Tulli paljasti: luvaton lähetys Helsinki-Vantaalla - laitetta voi käyttää ydinaseen valmistukseen - Uutiset - Aamulehti

Tulli löysi Helsinki-Vantaalla paketista laitteen, jolla voi tehdä ydinaseita

Rikoksesta epäiltynä on tavaraerän vientimenettelyyn asettaneen suomalaisen osakeyhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen varsinainen jäsen.

Tulli tarkasti joulukuussa 2017 Helsinki-Vantaan lentokentällä tavaralähetyksen, jonka suomalainen yhtiö oli asettanut vientimenettelyyn määrämaana Irak. Kuva Helsinki-Vantaalta ei liity tapaukseen.

13.5.2019 11:06 | Päivitetty 13.5.2019 14:20

Tulli paljasti Helsinki-Vantaan lentokentällä maastavietäviä tavaroita koskevan säännöstelyrikoksen.

Tulli tarkasti joulukuussa 2017 Helsinki-Vantaan lentokentällä tavaralähetyksen, jonka suomalainen yhtiö oli asettanut vientimenettelyyn määrämaana Irak.

Lähetyksen asiakirjojen perusteella Tulli epäili sen sisältävän vientirajoitusten alaisia tavaroita ja pyysi niistä ulkoministeriöltä lausuntoa. Ulkoministeriön lausunnon mukaan lähetys sisälsi muun muassa kaksikäyttötuotteeksi luokiteltavan massaspektrometrin.

Kaksikäyttötuote on tuote, joka soveltuu normaalin siviilikäytön lisäksi myös sotilaallisiin tarkoituksiin.

Massaspektrometri taas on kansanomaisesti sanottuna atomi- ja molekyylivaaka. Tulliylitarkastaja Sari Knaapi kertoo, että Tullin tämänhetkisen käsityksen mukaan laitetta voisi käyttää sotilaallisessa tarkoituksessa ydinaseen valmistukseen.

Rikoksesta epäiltynä on tavaraerän vientimenettelyyn asettaneen suomalaisen osakeyhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen varsinainen jäsen.

Knaapin mukaan kyseessä ei ole kansallisesti tunnettu yritys. Hän ei voi tarkemmin avata epäillyn kuulustelujen sisältöä, mutta sanoo, että epäilty ei ole kertonut syytä sille, miksi yritys on ollut viemässä kyseistä laitetta Irakiin.

Hänen mukaansa kyse on yrityksestä, jolla on ollut muutaman vuoden ajan pienimuotoista vientitoimintaa, mutta sillä ei ole ollut esimerkiksi mitään omaa tuotevalmistusta.

– Tässä vaiheessa en pysty ottamaan tarkemmin kantaa yhtiön toimialaan.

Yhdysvalloista Suomeen

Tullin pysäyttämä tavaralähetys tuotiin Suomeen Yhdysvalloista. Yhdysvalloissa tavaran myyneelle yhtiölle tavaralähetyksen määrämaaksi oli ilmoitettu Suomi.

Suomesta lähetys oli tarkoitus kuljettaa edelleen Irakiin. Kaksikäyttötuotteiden vienti Yhdysvalloista Suomeen ei vaadi viranomaislupaa, mutta niiden vienti EU:sta EU-alueen ulkopuolelle vaatii luvan, jonka voivat myöntää tässä tapauksessa joko Yhdysvaltain tai Suomen viranomaiset. Tullin tutkinnassa olevassa tapauksessa Tullille ei esitetty vientilupaa Yhdysvalloista eikä lupaa haettu Suomesta.

Tulli aloitti ulkoministeriöstä saadun lausunnon jälkeen esitutkinnan epäillystä säännöstelyrikoksesta. Säännöstelyrikoksen rangaistussäännös on rikoslain 46 luvussa, joka koskee maahantuontiin ja maastavientiin tavaroihin liittyviä rikoksia. Kaksikäyttötuotteiden vientiä säätelee laki kaksikäyttötuotteiden vientivalvonnasta.

Tullin esitutkinta tapauksessa on loppuvaiheessa ja asia siirtyy kesällä 2019 syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon.

Tulli on tehnyt esitutkinnan aikana yhteistyötä kansallisten ja kansainvälisten viranomaisten kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut