Rautatiealan Unioni lähtee tukemaan PAU:n työtaistelua - Uutiset - Aamulehti

Myös Merimies-Unioni liittyi Rautatiealan Unionin kanssa tukemaan postilakkoa – Rautateiden tavaraliikenne pysähtyy vuorokaudeksi ja alusten autokansille ei enää oteta rekkoja

Rautateiden henkilöliikenne liikkuu normaalisti työtaistelun aikana.

Rautateiden tavaraliikenne pysähtyy tiistaina 19. marraskuuta kello 21.

14.11.2019 12:18 | Päivitetty 14.11.2019 15:51

Aamulehti

Rautatiealan Unioni RAU tukee Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n työtaistelua saarrolla, joka pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistaina 19. marraskuuta kello 21. Saarto päättyy keskiviikkona 20. marraskuuta kello 21.

Tämä jatkaa Raideammattilaiset JHL:n tavaraliikenteeseen ilmoittamia työtaistelutoimia vuorokaudella. Rautateiden henkilöliikenne liikkuu normaalisti työtaistelun aikana.

Tukitoimilla RAU haluaa vauhdittaa PAU:n ja Paltan välisiä neuvotteluita Postin työehdoista. RAU ei hyväksy Postin esittämiä kohtuuttomia heikennyksiä työehtoihin eikä keinoja, joilla Posti niitä hakee.

– On erittäin valitettavaa, että tällaisiin tukitoimiin jouduttiin ryhtymään mutta Postin työkiista on ollut surkuhupainen näytelmä seurattavaksi eikä se ratkea ilman vaikuttavia Postin ulkopuolisia tukitoimia, RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki toteaa tiedotteessa.

– Kiistan osapuolilla on nyt muutama päivä aikaa löytää sopu. Toivottavasti aika käytetään viisaasti. Rautatiealan Unioni on valmis koventamaan toimia, mikäli työrauhan löytyminen sitä edellyttää.

Saarron aikana Finrail Oy:ssa työskentelevät RAU:n jäsenet eivät osallistu rautateiden tavaraliikenteen turvaamiseen eikä ohjaamiseen. Saarron ulkopuolelle rajataan henkeen, terveyteen, ympäristön vaarantumiseen tai yleiseen turvallisuuteen vaikuttavat tehtävät.

Merimies-Unioni mukaan tukilakkoon

Myös Merimies-Unioni on kertonut aloittavansa tukitoimenpiteet postilakon johdosta maanantaina.

Kotimaanliikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille, losseille ja ulkomaanliikenteessä oleville lasti- ja ropax -aluksille ja matkustaja-autolautoille ei oteta enää Postin kuljetuksia, vaan ne jätetään satamiin.

Torstaina Merimies-Unionin tukitoimenpiteet jatkuvat. Silloin ulkomaanliikenteessä olevien ropax -alusten ja matkustaja-autolauttojen autokansilla tapahtuva lastinkuljetus lopetetaan siten, että autokansille ei enää oteta rekkoja, säiliöautoja eikä irtoperiä tai muita vastaavia. Autokansilla voidaan kuljettaa henkilö- ja linja-autoja.

Merimies-Unionin jäänmurtajilla ja jäänmurtotehtävissä työskentelevät jäsenet eivät seuraa alusten mukana merelle. He suorittavat aluksen satamassa olon aikana heille muutoin normaalisti kuuluvat työtehtävät.

Suomen lipun alla olevat matkustaja-alukset jäävät satamiin

Maanantaina 25. marraskuuta ulkomaanliikenteessä olevat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset, jotka ovat Suomen lipun alla ja jotka saapuvat Suomen satamiin aamukuuden jälkeen, jäävät satamiin.

Suomen Merimies-Unionin jäsenet eivät enää seuraa alusten mukana merelle. Sen sijaan he suorittavat aluksen satamassa olon aikana heille muutoin normaalisti kuuluvat työtehtävät.

Merimies-Unionin tukitoimenpiteet ovat voimassa niin kauan, kunnes Postin ja sen työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn kesken saavutetaan ratkaisu, ellei myöhemmin toisin ilmoiteta.

Merimies-Unioni tuomitsee Postin toimet työntekijöidensä palkka- ja työehtojen leikkaamiseksi ja PAU:n laillisen lakon murtamiseksi ja tulee tarvittaessa harkitsemaan tukitoimenpiteiden laajentamista.

PAU:n työtaistelu alkoi tämän viikon maanantaina. Postialan lakko koskee postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Noin 9 000 työntekijä lakko jatkuu PAU:n mukaan niin kauan, kunnes työehtosopimusneuvotteluista saadaan tulos.

Juttua päivitetty 14.11.2019 kello 15.05: Lisätty tieto Merimies-Unionin tukitoimenpiteistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: