Vuosi 1918 väreissä: Kuvaaja ikuisti järkyttävän näkymän Tampereen Hämeensillalla taistelujen päätyttyä - Uutiset - Aamulehti

Vuosi 1918 väreissä: Kuvaaja ikuisti järkyttävän näkymän Tampereen Hämeensillalla taistelujen päätyttyä

Tältä näytti Tampereen Hämeensillalla taistelujen päätyttyä vuonna 1918. Kuvan väritys: Jussi Luostarinen­

18.4.2018 8:00

Sisällissodan taistelut Tampereen keskustassa päättyivät 5. huhtikuuta 1918. Tämä kuva on otettu hyvin pian sen jälkeen.

Tampereen Hämeensilta keväällä 1918.­

Kuvan väritys: Jussi Luostarinen­

Museokeskus Vapriikin tutkija Antti Liuttunen kertoo, että kuva kuuluu noin 30 negatiivin sarjaan, jossa on mukana monia sisällissodan tunnetuimpia valokuvia.

–Kuvaajan henkilöllisyys oli pitkään epäselvä, mutta nykyään voidaan sanoa melko varmasti, että kuvat on ottanut rautatievirkailija nimeltä Oscar Sundberg. Hän otti ne todennäköisesti yhden ainoan päivän aikana liikkuessaan keskustassa taistelujen päättymisen jälkeen, Liuttunen kertoo.

Kuvassa huomio kiinnittyy kadulla makaaviin kuolleisiin hevosiin. Näkymä oli Liuttusen mukaan järkyttävä myös vuoden 1918 maailmassa.

–Taisteluissa kuoli paljon hevosia. Jos lukee aikalaiskuvauksia, niin monien mielestä kuolleet hevoset olivat vähintään yhtä järkyttäviä kuin kuolleet ihmiset. Senkin ajan ihmisillä oli läheinen suhde hevosiinsa, Liuttunen sanoo.

Kuvassa on mielenkiintoisia yksityiskohtia. Esimerkiksi Hämeensilta on täysin erilainen kuin nykyinen silta. Kuvassa näkyvä reki taas kytkeytyy punaisten suunnitelmaan räjäyttää Tammerkosken sillat.

Tutkija Antti Liuttunen avaa kuvan taustaa ja yksityiskohtia videolla:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?