Eläinlääkäri Kati Tuomola alkoi tutkia tarkasti ravihevosten suita ja löysi ikävän yllätyksen: Neljällä viidestä hevosesta oli vaurioita suussa – suun terveyttä on tutkittu entuudestaan hyvin vähän

Tuoreen tutkimuksen mukaan vauriot ravihevosten suissa kuolainten vaikutusalueella ovat tiedettyä tai kuviteltua yleisempiä.

Kati Tuomola asuu Kiikoisissa vanhalla maatilalla. Hän tekee kiertävää hevoseläinlääkärityötä 100 kilometrin säteellä Satakunnan ja Pirkanmaan alueilla.

25.7.2019 19:56

Kuka?

Kati Tuomola

Hevosten hoitoon keskittynyt eläinlääkäri ja tohtorikoulutettava Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.

Syntyi vuonna 1973 Köyliössä, jossa vietti lapsuutensa.

Valmistui eläinlääkäriksi ja eläinlääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 2005. Harrastanut hevosten hoitoa 12-vuotiaasta asti.

Asuu Kiikoisten Kuorsumaassa miehensä Jarno Mäenpään kanssa tämän vanhalla kotitilalla.

Julkaisi äskettäin porilaisen Nina Mäki-Kihniän ja Helsingin yliopiston tutkijoiden Minna Kujala-Wirthin, Anna Mykkäsen ja Anna Valrosin kanssa tieteellisen artikkelin ravihevosten suuvaurioista Frontiers in Veterinary Science -lehdessä.

Paljon liikkuvien hevosten jalat ja kaviot joutuvat herkästi kovalle kulutukselle. Ravihevosten suun terveys sen sijaan on vähemmän tunnettu ja puhuttu asia.

Kiikoislainen eläinlääkäri Kati Tuomola on kiertänyt vuodesta 2006 lähtien raveissa kilpailueläinlääkärinä. Kilpailuissa eläinlääkäri keskittyy tarkastamaan hevosten kuntoa ja varusteita jokseenkin yleisluontoisesti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut