Rautalammin kalojen joukkokuolema yhä mysteeri – Asiantuntija epäilee usean seikan muodostaneen tappavan yhdistelmän - Uutiset - Aamulehti

Rautalammin kalojen joukkokuolema yhä mysteeri – Asiantuntija epäilee usean seikan muodostaneen tappavan yhdistelmän

Rautalammin kalakuolemiin ei ole vielä löytynyt selkeää syytä.

Kalojen joukkokuolema on ihmetyttänyt Rautalammilla. Kuva lauantailta.

5.8.2019 16:46

Viime viikolla Rautalampi-järvestä kuolleina löytyneiden kalojen kuolinsyy ei selvinnyt maanantaina saaduista tutkimustuloksista.

– Ei siihen ole selvää syytä. Edellisenä viikonloppuna oli ollut todella lämmin vesi järvessä ja myös järven happamuus oli noussut leväkukintojen myötä. On ollut voimakas kukinto ja leväpitoisuudet olivat korkeat, mutta sekään ei ole mitenkään tavatonta, sanoo Pohjois-Savon Ely-keskuksen hydrobiologi Veli-Matti Vallinkoski.

Lämpimän viikonlopun jälkeen veden lämpötila oli viilentynyt ja happitilannekin oli ollut hyvä siinä vaiheessa, kun kaloja alkoi löytyä kuolleina rannoille huuhtoutuneena.

– Joitakin tuloksia on vielä analysoimatta, sanoo Vallinkoski.

Maanantaina pidettiin viranomaispalaveri poliisin, kunnan, Pohjois-Savon Ely-keskuksen ja Ruokaviraston eli entisen Eviran edustajien kesken.

Poliisille on kirjattu perjantai-iltapäivällä viranomaistietojen pohjalta rikosilmoitus epäillystä ympäristön turmelemisesta, joka liittyy Rautalammista todettuihin kalakuolemiin. Poliisilla ei ole kalakuolemista ainakaan tässä vaiheessa rikosepäilyä.

– Viranomaisten taikka poliisin tietoon ei ole myöskään tullut esille sellaista seikkaa, joka tukisi suoraan sitä, että asiassa olisi syytä epäillä jotakin rikosta, poliisi tiedotti maanantaina.

Kaloja ja kalalauttoja alkoi löytyä enenevässä määrin viime torstaina.

Kalaa oli maanantaina vielä runsaasti huuhtoutuneena Rautalampi-järven rannoille.

Erittäin matala järvi

Pohjois-Savon Ely-keskuksen hydrobiologi Veli-Matti Vallinkoski arveli aiemmin, että syynä voi olla monen tekijän yhteissumma.

– Järvi on pieni ja erittäin matala ja siinä on vain pari syvempää kohtaa. Voi olla, että erittäin kuuma lämpötila, hapen puute ja ilmeisesti jossakin vaiheessa olleet leväkukinnot ovat yhdessä tehneet oloista hankalat kalastolle.

Levä kuluttaa myös happea järvestä. Toisaalta järvessä on ennenkin ollut levää eikä järven kalakanta ole koskaan muutoinkaan reagoinut tällä tavoin.

– Tälle järvelle on tyypillistä, että se menee lopputalvesta hapettomaksi ja joskus elokuussakin, mutta kalakuolemia ei ole aiemmin ollut, sanoo Vallinkoski.

– Uudenlainen ilmiö tälle järvelle.

Pohjois-Savon Ely-keskuksen hydrobiologi Veli-Matti Vallinkoski tutkii Rautalampi-järveä maanantaina.

Pohjois-Savon Ely-keskuksen hydrobiologi Veli-Matti Vallinkoski tutkii Rautalampi-järveä maanantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: