Syytön mies pidätettiin ja kuljetettiin Tampereelle - Uutiset - Aamulehti

Syytön mies pidätettiin ja kuljetettiin Tampereelle – Hovioikeus kumosi pirkanmaalaisen rikoskomisarion rangaistuksen vapaudenriistosta

Rikoskomisario teki pidätyspäätöksen vapaapäivänään yhden puhelinsoiton perustella näkemättä yhtään asiaan liittyvää asiakirjaa.

Turun hovioikeus antoi tuomion asiasta 2. huhtikuuta.

5.4.2019 13:25 | Päivitetty 6.4.2019 19:28

Aamulehti

Turun hovioikeus on jättänyt tuomitsematta rangaistukseen pirkanmaalaisen rikoskomisarion, jolle Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi 30 päiväsakkoa marraskuussa 2017. Käräjäoikeus tuomitsi hänelle tuolloin tuottamuksellisesta vapaudenriistosta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden yhteensä 1 260 euron sakot.

Lisäksi rikoskomisario velvoitettiin korvaamaan todistelukustannukset ja uhrin oikeudenkäyntikulut.

Turun hovioikeuden 2. huhtikuuta antaman tuomion mukaan rikoskomisario jätetään tuomitsematta ja sakkorangaistus poistetaan. Hänet vapautetaan myös velvollisuudesta korvata valtiolle todistelukustannuksia.

Pidätettyä epäiltiin vuokratun auton myymisestä

Oikeuskäsittely liittyy toukokuun 2015 tapahtumiin.

Helsinkiläinen mies otettiin kiinni lauantaina 23. toukokuuta kotonaan Helsingissä ja kuulusteltiin poliisilaitoksella. Miestä epäiltiin noin viikkoa aiemmin Nokialla tapahtuneesta rikoksesta, jossa hänen nimellään vuokrattu matkailuauto myytiin luvatta eteenpäin.

Helsinkiläismies kiisti heti kuulusteluissa tietävänsä mitään matkailuauton vuokraamisesta tai myymisestä. Mies kertoi, että vuonna 2010 tai 2011 häneltä oli varastettu henkilötiedot ja niitä oli käytetty väärin. Hän kertoi myös saaneensa asiaa koskevan kirjeen kotiinsa aiemmin samana vuonna. Identiteettivarkaus oli kirjattu poliisin tietojärjestelmään alkuvuodesta 2015. Mies kertoi olevansa työssä käyvä ihminen.

Kuulustelun jälkeen mies pidätettiin pirkanmaalaisen rikoskomisarion päätöksellä. Sunnuntaina mies siirrettiin Helsingistä Tampereelle, jossa hänet kuulusteltiin maanantaina, minkä jälkeen hänet vapautettiin. Miestä ei enää epäilty rikoksesta. Hän sai vapaudenmenetyksen johdosta korvausta 400 euroa valtionkonttorilta. Matkailuauton todellista vuokraajaa ei saatu selville.

Rikoskomisario teki pidätyspäätöksen vapaapäivänään

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan rikoskomisario teki pidätyspäätöksen vapaapäivänään yhden puhelinsoiton perustella näkemättä yhtään asiaan liittyvää asiakirjaa. Oikeus katsoi, että pidätyshetkellä ei ollut todennäköisiä syitä epäillä helsinkiläismiestä petoksesta ja väärennyksestä.

Käräjäoikeus muistutti, että rikoskomisarion ei olisi tarvinnut tehdä töitä viikonloppuvapaalla ollessaan. Hän olisi voinut kehottaa hänelle soittanutta poliisia olemaan yhteydessä päivystävään komisarioon. Toinen vaihtoehto olisi ollut mennä poliisiasemalle ja perehtyä tapaukseen tarkemmin. Mikäli tämäkään ei olisi ollut mahdollista, rikoskomisarion olisi pitänyt jättää pidätyspäätös tekemättä.

Käräjäoikeus huomautti, että poliisin virkavelvollisuuksin kuuluu perehtyä huolellisesti sekä syyllisyyden puolesta että sitä vasaan puhuviin seikkoihin, kun arvioidaan pidätysperusteita.

Hovioikeuden mukaan toimintatapa johtui esitutkinnan ruuhkasta

Rikoskomisario valitti käräjäoikeuden tuomiosta Turun hovioikeuteen. Hän vaati rangaistuksesta ja kaikesta korvausvelvollisuudesta vapauttamista. Komisario perusteli vaatimustaan sillä, ettei hänen menettelynsä ollut oikeudenvastaista eikä se ollut osoittanut huolimattomuutta.

Pidättäminen oli komisarion mukaan lisäselvityksien vuoksi erittäin tärkeää. Kiinniottaminen tapahtui viikonloppuna, jolloin tutkinnalla ei ollut komisarion mukaan ajallisia mahdollisuuksia edetä merkittävästi.

Hovioikeuden mukaan rikoskomisario oli toiminut pidättämismääräystä antaessaan yleisesti käytössä olleen toimintatavan mukaisesti, ja toimintapa oli ainakin osittain johtunut poliisilaitoksen resursseihin nähden suurista asiamääristä esitutkinnassa. Hovioikeuden mukaan näiden seikkojen voidaan katsoa vaikuttaneen merkittävästi komisarion toimintaan hänen syyllistyessään tekoihin. Hovioikeuden mukaan asiassa oli perusteet jättää komisario rangaistukseen tuomitsematta.

Hovioikeus alensi rikoskomisarion korvausvelvollisuutta syyttömänä pidätetyn miehen oikeudenkäyntikuluista 4 985,64 euroon. Käräjäoikeus oli tuominnut komisarion korvaamaan 6 647,52 euron kulut.

Hovioikeus velvoitti rikoskomisarion maksamaan pidätetyn hovioikeudessa syntyneistä oikeudenkäyntikuluista 2 500,60 euroa.

Korjaus 5.4. kello 18.39: Hovioikeus ei kumonnut vapaudenriistotuomiota vaan rangaistuksen vapaudenriistosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos