Syyrian Al-Holin leiriltä saapui Suomeen 9 lasta ja 3 aikuista – Ulkoministeriö: "Ovat olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa" - Uutiset - Aamulehti

Syyrian Al-Holin leiriltä saapui Suomeen 9 lasta ja 3 aikuista – Ulkoministeriö: "Ovat olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa"

Al-Holin leiriltä Syyriasta on saapunut Suomeen kolme perhettä Turkin kautta. Tulijoita on yhteensä kaksitoista. Leirillä on yhä parikymmentä suomalaislasta ja alle kymmenen äitiä. Äidit joutuvat Suomessa suojelupoliisin tarkkailuun. Lapsista huolehtivat sosiaaliviranomaiset.

Al-Holin leiriltä Syyriasta on kotiutettu toistaiseksi kaksi suomalaista orpolasta. Arkistokuva on otettu leirillä viime kesäkuussa.

31.5.2020 14:59 | Päivitetty 31.5.2020 19:33

Aamulehti, STT

Kolme al-Holin leiriltä Syyriasta paennutta perhettä on saapunut tänään iltapäivällä Turkista Suomeen, kertoo Ulkoministeriö (UM) tiedotteessaan. Perheiden paluusta kertoi ensin Helsingin Sanomat sunnuntaina.

Suomeen saapui sunnuntaina 9 lasta ja kolme aikuista. Perheiden lapset ovat iältään alle kymmenvuotiaita.

Kyseessä ei ollut Suomen valtion aktiivinen kotiutusoperaatio, vaan leirillä olevat suomalaiset olivat päässeet omin avuin Suomen konsulaattiin. Heidät lennätettiin Suomeen sunnuntaina yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa, kertoi Pekka Shemeikka ministeriön ajankohtaisviestinnästä illan tiedotustilaisuudessa.

UM:n mukaan lapset ja naiset ovat poistuneet leiriltä eri aikoina keväällä. Tietoa on välitetty ulkoministeriössä ylöspäin sitä mukaa, kun tapaukset ovat tulleet ilmi.

Ulkoministeriö ei kommentoinut sitä, miten perheiden arvioidaan päässeen pois vartioidulta leiriltä. Yksityisyydensuojan vuoksi ministeriö ei kerro tarkkoja tietoja perheistä tai heidän kunnostaan.

Tiedossa ei ole, että muita suomalaisia olisi paennut al-Holin leiriltä näiden 12:n lisäksi.

Viranomaiset ovat vastaanottaneet Suomeen saapuvat lapset ja aikuiset.

Leirillä edelleen suomalaisia

Al-Holin leirillä on pidetty kaikkiaan noin 30 suomalaista lasta ja heidän noin 10 äitiään. Leirillä on edelleen useita suomalaisia lapsia sekä äitejä.

UM:n mukaan suomalaisten suunnitellussa kotiuttamisessa ei ole edetty, koska leiriä hallinnoivat viranomaiset ovat keskeyttänet yhteistyön koronapandemian vuoksi. Valtioneuvosto on tehnyt joulukuussa periaatepäätöksen suomalaislasten kotiuttamiseksi al-Holin leiriltä.

Joulun alla Suomi kotiutti leiriltä kaksi orpolasta. Kyseiset kaksi lasta kotiutettiin kiireellisesti, koska he olivat viranomaisten mukaan joutuneet haavoittuvaiseen asemaan.

Juttua täydennetty 31.5.2020 kello 15.42: Lisätty STT:n tietoja aiheesta.

Kello 16.23: Täydennetty juttua ulkoministeriön tiedotteesta.

Kello 19.31: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: