Näin huollat itse pyöräsi – Ammattilainen antaa kolme tärkeää vinkkiä - Uutiset - Aamulehti

Näin huollat itse pyöräsi – Ammattilainen antaa kolme tärkeää vinkkiä

Basile Dolibeau huolsi pyörää Tampereella keväällä 2018, jolloin juttu ensimmäisen kerran julkaistiin.

11.5.2020 18:30

Aamulehti

Pyörähuoltaja Basile Dolibeau kertoo, että kannattaa keskittyä pyörän ketjujen, vaihteiden ja jarrujen kuntotarkastukseen.

Helpointa on huoltaa vaijereilla toimivia vannejarruja, jotka näkyvät takapyörän ja etupyörän vanteen yläpuolella. Yleisin näistä on niin sanottu V-jarru. Jalkajarruun eli takapyörän sisällä olevaan rumpujarruun tai hydraulisiin jarruihin taas ei kannata kosketa, jos et tiedä mitä teet.

Jarrupaloista näkee helposti, milloin ne on aika vaihtaa, eikä prosessi ole kovin vaikea itsekään tehdä.

Myös pyörän vaihdevaijerin kiristäminen tai löysääminen on suhteellisen helppo tehtävä, jos vaihteissa on ollut ongelmia.

Jos pyöräilee päivittäin, kannattaa ketjut puhdistaa vähintään kerran puolessa vuodessa. Sama aikataulu pätee myös jarrupalojen kunnon tarkistukseen.

Yksi esimerkki yleisestä virheestä on se, että ketjuihin lisätään jatkuvasti öljyä. Hän sanoo, että öljyä kannattaa lisätä maltillisesti myös heti ketjujen puhdistamisen jälkeen, sillä öljy kerää tehokkaasti katupölyjä itseensä.

–Öljy kerääntyy ketjuihin ja muihin osiin, ja pinttyneitä jäänteitä on vaikea saada osista irti, kun sitä on paljon. Siksi ketjut pitäisi putsata kunnolla ja öljytä uudestaan vähintään kerran vuodessa.

Hän suosittelee öljyjäämien ja muun pinttyneen lian puhdistamiseen WD40-monitoimiöljyllä, jolla vanhoja ruoste- ja öljyjäämiä saa irrotettua. Itse hän yleensä irrottaa asiakkaiden pyöristä ketjut ja liottaa ne puhtaaksi.

Katso video: näillä vinkeillä teet helpon keväthuollon pyörääsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut