Vuosi 1918 väreissä: Kuva sotasairaalasta Tampereelta yllättää - Uutiset - Aamulehti

Vuosi 1918 väreissä: Kuva sotasairaalasta Tampereelta yllättää – ei pelkkää synkkyyttä, mitä onkaan pöydillä?

Valokuva on otettu Punaisen ristin sairaalassa Tampereella vuonna 1918. Katso alta väritetty versio.­

16.4.2018 8:07

Vuoden 1918 sotasairaala ei ollut harmaa ja väritön paikka, vaikka niin voisi sisällissodan mustavalkokuvia katsomalla luulla.

Aamulehden teettämä väritetty versio yllä olevasta Pyynikin koululla otetusta kuvasta tuo esiin haavoittuneiden pöydillä hehkuvat kukat.

Väritetyssä kuvassa sairaalahuoneesta nousee esiin mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kuvan väritys: Jussi Luostarinen­

Kuva on otettu Punaisen ristin sairaalassa Pyynikin koululla eli silloisella tyttölyseolla, joka sijaitsee Satamakadun ja Hämeenpuiston kulmauksessa. Punaisella ristillä oli Tampereella viisi sairaalaa, joissa hoidettiin sekä punaisia että valkoisia haavoittuneita.

Museokeskus Vapriikin tutkija Antti Liuttunen sanoo, että väritetyssä kuvassa pöydille tuodut kukat erottuvat eri tavalla kuin mustavalkokuvassa. Yhdellä pöydällä näkyy olevan viinapullo. Lattialla on kenkiä ja seinällä lämpömittari.

Väritetyssä kuvassa myös ihmisten kasvonpiirteet tulevat aiempaa elävämmin esiin.

Museokeskus Vapriikin tutkija Antti Liuttunen avaa kuvan historiallista taustaa ja mielenkiintoisia yksityiskohtia videolla:

Aamulehti julkaisee tällä viikolla viisi historiallisesti merkittävää valokuvaa vuodelta 1918 väritettyinä. Tarkoituksena on tehdä historiaa uudella tavalla eläväksi. Kuvista neljä on otettu Tampereella. Yhden kuvauspaikka on arvoitus.

Sarjan seuraava osa ilmestyy tiistaiaamuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?