Perhe-edut paranevat: monikkoperheiden isyysvapaat pitenevät, yksinhuoltajalle pidempi vanhempainrahakausi - Uutiset - Aamulehti

Perhe-edut paranevat: monikkoperheiden isyysvapaat pitenevät, yksinhuoltajalle pidempi vanhempainrahakausi

Perhe-etujen parannukset koskevat muun muassa lapsesta yksin huolehtivia äitejä, monikkoperheitä ja adoptiovanhempia.

Kelan nimissä tarjotaan pikavippejä, mutta kyseessä on huijaus.

30.3.2019 14:22

Aamulehti

Kelan perhe-etuudet paranevat huhtikuun alusta lähtien, kerrotaan Kelan tiedotteessa.

Lapsesta yksi huolehtivan äidin vanhempainrahakausi pitenee 54 arkipäivällä. Laki tulee voimaan huhtikuun ensimmäisenä päivänä ja koskee äitejä, joiden vanhempainpäivärahakausi alkaa huhtikuun alusta tai sen jälkeen.

Äidillä on oikeus pidennykseen, jos lapsen isyyttä ei ole vahvistettu eikä äidillä ole avio- tai avopuolisoa, jolla olisi oikeus isyysrahaan.

Monikkoperheen isän isyysvapaa pitenee

Myös monikkoperheen isän isyysvapaa pitenee huhtikuun alusta. Rahaa maksetaan jokaisesta samanaikaisesti syntyneestä tai adoptoidusta lapsesta 18 arkipäivää pidempään kuin aiemmin. Esimerkiksi kaksosista isyysrahaa saa 54+18 päivää eli 72 arkipäivää.

Isyysrahapäivien enimmäismäärä on 105 arkipäivää. Muutos koskee niitä perheitä, joissa päivärahakausi alkaa huhtikuun ensimmäinen päivä tai sen jälkeen.

Vanhempainrahaa alle 18-vuotiaasta adoptiolapsesta

Adoptiovanhemmat saavat huhtikuun alusta vanhempainrahaa alle 18-vuotiaasta lapsesta. Aiemmin ikäraja on ollut alle 7-vuotias.

Vanhempainraha ei edellytä myöskään lapsen hoitamista, vaan vanhempainvapaan aikana voi myös opiskella päätoimisesti tai työskennellä. Muutos tulee voimaan niille, joiden vanhempainpäivärahakausi alkaa huhtikuun alusta.

Tukea maksetaan siitä päivästä, kun adoptiovanhempi saa lapsen hoitoonsa. Sitä maksetaan adoptiovanhemmille normaalia pidempään eli noin 8 kuukautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos