Satoja tuomioita jäänyt panematta täytäntöön - Uutiset - Aamulehti

Satoja rikostuomioita jäänyt muhimaan käräjäoikeuksiin, osa tuomioista ehkä vanhentunut – ”Tällaista ei koskaan pitäisi päästä tapahtumaan”

Vuosina 2013–2019 ainakin 579 tuomiota on jäänyt lähettämättä käräjäoikeuksista eteenpäin Rikosseuraamuslaitokselle ja Oikeusrekisterikeskukselle.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson suhtautuu tilanteeseen vakavasti.

9.9.2019 13:58

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan tilanne on asia on äärimmäisen vakava.

Oikeusministeriön alaisena toimiva Oikeusrekisterikeskus (ORK) on havainnut vakavia ongelmia rikosasioiden täytäntöönpanoa koskevien tietojen siirtymisessä tuomioistuimilta täytäntöönpanoviranomaisille, ilmenee ministeriön juuri lähettämästä tiedotteesta.

Ongelmat ovat ilmenneet tietojärjestelmän käytössä, mutta niiden syy ei ole vielä tarkkaan selvillä.

Ongelmia on ollut useiden vuosien aikana, ja vuosina 2013–2019 ainakin 579 tuomiota on jäänyt lähettämättä käräjäoikeuksista eteenpäin Rikosseuraamuslaitokselle ja Oikeusrekisterikeskukselle, jotka vastaavat vankeus- ja sakkorangaistusten täytäntöönpanosta.

– Suhtaudun tähän äärimmäisen vakavasti. On selvää, että tällaista ei koskaan pitäisi päästä tapahtumaan. Olen vaatinut pikaista selvitystä tapahtuneesta ja toimenpiteistä, jotta tilanne saadaan välittömästi korjattua. Siihen saakka tämän on oltava kaikkien toimijoiden ykkösasia. Meidän kaikkien tulee voida luottaa siihen, että annettu tuomio myös pannaan täytäntöön, toteaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).

Tiedotteen mukaan oikeusrekisterikeskus on informoinut asiasta oikeusministeriötä ja käräjäoikeuksia. Oikeusministeriö puolestaan on ongelman laajuuden ja keston selvittyä ilmoittanut siitä Oikeuskanslerinvirastolle.

Asian selvittäminen on kesken, mutta oikeusministeriön mukaan mahdollista on, että tuomioiden lähettämättä jäämisestä on aiheutunut tuomioiden vanhentumisia.

– Mikäli tuomio on vanhentunut, ei vankeusrangaistusta enää voida panna täytäntöön tai tuomittua sakkoa periä. Yksittäisten tapausten selvittäminen kuuluu Oikeusrekisterikeskukselle ja asianomaiselle käräjäoikeudelle, tiedotteessa todetaan.

– Kun järjestelmä on saatu ajan tasalle ja tuomiot asianmukaisesti eteenpäin, käymme asian huolellisesti läpi yhdessä keskeisten toimijoiden kanssa. On tärkeää varmistaa, ettei vastaava toistu ja että rakenteilla olevissa uusissa järjestelmissä on jokin asian pitkittymisestä ilmoittava mekanismi, oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen toteaa.

Tuomiot vanhenevat määräajassa

Tuomioistuinten on tallennettava tekemänsä ratkaisu tai tiedot sen lopputuloksesta oikeushallinnon valtakunnallisen tietojärjestelmän ratkaisu- ja päätösilmoitusjärjestelmään. Ratkaistusta asiasta on tehtävä ne merkinnät, jotka ovat välttämättömiä tuomioistuimelle laissa säädetyn ilmoitusvelvollisuuden täyttämiseksi mm. täytäntöönpanoa varten, ministeriön tiedotteessa todetaan.

Käräjäoikeuksissa vuosittain annettavien rikostuomioiden määrä on noin 50 000. Käräjäoikeudet käyttävät ratkaisutoiminnassa Rikostuomiosovellusta ja ilmoittavat ratkaisuistaan sovelluksen kautta teknisenä jakeluna.

– Tuomiot vanhenevat, mikäli niiden täytäntöönpano ei ole alkanut laissa säädetyssä määräajassa. Sakkotuomiot vanhenevat yleensä viidessä vuodessa. Vankeustuomioiden vanhentumisaika on 5-20 vuotta riippuen rangaistuksen pituudesta. Nuorisorangaistuksen vanhentumisaika on kolme vuotta.

Näin tuomioita on jäänyt käräjäoikeuksiin

Oikeusministeriön tiedotteesta ilmenee paljonko tuomioita on minäkin vuonna jäänyt muhimaan käräjäoikeuksiin. Listaus on seuraava:

LUE MYÖS

Rikostuomiojärjestelmässä avoinna olevat asiat vuosina 2013-2019

2013 40 kpl

2014 44 kpl

2015 58 kpl

2016 45 kpl

2017 53 kpl

2018 119 kpl

2019 220 kpl

Yhteensä tapauksia on siis 579 kappaletta. Ministeriön mukaan vuoden 2019 tapaukset ”eivät kaikki ole viivästyneitä”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: