Sairaalan röntgenlaite voi kiinnostaa rikollisia – Näin se saattaa olla vaaraksi väärissä käsissä - Uutiset - Aamulehti

Sairaalan röntgenlaite voi kiinnostaa rikollisia – Näin se saattaa olla vaaraksi väärissä käsissä

Pahimmillaan ihmisiä yritettäisiin vahingoittaa säteilylähteellä tai radioaktiivista ainetta levitettäisiin tarkoituksella. Säteilyturvakeskuksen mukaan varkaustapaukset ovat kuitenkin harvinaisia, eikä voro yleensä edes tiedä, mitä tuli anastettua.

Siirrettävä röntgenlaite HUS, Meilahden sairaala

6.8.2019 6:00

Terveydenhuollossa ja teollisuudessa käytettävät säteilylähteet saattavat houkutella rikollisia.

Jos laitteita joutuisi vääriin käsiin, niitä voitaisiin pahimmillaan käyttää ihmisten vahingoittamiseen tai sillä uhkaamiseen.

– Teoriassa säteilylähteellä voitaisiin altistaa kohdetta säteilylle tai radioaktiivista ainetta voitaisiin levittää, sanoo tarkastaja Tuomas Siru Säteilyturvakeskuksesta (Stuk).

Stuk on juuri julkaissut säteilylähteiden käyttäjille oppaan, joka keskittyy suojautumiseen mahdollisilta laittomuuksilta.

Käyttö vahingoittamiseen vaatisi tietämystä

Käytännössä säteilylähteen anastamisen aiheuttama psykologinen vaikutus olisi useimmissa tapauksissa suurempi kuin todellinen säteilyn aiheuttama vaara.

Riittävän suuren säteilylähteen kohdalla ei tarkoituksella aiheutettua säteilyvaaraakaan voi riskinarvioissa sulkea kokonaan pois.

Paljon todennäköisemmin rikolliset tavoittelisivat silti säteilylähteistä taloudellista hyötyä. Mustan pörssin lisäksi esimerkiksi läpivalaisulaitteita voitaisiin käyttää sellaisenaan tukemaan muuta rikollista toimintaa.

– Käyttö vahingoittamistarkoitukseen vaatisi huomattavaa tietämystä, Siru huomauttaa.

Valvonta kattaa koko elinkaaren

Suomessa säteilylähteiden valvonta on erittäin tiukkaa, ja siksi lähteiden joutuminen vääriin käsiin on hyvin epätodennäköistä.

– Säteilylähteitä valvotaan niin sanotusti kehdosta hautaan, läpi elinkaaren.

Rikollisten riski on kuitenkin aina olemassa, ja Stukin mukaan säteilylähteiden käyttäjät eivät ole aina ottaneet sitä riittävästi huomioon.

Kun säteilysuojelun tarkoitus on suojata ihmistä säteilyn haittavaikutuksilta, tarvitaan laittomuuksilta suojautumiseksi lisäksi "tavallisempia" turvajärjestelyjä kulunvalvonnasta fyysisiin esteisiin.

Näiden välillä joudutaan toisinaan tasapainoilemaan, sillä esimerkiksi säteilylähteestä kertovat pakolliset merkinnät saattavat huonosti aseteltuina jopa houkutella lainvastaiseen toimintaan.

Suurin riski liikuteltavissa laitteissa

Suuret ja kiinteät säteilylähteet, kuten esimerkiksi sairaaloiden suuret sädehoito- ja röntgenlaitteet, ovat jo fyysisistä syistä paremmassa suojassa rikollisilta kuin kuljetettavat laitteet.

Myös teollisuudessa on käytössä niin kiinteitä kuin eri käyttökohteiden välillä siirrettäviä säteilylähteitä. Niitä käytetään esimerkiksi läpivalaisuun tai erilaisiin mittauksiin ja analyyseihin.

– Liikuteltavalla laitteella on aina suurempi riski joutua väärille teille kiinteästi asennettuun tai massaltaan raskaaseen laitteeseen verrattuna, Siru huomauttaa.

Tiukimmat vaatimukset turvajärjestelyissä koskevatkin korkea-aktiivisia, mukana kuljetettavia säteilylähteitä. Oppaan mukaan sellaisia ovat esimerkiksi erilaiset gammasäteilyttimet ja röntgenradiografialaitteet.

Sairaalassa asia huomioidaan

Ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) laittomuuksien mahdollisuus on huomioitu käytännön työssä säteilyturvallisuuden rinnalla, vakuuttaa HUS:n ylifyysikko Outi Sipilä.

Hän huomauttaa, että Stuk:n myöntämä turvallisuuslupa sisältää määräyksiä turvajärjestelyistä säteilylähteen käytön ja varastoinnin aikana. Lupaan liittyy kirjanpitovelvollisuus ja säännölliset tarkastukset.

Määräyksissä on huomioitu muun muassa jokaisen säteilylähteen aktiivisuus, puoliintumisaika, säteilylaji ja säteilyn energia.

– Ne kaikki vaikuttavat siihen, miten vaarallinen lähde olisi väärin käytettynä, Sipilä toteaa.

Useimmiten kyseessä on "vahinko"

Todettuja säteilylähteiden varkaustapauksia on Suomesta vain muutama, eikä Sirun tiedossa ole ainuttakaan, jossa tarkoituksena olisi ollut anastaa nimenomaan säteilylähde.

Edellinen tiedossa oleva tapaus on kolmen vuoden takaa, jolloin varkaiden matkaan lähti kaksi pulssimaista röntgensäteilyä lähettävää läpivalaisulaitetta. Laitteet saatiin lopulta palautettua omistajalleen.

– Joskus rikollisten matkaan on lähtenyt esimerkiksi alkuaineen tunnistamiseen käytettävä analyysiröntgenlaite autovarkauden yhteydessä.

Yleensä kyse onkin pikemminkin vahingosta.

– Useimmiten voro ei tiedä, mitä on napannut mukaansa, Siru sanoo.

Uusi opas liittyy lainmuutokseen

Viime joulukuussa voimaan astunut uusi säteilylaki täsmensi säteilylähteiden luvanhaltijoita koskevia vastuita.

Stukin uudessa "Säteilylähteiden turvajärjestelyt" -oppaassa neuvotaan käytännön tapoja toteuttaa uudet lain vaatimukset myös turvajärjestelyissä.

Lisäksi oppaassa on ohjeita siitä, miten turvallisuutta ja turvajärjestelyjä voidaan parantaa myös määräyksiä pidemmälle.

Opas perustuu muun muassa kansallisen turvallisuusauditoinnin kriteereihin, Finanssialan fyysisen turvallisuuden ohjeisiin sekä Stukin tarkastuksissa kertyneeseen kokemukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut