolla liehuu lippu, jota mustavalkokuvassa voisi luulla Suomen lipuksi. Väritetty kuva paljastaa historiallisen totuuden: kyseessä on Ruotsin lippu. Siniristilippua ei ollut vielä kuvaa otettaessa vahvistettu Suomen lipuksi. Ruotsin lippu oli vedetty Sumeliuksen talon lipputankoon mielenkiintoisista syistä, jotka avataan juttusarjassa.

Kaikista viidestä kuvasta julkaistaan mustavalkoiset ja väritetyt versiot Aamulehden verkkosivuilla ensi viikolla. Antti Liuttunen avaa kuvien taustoja videolla. Jutut ilmestyvät maanantaista perjantaihin aamuisin kello 8.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?