Historioitsija Teemu Keskisarja pamautti Niinistön edessä: Tämä oli vuoden 1918 pahin rikos - Uutiset - Aamulehti

Historioitsija Teemu Keskisarja pamautti Niinistön edessä: Tämä oli vuoden 1918 pahin rikos – "Peruste töhriä Mannerheim-patsas ja virtsata Svinhufvudin haudalle"

"Punaisetkin kaatuivat vapauden puolesta. Eivät Kalevankankaan puolustajat tietenkään taistelleet Stalinin terrorin tai Maon miljoonamurhien puolesta. He taistelivat oman henkilökohtaisen ja yhteisöllisen aatteensa, vapauden, puolesta", luennoi historioitsija Teemu Keskisarja presidentti Sauli Niinistölle Vapriikissa. Keskisarja pitää vuoden 1918 tapahtumia vapaussotana. Vapaussota-nimeä on käytetty Niinistön suvussa.­

5.4.2018 10:10

Historioitsija Teemu Keskisarja piti eilen keskiviikkona Tampereella luennon vuoden 1918 tapahtumista. Luentoa seurasi museokeskus Vapriikin täyden auditorion eturivissä presidentti Sauli Niinistö.

Värikkäässä ja suorasukaisessa luennossa Keskisarja kommentoi sisällissodan syitä ja tapahtumia, kuten teloituksia ja vankileirejä. Keskisarja nosti vankileirien "kansanmurhan" esille erityisen raskauttavana.

Katso videolta, miten Keskisarja kuvaili vankileirien tapahtumia:

–8 300 teloitettua punaista ei ole mielestäni mitenkään pöyristyttävä rikos suhteessa toiseen vielä pahempaan. Jos jotkut tänä vuonna tuntevat tarvetta töhriä Mannerheimin patsasta tai virtsata Svinhufvudin haudalle, niin ei teloitusten takia vaan vankileirien kansanmurhan takia siihen on perusteita, Keskisarja sanoi.

Mannerheimin patsas sijaitsee kalliolla Leinolassa Itä-Tampereella.­

–Vankileireillä kuoli 14 000-15 000 suomalaista tutkintavankeina. Ihan käsittämätön sananmukainen oikeusmurha meidän legalistisen perinteemme valossa, Keskisarja kuvaili.

Tampereen Leinolassa sijaitseva Mannerheimin patsas on töhritty useita kertoja. Patsas seisoo kalliolla, jolta käsin Mannerheimin kerrotaan seuranneen Tampereen valtausta sisällissodassa.

Näin Mannerheim-patsasta töhrittiin vuonna 2016.­

Vuonna 2012 Mannerheimin selkään kirjoitettiin "lahtari".­

Keskisarjan luennon otsikko oli ”Mitä Tampereella oikeasti tapahtui vuonna 1918?”. Luento kuului presidentti Niinistön Tampereen-vierailun ohjelmaan. Niinistö piti myös oman luennon yliopistolla ja tutustui Vapriikin Tampere 1918 -näyttelyyn.

Katso Keskisarjan koko luento videolta:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?