Äitiyspakkaus 2019 on julkaistu – tänä vuonna painotetaan laatua aiempaa enemmän - Uutiset - Aamulehti

63 hyödyllistä tuotetta vauvaperheelle – Tässä on uusi äitiyspakkaus

Finnwatch löysi tammikuussa vakavia puutteita pakkauksen 12 tuotteen takaa. Sen mukaan suuri osa Kelan äitiyspakkauksen tuotteista teetetään Kiinan ja Pakistanin kaltaisissa halpatyömaissa. Pirkkalalaisen PikkuSet-merkin tuotteet äitiyspakkauksessa valmistetaan Portugalissa ja Italiassa.

Äitiyspakkaus sisältää 63 erilaista tuotetta. Tuotteiden kuosti vaihtelevat vuosittain. Tänä vuonna vallitseva väri on harmaa.­

28.3.2019 10:43 | Päivitetty 28.3.2019 13:53

Vuoden 2019 äitiyspakkaus on julkistettu. Kela kertoo, että äitiyspakkauksen tuotteiden valinnassa kiinnitettiin nyt huomiota erityisesti tuotteiden laatuun.

Kelan mukaan tämän vuoden pakkauksen kilpailutuksessa laatua painotettiin 70 prosenttia ja hintaa 30 prosenttia, kun edellisinä vuosina laadun painotus on ollut 50 prosenttia ja hinnan 50 prosenttia. Näin Kela vastasi kritiikkiin, jonka kansalaisjärjestö Finnwatch esitti tammikuussa.

Finnwatchin mukaan suuri osa Kelan äitiyspakkauksen tuotteista teetetään Kiinan ja Pakistanin kaltaisissa halpatyömaissa. Tuotteiden takaa löytyy järjestön mukaan vakavia työelämän oikeuksien loukkauksia kuten laittomia ylitöitä, elämiseen riittämättömiä palkkoja ja työturvallisuuspuutteita.

– Kela kehittää vastuullisuuden kriteerejä edelleen tuleviin kilpailutuksiin ja selvittää erilaisia mahdollisuuksia tehdä äitiyspakkauksesta vastuullisempi ja ekologisempi. Kehitämme äitiyspakkausta jatkuvasti, kertoo Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen tiedotteessa.

Äitiyspakkauksen laatikko toimii ensisänkynä. ­

PikkuSet valmistetaan Euroopassa

Vaatteita äitiyspakkaukseen toimittava pirkkalalainen Black Moda -yritys pystyi Kelan laatua korostavan päätöksen takia siirtämään vaatteidensa tuotannon Intiasta Portugaliin.

Lue lisää:"Yrittäjyys on repinyt ja yhdistänyt perhettämme" – pirkanmaalainen Black Moda pyörittää puuvillatehdasta Portugalissa, mutta tunnetaan Suomessa äitiyspakkauksen potkuhousuista

Tämän vuoden äitiyspakkauksessa Black Modan PikkuSet-merkin tuotteita on seitsemän. Niistä kuusi valmistetaan Portugalissa. Äitiyspakkauksen sukat valmistetaan Italiassa.

– Välillä valmistutimme äitiyspakkauksen tuotteet Intiassa. Nyt olemme voineet palata äitiyspakkauksen tuotteiden osalta jälleen omaan tuotantoon. Tämän mahdollistaa Kelan hankintapolitiikan muutos, jossa painotetaan enemmän laatua kuin hintaa, Black Modan toimitusjohtaja Marko Keski-Vähälä kertoo yrityksen tiedoteessa.

Black Moda on toimittanut tuotteita äitiyspakkaukseen kymmenen vuoden ajan. Tuotteiden määrä on vaihdellut pakkauksesta riippuen yhdestä yhdeksään.

Vakavia puutteita 12 tuotteessa

Finnwatch löysi selvityksessään vakavia puutteita pakkauksen 12 tuotteen takaa. Kela sai moitteita tuotannon vastuullisuuden sivuuttavista kilpailutuskriteereistä, jotka korostavat halvinta hintaa.

Kela ilmoittikin heti samana päivänä tammikuussa, että se aikoo parantaa pakkauksien hankintojen sosiaalista vastuuta.

– Äitiyspakkaukseen tuotteita tarjoavan yrityksen on vakuutettava, että tuotteita valmistavat työntekijät täyttävät Kansainvälisen työjärjestön (ILO) yleissopimuksen vähimmäisikää koskevat määräykset. Ilman vakuutusta tuotteen tarjoajaa ei hyväksytä mukaan kilpailutukseen, Kela viestitti silloin.

STT uutisoi torstaina, että pakkauksen suunnittelun ja kilpailutuksen aikajänne on niin pitkä, että vielä tämän vuoden pakettiin linjan terävöitys ei ole ehtinyt juuri vaikuttaa.

– Muutokset näkyvät paremmin tulevina vuosina, vuoden 2020 pakkauksesta alkaen, Kelassa vastuullisuustyötä koordinoiva Petra Elomaa sanoi STT:lle.

Äitiyspakkaus sisältää myös suositun makuupussin. Tänä vuonna makuupussin kuosissa on metsän eläimiä, kuten karhuja ja kettuja.­

Tuotteet ovat ennallaan

Pakkauksessa on yhteensä 63 hyödyllistä tuotetta vauvaperheelle. Tuotevalikoima on käyttäjien toiveiden mukaisesti säilynyt pitkälti ennallaan.

Aiemmin tuotteita oli 50, mutta vuonna 2018 äitiysavustuksen määrä nousi. Tällöin tuotteita lisättiin. Tulevat vanhemmat voivat valita joko äitiyspakkauksen tai rahallisen avustuksen, jonka suuruus on 170 euroa. Kelan mukaan noin 95 prosenttia perheistä valitsee tuotepakkauksen.

Uutena tuotteena on lisätty asiakkaiden toivomuksesta muun muassa lyhythihainen body, ja ensimmäistä kertaa pakkauksessa on mukana myös bodyja, joissa on venepääntie.

Vuoden 2019 vuodelaatikossa käytetään Robert Lönnqvistin suunnittelemaa kuosia, jossa seikkailevat värikkäät eläinhahmot.

Äitiyspakkauksessa olevat tuotteet vaihtuvat vain vähän vuosittain. Viime vuonna pakkauksesta jätettiin pois kestovaipat, joita ei palautteen mukaan käytetty paljoakaan. Pakkaukseen lisättiin vuosi sitten ruokailuvälineet, lapasenpidikkeet ja Suomi 100-huopatöppöset. Juhlatöppösiä ei löydy enää tämän vuoden pakkauksesta.

Äitiyspakkausta on jaettu Suomessa vuodesta 1938.

Äitiyspakkauksessa oleva ensikirja on monen vauvan mieleen. Kuvassa myös pakkauksen viltti ja laatikko.­

Uuden äitiyspakkauksen valmistuminen vie yli vuoden ennen kuin se julkistetaan asiakkaille. Tämän vuoden pakkauksen kilpailutus alkoi loppuvuodesta 2017. Eri organisaatioiden asiantuntijoista muodostettu raati valitsee ehdotuksista pakkauksen tuotteet.

Kela korostaa, että kaikkien tuotteiden tulee täyttää vaatimukset, joita Suomen ja EU:n lainsäädäntö asettaa turvallisuudelle. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ilmoitti tällä viikolla testanneensa viime vuoden äitiyspakkauksen tuotteet ja todenneensa ne turvallisiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?